background image

Mavrični pirhi z naravnimi barvili


Velike noči si ne moremo predstavljati brez pirhov, ki so simbol tega krščanskega praznika. Letos svoje pobarvajte le z naravnimi barvili, saj je uporaba živil in rož za izdelavo domačih naravnih barv za pirhe zabavna in enostavna.

Dva glavna načina za barvanje jajc sta dodajanje barv v vodo, v kateri jajca kuhate, ali barvanje jajc, ko so že trdo kuhana. Kuhanje jajc v barvi je veliko hitrejše, a boste za različne barve potrebovali ločene posode. Barvanje kuhanih jajc prav tako zahteva uporabo več posod in več časa, a je bolj praktično (konec koncev lahko na štedilnik običajno postavite največ štiri lonce).
Poskusite s svežo in zamrznjeno zelenjavo. Če boste barvali z vloženo zelenjavo, bodo barve veliko bolj blede. Če boste barve prevreli z malce kisa, bodo močnejše. Nekatere sestavine morate prevreti, da bodo spustile barvo (to smo označili v seznamu). Določeno sadje, zelenjavo in začimbe lahko uporabljate hladne.
Pri uporabi hladne barve kuhana jajca prekrijte z vodo in materialom za barvanje, kateremu dodajte največ eno čajno žličko kisa, nato pa jajca pustite v hladilniku, dokler se ne obarvajo v želene barve. V večini primerov bodo barve temnejše, če boste jajca v barvi pustili dlje. Za barve lahko uporabite tudi sveže in zamrznjeno jagodičasto sadje – samo stisnite ga ob suha, kuhana jajca.

Naravna barvila za pirhe

Glede na barvo, ki jo želite doseči, uporabite:

SIVKASTA: sok rdečega grozdja, cvetovi vijolic in 2 žlici limoninega soka
VIJOLIČNOMODRA: cvetovi vijolic, manjša količina lupin rdeče čebule (prevrite), hibiskusov čaj, rdeče vino
MODRA: vložene borovnice, listi rdečega zelja (prevrite), sok rdečega grozdja
ZELENA: špinačni listi (prevrite), tekoči klorofil
RUMENA: olupki pomaranče ali limone (prevrite), zelenje korenja (prevrite), semena zelene (prevrite), mleta kumina (prevrite), mleta kurkuma (prevrite)
ZLATORJAVA: semena kopra
RJAVA: močna kava, instantna kava, rjave orehove lupine (prevrite), črni čaj
ORANŽNA: olupki rumene čebule (prevrite), mlet čili, mleta paprika
ROŽNATA: rdeča pesa, maline, sok rdečega grozdja, sok vložene rdeče pese
RDEČA: veliko olupkov rdeče čebule (prevrite), vložene češnje s sokom, sok granatnega jabolka, maline

Barvanje s prehranskimi dodatki

Čudovite barve pirhov lahko ustvarite tudi s prehranskimi dopolnili, ki jih hranite na svoji kuhinjski polici. Nekatera med njimi imajo prijeten vonj in močne pigmente.

Za zelene pirhe: vodi v posodi, v kateri boste kuhali jajca, dodajte nekaj tablet alge klorela. Tablete se bodo med kuhanjem raztopile in oddale barvilo, ki se bo oprijelo lupine jajc.

Za vijolične pirhe: uporabite nekaj kapsul s 100 % prahom jagod acai. Tudi to barvilo se bo med postopkom kuhanja lepo izločilo in oprijelo jajc.

Namig: Jajca položite v hladno vodo in ko zavre, jajca kuhajte še 8 minut. Ne pozabite, da se pri preveč kuhanih jajcih rumenjak obarva zeleno in je težje prebavljiv.

Preberite tudi: Znate pravilno skuhati jajce?

Fotografije: arhiv Aritmija media

Komentarji