Domov Začelo se je z zaupanjem

Začelo se je z zaupanjem

Priporočamo ogled kratkih filmov, ki opozarjajo o nasilju nad ženskami

Zaradi vse pogostejšega stopnjevanja nasilja nad ženskami, sovražnega govora proti ženskam nasploh v javnem diskurzu, kot tudi zaradi dogajanj širše po Evropi, so se v Društvu SOS telefon odločili na več načinov odpreti javni prostor perečim tematikam, ki so še vedno problem v naši družbi.

Tekom zadnjega meseca je zato Društvo SOS telefon v koprodukciji s filmsko produkcijo Vertigo pripravilo dobrodelno neprofitno kampanjo ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami (16 dni aktivizma med 25. novembrom in 10. decembrom). V sklopu kampanje so posneli tri kratke igrane filme v režiji Martina Drakslerja, ki temeljijo na resničnih izpovedih žensk, žrtev nasilja (umor, posilstvo, nasilje v družini). Producentka kratkih filmov je Zala Opara. Pri soustvarjanju projekta so sodelovali Društvo Bunker – Stara Elektrarna, filmski studio Viba in studia za post-produkcijo slike in zvoka, Teleking in 001. Ustvarjalke in ustvarjalci so projekt ustvarjali prostovoljno.

Kratki filmi so doživeli mednarodno spletno premiero v sredo, 2. decembra. Za slovensko javnost so filmi dostopni preko FB Društva SOS telefon (https://sl-si.facebook.com/drustvo.sostelefon) in na spletni strani Društva SOS telefon (https://drustvo-sos.si ). Trije kratki filmi ozaveščajo o treh problematikah – prvi govori o nasilju, drugi o posilstvu in tretji o umoru.

Tudi v ekipi Ženski svet se močno zavedamo stigme okoli nasilja nad ženskami in se pridružujemo sporočilu, ki ga je v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravilo Društvo SOS telefon. Nasilje nad ženskami se zdi kot oddaljeni problem a je veliko bližje, kot se nam zdi. Rezultati slovenske nacionalne raziskave iz leta 2010 »Pojavnost nasilja in odzivnost nasilja v zasebni sferi in partnerskih odnosih« so razkrili, da je vsaka druga ženska po dopolnjenem 15. letu starosti doživela kakšno od oblik nasilja v zasebni sferi. Nasilje v družini je po Istanbulski konvenciji vsako dejanje fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja, ki se zgodi v družini ali gospodinjstvu med nekdanjima ali trenutnima partnerjema ali zakoncema. Nasilje v družini nesorazmerno prizadeva ženske. 

Pomembno je, da se o nasilju nad ženskami začnemo pogovarjati več in ga začnemo kolektivno obsojati. Namreč kot družba smo zaradi zakoreninjenih tradicionalnih vrednot veliko preveč strpni. V Društvu SOS telefon so navedli, da so pogosti odzivi ljudi na informacijo o nasilju: 1. zanikanje, da se nasilje ni v resnici zgodilo, da žrtve lažejo; 2. minimaliziranje, da je nasilja manj in je manj hudo, kot ga prikazujejo žrtve, da žrtve pretiravajo; 3. racionalizacija, da je nasilje nastalo iz upravičenih razlogov, da si je žrtev »zaslužila«, žrtev je izzivala; 4. napačno interpretiranje, da gre za zavajajoče trditve in dokaze, da na primer slike ne prikazujejo resnice, 5. molk, da je nasilje del zasebnosti in da more tam tudi ostati. Molčijo tako žrtve, povzročitelji, kot tudi opazovalci. 

Sporočilo treh kratkih filmov jasno predstavi kompleksnost nasilja nad ženskami. 

Prvi film govori o nasilju v družini in jasno predstavi krog nasilja v družini. Tudi odnos, ki se razvije v nasilje, se večinoma najprej začne z ljubeznijo in zaupanjem, kar je tudi sporočilo kratkih filmov. Osebnost žrtve je mogoče učinkovito manipulirati z izmenjevanjem obdobij nasilja in ljubezni. Ravno zato je toliko težje nasilju ubežati, ne prepoznaš ga takoj, preseneti te, nato pa za nasilna dejanja iščeš opravičila. Nasilje postaja normalno. 

»Drugače je bil res super.«

»Saj je bil res pijan, jaz pa sem se res mogoče malo predrzno oblekla.«

Mama mi je rekla: »Malo potrpi, vse bo v redu.« 

Začelo se je z zaupanjem: 1. del / It started with trust: 1st part from Vertigo Ljubljana on Vimeo.

Oglejte si serijo treh kratkih filmov za boljše razumevanja nasilja nad ženskami. Nasilje nad ženskami poteka za zaprtimi vrati. Na vsakemu izmed nas je, da ga zaustavimo.

Če doživljate nasilje, pokličite Društvo SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja – 080 11 55.

Komentarji