Domov Priporočamo serijo Queen's Gambit

Priporočamo serijo Queen's Gambit

December je rezerviran za Queen's Gambit in partijo šaha

Trenutno smo se znašle v časih, kjer so serije, filmi in socialna omrežja postali naša nova realnost in način s katerim si zapolnimo prosti čas. Če si slučajno brez idej katero serijo pogledati med prazniki, potem ti vsekakor priporočam Netflix serijo Queen's Gambit, ki me je takoj posrkala vase.

Zakaj me je serija tako očarala?

Predvsem zato, ker gre za zgodbo o Elisabeth (Beth) Harmon (igra jo Anya Taylor-Joy), ki z znanjem in talentom zavzema svoje mesto v športu, ki je bil  takrat rezerviran izključno za moške. No, šah ni bil ženskam prepovedan, najbrž zato, ker jih tam zaradi moškemu pripisanega intelekta, niti niso pričakovali. Elisabeth ima jasen cilj in je niti ne zmoti, da so njeni nasprotniki večinsko moškega spola. Njen cilj je jasen – postati svetovna prvakinja v šahu. Zgodba Elisabeth se odlično prepleta med njeno sedanjostjo in preteklostjo, ki je vse prej kot lahkotna. Všeč mi je, da je zgodba prikazana pozitivno hkrati pa prikazuje surovost življenja. Serija razbija veliko mitov in stereotipov o šahu, tudi tega, da je življenje šahistke (ali šahista) elitno in dolgočasno. Elisabeth sicer z izkupičkom zmag na turnirjih dobro živi in posledično razvije zelo prefinjeni modni slog, hkrati pa se nenehno bori z odvisnostjo od tablet in alkohola. 

Verjamem, da marsikoga odvrne serija, ki ima v ospredju šah, tudi mene je, če sem iskrena, vendar me je na koncu čisto navdušila. Če ne drugega, se zgodba odvija v 50-ih in 60-ih letih, kar pomeni, da boš doživela čudovit modni sprehod čez ta zanimiva leta. Da ne govorim o temu, da boš po ogledu serije najverjetneje želela poiskati tisti pozabljeni set za šah, nekje na vrhu omare in samozavestno izzvala na igro šaha enega od domačih. 

Šah mat in obilo užitka ob gledanju!

 

Anya Taylor-Joy kot Beth Harmon v seriji "The Queens Gambit".
Fotografija: NETFLIX

Komentarji