Domov Odprto in osebno z Martino Ipša

Odprto in osebno z Martino Ipša

Stand up komičarka Martina Ipša nam je razkrila, kako poteka njen običajen dan, kaj meni o Slovencih in nestrpnosti ter zakaj svoje obiske fitnesa deli na facebooku.

Če mislite, da stand up komiki nič ne delajo, ne poznate Martine Ipša. „Ne vem, kako je z drugimi komiki, ampak moje delo se nikoli ne konča. Imam veliko interesov in moram ostati aktivna. Delaš, ko imaš idejo, ko začutiš, ko res moraš; ne moreš si pomagati,“ nam je povedala.

Z Martino pa smo se pogovarjali še o drugih stvareh. Preverite, kaj je povedala o …

… nestrpnosti in komentarjih na spletu

Če bi brali vse komentarje, bi videli, da je nestrpnost glede čisto vsega. Ozirati se na dvajset ljudi, ki se pod psevdonimi veverica23 skrivajo na internetu in pišejo v svoji kleti zelo pomembna sporočila na forumih, nima absolutno nobenega smisla. Nočem ocenjevati cele Slovenije … Jaz vem, da so Slovenci dobri ljudje. Delam z njimi, to je moja publika, vem, kdo so. So dobri ljudje, ki se radi smejijo, ki se radi zabavajo, ki želijo drugim dobro in to je osnova. Je pa res, da so tisti, ki sovražijo, vedno glasnejši. In če jih bomo poslušali, jim samo dajemo platformo.

… drugačnosti

Mislim, da smo vsi, ki nastopamo, drugačni. Ker to ni naravno stanje, to, kar počnemo stand up komiki – zberemo svoje misli, svoja občutenja, svoje najgloblje strahove, in potem pridemo na oder in o njih govorimo. Govorimo o stvareh, ki jih mogoče ne bi povedali niti najboljšim prijateljem. To govorimo in pričakujemo, da se bodo ljudje smejali. To ni naravno. To ni normalno, z nami je nekaj hudo narobe. (smeh) Drugače tega ne bi počeli. In to delaš pred očmi javnosti, neprestano se postavljaš v to situacijo in pri nobenem nastopu ne veš, kaj bo. In vsakič si ranljiv. In si tam. Ampak še vedno greš naslednji dan vse ponovit še enkrat. Tako da ja, absolutno smo mi vsi drugačni. Vsak je poseben na svoj drugačen način.

… občinstvu

Najraje imam odprto občinstvo – če se občinstvo pride smejat, kar mislim, da se. Navsezadnje, če kupiš karto za stand up, se verjetno želiš smejati. Rada imam občinstvo, ki ni pripravljeno zaupati toliko, da pride. In da mi zaupajo, da se bomo skupaj imeli super. Ker jaz se nimam 'fajn', če se nimajo oni, in obratno. To je to. Da na koncu nastopa vsi pridemo skupaj in rečemo „to pa je bilo dobro“.

… projektih

Novo stand up komedijo Šovbiznis sem predpremierno predstavila v Mariboru 14. oktobra, velika medijska premiera pa bo v okviru abonmaja stand up komedije Ljubljana, 4. novembra. Želite brezplačno vstopnico?

Sodelujem še v predstavi Neprilagojeni (skupaj s Klemnom Bučanom in Željkićem, op. a.), potem so še solo šovi. Zdaj trenutno delam na idejni zasnovi za oddajo zabavnega formata. Za začetek bi jo plasirala na internetu, ker se mi zdi blazno zabavno. Kot pogovorna oddaja, ampak malo drugače; na moj način. Potem pišem knjigo, istočasno pa scenarij za 'sitcom' (situacijska komedija, op. a.). To načeloma delam vse naenkrat.

… običajnem dnevu

Moj običajen dan je odvisen od tega, kje v sezoni smo. Zdaj se sezona dobro začenja, konec oktobra je, zdaj bo norišnica. Nastopi bodo skoraj vsak dan, kar pomeni, da je dan odvisen od tega, kdaj moram na nastop. Če je dlje, grem od doma toliko prej, torej okoli petih, če je bliže, lahko grem pozneje. Pred tem običajno pišem, tudi kakšno oblikovanje naredim za nekatere zadeve, ki jih počnemo, ker me to sprošča. Saj pravim, nenavadna sem. Vmes tudi kaj pojem in potem se moram že pripravljati za nastop. Po nastopu pridem domov okoli enih, dveh, treh, odvisno. Spet malo spim in naslednji dan 'jovo na novo'. V bistvu imam dnevnega življenja bolj malo.

… fitnes misiji

Moja misija fitnes – dobro ji gre sami za sebe. (smeh) Na svoji facebook strani objavljam videe zato, da mene motivirajo, ker res zelo nerada razočaram ljudi, ki me spremljajo. Logika je v tem, da če bom posnela videe, me bodo vprašali „Okej, zakaj že nekaj časa ni videov“ in bom jaz rekla „Dobro, grem, no“. Za zdaj deluje, ker me ljudje kar sprašujejo. Dejansko celo več ljudi to gleda, kot sem mislila, da bo. To sem naredila kot 'joke', ker se mi je zdelo zabavno. Zdaj pa ljudje spremljajo in me ustavljajo „okej, naslednjo čakamo, kdaj bo?“ To me prisili, da grem na fitnes. Ker očitno potrebujem neko dodatno motivacijo.

S posnetki bi morala biti bolj pridna. Dejansko včasih pozabim posneti, ker sem tako utrujena, da se mi ne da niti telefona držati. Včasih sem pa še tako sitna, da ni za snemanje, iskreno. To so za mene jutranje ure, če grem ob osmih, devetih zjutraj na fitnes, ker zvečer nimam časa. Če pridem ob treh z nastopa in moram ob osmih vstati, da grem na fitnes, sem precej sitna. Bolje je, da tega nihče ne vidi ... Razen žena, ona se je z mano poročila, pa naj trpi (smeh). Vedela je, v kaj se spušča, zdaj pa naj ima, kar je želela.

… načrtih za prihodnost

Knjiga je dolgoročen načrt. Pa po moje še več nastopov v tujini. Zdaj si počasi ustvarjam ime na Hrvaškem in v Srbiji. Na začetku, ko te nihče ne pozna, zaupajo organizatorjem, ki so te povabili, in pridejo. In nimajo nobenega mnenja o tebi in ti jih potem nasmejiš. Pa ne samo da nimajo mnenja – moramo vedeti, da od celotne bivše Juge Slovenci ne slovimo ravno kot najbolj smešen narod. Super se počutim, ko pridem in razbijem te stereotipe. Poleg tega sem ženska in prihajam iz Slovenije in ne vedo nič o meni. In potem jih nasmejim in ne morejo verjeti in so navdušeni.

Moji dolgoročni cilji so nedvomno nastopi v tujini, ampak ne samo v Jugi, temveč tudi v angleškem jeziku – mogoče Velika Britanija, Amerika. Predvsem zato, ker je pri njih stand up izredno močan in si želim videti, kako bi se odzvali na mojo variacijo, ker oni pa so res videli že skoraj vse. Publika tam je videla marsikaj in me zanima, kaj bi rekli, ko bi stopila na oder. To bi bil res izziv.


Še več o Martini in njenem delu ter zasebnem življenju lahko preberete v aktualni številki revije Ženski svet, ki je že v prodaji.

Naslovna fotografija: Marko Delbello Ocepek

Preberite tudi

Komentarji