Domov Življenjski slog Slovenec v ožjem izboru največjega fotografskega natečaja na svetu

Slovenec v ožjem izboru največjega fotografskega natečaja na svetu

Slovenski fotograf Andrej Tarfila se je na fotografskem natečaju Sony World Photography Awards 2016 uvrstil v ožji izbor kategorije 'Open Travel'.

Osupljiva fotografija, ki je prepričala žirijo za umestitev med finaliste, Cerkev na poljih Sorškega polja, zajema posnetek pokrajine, kjer se sonce dviguje nad Škofjo Loko ter okoliškim hribovjem.

Andrej Tarfila, inženir iz Slece, se je nad fotografijo navdušil že v ranem otroštvu. Odkar je kupil svojo prvo digitalno kamero, je začel svoj hobi jemati bolj resno in od takrat je za svoje delo prejel številna priznanja.Svojo fotografsko filozofijo je opisal z naslednjimi besedami: “Ko fotografiram za medije ali zgolj za osebno zadovoljstvo, poskušam ohraniti posebne trenutke, v katerih najdem in izpostavim skrita sporočila, ki so skrita očem običajnih opazovalcev." O svojem uspehu Tarfila pravi: “Zame uvrstitev v ožji izbor Sony World Photography Awards pomeni veliko priznanje za moje delo in potrditev, da sem na pravi poti."

Andrej Tarfila se bo potegoval za zmago v kategoriji Open Travel, kjer sodelujejo fotografi iz vsega sveta, za naziv Open Photographer of the Year ter denarno nagrado v vrednosti 5.000 USD. Za nameček bo Tarfila svoje fotografsko delo pokazal v sklopu razstave Sony World Photography Awards v Londonu, ki bo potekala aprila in maja, objavljeno pa bo tudi v knjigi Sony World Photography Awards za leto 2016. Razstava bo vključevala tudi prvo večjo evropsko razstavo umetniškega para RongRong & inri, prejemnika častnega priznanja Outstanding Contribution to Photography

Mednarodno tekmovanje Sony World Photography Awards nagrajuje najboljša dela sodobne fotografijev preteklem letu. Ljubiteljski kot profesionalni fotografi se lahko prijavijo v štiri kategorije, poimenovane Professional, Open, Youth in Student. Zmagovalce bodo razglasili na gala prireditvi 21. aprila v Londonu.

Prijave na fotografski natečaj SWPA2016 v Sloveniji so se v primerjavi z letom 2015 povečale za 57%, Tarfilova fotografija pa je bila izbrana izmed 230.103 prijavljenih fotografij iz 186 držav. V letošnjem letu se tekmovanje Sony World Photography Awards ponaša z največjim številom prijavljenih v devetletni zgodovini in predstavlja kar 33% rast glede na leto prej. Skupno število fotografij, ki so jih zbrali na mednarodnem natečaju Sony World Photography Awards od svojega začetka leta 2007, sedaj presega milijon fotografij in še dodatno utrjuje ugled tekmovanja kot enega najbolj spoštovanih in vplivnih na svetu.

Scot Gray, direktor World Photography organizacije in organizator dogodka, je strnil misli o vseh fotografih, ki so se znašli v ožjem izboru nagrade: "Izjemno smo zadovoljni z letošnjim izborom strokovne komisije. Kljub povečanju števila prijavljenih fotografov in skupnega števila fotografij, ki jih je bilo treba oceniti, smo bili v letošnjem letu priča vplivom podobam v tradicionalno močnih družbeno kritičnih fotografijah kot tudi v kategoriji umetnosti in konceptualnemu delu. Nadvse čudovito je, da lahko v okviru tekmovanja ponudimo tako bogato raznolikost."

Fotografija: PR

Preberite tudi

Komentarji