Domov Prednost ekološkega vrta

Prednost ekološkega vrta

Ustvarjanje in skrb za lasten vrt daje nešteto prednosti, med katerimi so najpomembnejše ekonomska, ekološka, zdravstvena in kulturološka.

Ekonomska: s pridelovanjem lastnega sadja in zelenjave se zmanjša kupovanje le-tega v trgovinah in poraba denarja.

Ekološka: okolice ne onesnažujemo s pesticidi, herbicidi, fungicidi in umetnimi gnojili, ne škodimo drugim živim bitjem, skrbimo za biotsko raznolikost in tako blažimo izginjanje avtohtonih sort. Če uporabljate zastirko, bo tudi poraba vode skoraj minimalna.

Zdravstvena: zelenjava je nabrana sveža, ne zori v kontejnerjih. Časovni interval od pobiranja do uživanja je izredno kratek, ni škodljivih kemikalij, ki imajo lahko dolgoročen negativni vpliv na človeški organizem (alergije).

Kulturološka: zgodovina in kultura nekega naroda se kaže tudi skozi gastronomijo. Z ustvarjanjem lastnega vrta se vzdržuje tradicijo in tradicionalni način proizvodnje, osnovan na modrosti prejšnjih generacij. Najbolj pomembno pa je, da se ohranja avtohtona semena sort, ki so odporne na klimatske spremembe in se jih lahko uporablja leto za letom, za razliko od genetsko spremenjenih.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji