Domov Samo JA pomeni JA - gibanje za ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja in nasilja

Samo JA pomeni JA - gibanje za ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja in nasilja

Družba potrebuje novo dojemanje spolnega nadlegovanja in nasilja. Potrebujemo zakon, ki bo v temelju spremenil, kaj posilstvo je in šele to je lahko izhodišče, preko katerega se bodo stvari spremenile.

OD INDIVIDUALNIH IZPOVEDI DO STRUKTURNIH SPREMEMB 

S triletnim zamikom od gibanja #metoo se je na Balkanu zgodilo gibanje #nisamtrazila, v katerem so se o svojih izkušnjah spolnega nadlegovanja oglasile igralke in novinarke. V Sloveniji že od leta 2018 v Inštitutu 8. marec preko kampanje #jaztudi zbirajo pričevanja o spolnem nadlegovanju in nasilju, pripravili pa so tudi predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva. Zavzemanju za družbo z ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja in nasilja se pridružujemo tudi v kolektivu Ženski svet.

JA POMENI JA - ZA NIČELNO TOLERANCO DO SPOLNEGA NADLEGOVANJA IN NASILJA 

V Inštitutu 8. marec so zadnje leto pripravljali predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva. Predlagana sprememba se nanaša na zakonska člena glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ki trenutno temeljita na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, v kolikor storilec ne uporabi sile. Gre za pravno dikcijo, ki je nesprejemljiva, zato predlagajo uvedbo modela afirmativnega soglasja “ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Takšna ureditev ustrezno zaščiti žrtve in omogoča učinkovit pregon storilcev.

Pri tem se jim pridružujemo tudi v kolektivu Ženski svet in dodajamo: »Čas je, da začnemo kot posamezniki in kot družba na spolno nasilje in tudi na spolno nadlegovanje gledati kot nekaj nedopustnega. Dovolj je bilo zamahovanja z roko in prevalitve krivde na žrtev. Čas je, da za svoja dejanja odgovarja storilec, ki je aktiven akter v primeru zlorabe in ne žrtev, ki je bila napadena. Čas je, da spolno nasilje in spolno nadlegovanje postanega nekaj nenormalnega. Nekaj ob čemer s prstom pokažemo na storilca in ne na žrtev. V kolektivu Ženski svet smo brez pomisleka podprli kampanjo »samo JA pomeni JA« in se ob tem tudi veliko pogovarjali o vseh neprijetnih trenutkih, ki smo jih bile ženske deležne. Mi smo naš glas oziroma podpis za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva že oddali in kljub temu, da se zavedamo, da sprememba zakona ne bo kar odpravila spolno nadlegovanje in nasilje, vseeno menimo, da je to pomemben korak naprej, da kot družba spremenimo miselni okvir in omogočimo učinkovitejši pregon storilcev in hkrati boljšo podporo žrtvi v postopku.«

ZAČETEK ZBIRANJA PODPISOV: GIBANJE, KI SE JE RAZŠIRILO PO CELI SLOVENIJI 

V Inštitutu 8. marec bodo podpise o spolnem nadlegovanju in nasilju zbirali naslednjih 60 dni (začetek 17. februar). Svoj podpis lahko oddate na dva načina: osebno na upravni enoti ali z elektronskim podpisom. Več informacij o samem zbiranju podpisov in zakonu lahko najdete na spletni strani www.samojapomenija.si.

Vzemi si čas in oddaj svoj podpis. Vsak glas šteje.

Za vsakega, ki je bil kdaj žrtev spolnega nadlegovanja, za prijateljico, ki si ni upala prijaviti posilstva, za to, da prekinemo molk, za to, da se o nadlegovanju ne bo več šušljalo, za vse, ki se soočajo z občutki krivde in sramu, za vse, ki jim niso verjeli, za sošolko, ki so ji rekli, da si je sama kriva, za vse tiste, ki si niso upale spregovoriti, za vse žrtve, ki so otrpnile, za pravičnejšo družbo, zame, zate – za vse nas. Vsak glas šteje. 

Komentarji