Domov Načrtovanje poroke v času korona epidemije

Načrtovanje poroke v času korona epidemije

Si tudi ti prestavila svojo poroko ali si se odločila, da jo izpelješ s prilagoditvami?

Je tudi tebi korona prekrižala načrte s poroko? Si tudi ti že vsaj enkrat prestavila datum poroke? Si sploh še znaš predstavljati tisto normalno poroko o kateri si sanjala? Si tudi ti morala zaradi epidemije popolnoma spremeniti svoj poročni načrt, na katerega se še vedno ne moreš popolnoma zanesti? Če to drži, vedi da nisi sama. Moja poroka je bila načrtovana enega lepega poletnega dne v letu z lepo okroglo številko 2020. 

Izkazalo se je, da si leto 2020 ne bom zapomnila po moji pravljični poroki, a če povem po resnici, mi zavoljo zdravja vseh gostov, ni bilo tako težko prestaviti vsega skupaj. Vedela sem, da je odločitev prava in da nočem tvegati  - raje vidim, da svate naslednji dan vse boli od plesa in pijače in ne od bolezni. 

Pripravila sem nekaj točk, ki ti lahko pridejo prav pri načtovanju poroke v negotovih koronskih razmerah. 

O situaciji se iskreno pogovori s partnerjem. Skupaj razmislita kakšno poroko si želita.

Poroka je dogodek, ki slavi vajino ljubezen, zato se tiče vaju obeh. Edino pošteno je, da se o vseh skrbeh in dvomih iskreno pogovorita in uskladita vajine želje. Skupaj razmislita, kakšno poroko si želita in ali vama je bolj pomembno, da se poročita čim prej in zato svoje želje prilagodita trenutnim omejitvam ali pa vama je bolj pomembno, da izpeljeta poroko po svojih prvotnih željah in temu prilagodita datum. V vsakem primeru je situacija vse prej kot enostavna in prijetna, je pa lahko tudi dobra priprava na skupno življenje, saj je zakonsko življenje polno medsebojnega spoznavanja in prilagajanja. Človek s katerim se odločiš narediti ta skupni korak je človek, ki mu želiš zaupati in na katerega se lahko zaneseš v najtežjih situacijah. Dokažita si, da sta zmožna skupaj premagovati najtežje izzive v najbolj nepredvidljivih situacijah.  

Jaz si želim poroko na kateri bodo lahko bili prisotni vsi – družina in prijatelji, saj mi oboji pomenijo veliko in bi zato s trenutnimi omejitvami zelo težko potegnila črto koga povabiti in koga izpustiti. S svojim partnerjem sem se o tem iskreno pogovorila in sva se nato skupaj odločila, da počakava na boljše čase. 

Mogoče se bo potrebno sprijazniti, da bo poroka pač potekala drugače. Čas za plan B.

V kolikor se s partnerjem odločita, da poroko izpeljeta kljub pandemiji, bodita pripravljena na veliko prilagajanja. Vajina poroka bo vsekakor precej drugačna od poroke, ki bi se zgodila v t.i. normalnih časih. Tudi v primeru, da poroko prestavita, se poraja vprašanje, kakšne posledice bo korona vseeno pustila in do kdaj bosta prestavljala vajin datum. Morda bosta počakala, da se sprostijo samo določeni ukrepi, zato obstaja možnost, da bodo še vedno obvezne zaščitne maske in jih bo potrebno priskrbeti za goste. Morda bi bilo smiselno poročni band zamenjati z DJ-em, saj je ta v primeru manjše poroke neprimerljivo cenejši. Najbolje, da se postavita v vse možne scenarije in si naredita iz te neugodne situacije zabavo. Tudi, če poroka ne bo potekala kot sta si najprej zamislila in želela, jo lahko skupaj naredita tako, da si jo bodo vsi zapolnili.

Bistvo je v podrobnostih. Vajina poroka je še vedno lahko čudovita. 

Če se bosta zaradi korona situacije odločila za manjšo poroko, ne pozabita, da je to še vedno zelo pomemben mejnik v vajinem življenju. Tudi če bo prisotnih samo 5, 10 ali 20 ljudi, poskrbita da bo ta vajin dan poseben. Še vedno boš v svoji sanjski poročni obleki in s poročno frizuro. Ne pozabi, da boš čez na primer 20 let gledala svoje stare slike in obujala spomine, poroka pa je običajno enkraten dogodek, zato si resnično ne dovoli, da boš obžalovala, ker s partnerjem nista vložila več truda v organizacijo in v pripravo poroke, ki sta si jo želela. Raznorazne poročne dekoracije lahko narediš sama, na srečo pa živimo v digitalni družbi, zato imaš kljub zaprtim fizičnim trgovinam, veliko ponudbo spletnih trgovin, kjer boš zagotovo našla nekaj, kar te bo navdušilo. Da ne govorimo o temu, da na spletu ni mej, dostava pa je kar hitra. No, mogoče se vseeno omeji na evropsko tržišče, za vsak slučaj. Še vedno lahko poskrbita za odličen glasbeni in animacijski program. Tudi za npr. 10 ljudi  si lahko privoščita glasbeni program in popestrita vzdušje (tudi, če je glasba samo na prenosniku, ob pomoči DJ ali manjše glasbene zasedbe). Glasba je zelo pomembna, še bolj pomemben pa je dober animacijski program, slednji bo na plesišče zvabil še tako zadržane svate. Naj se vama ne zdi imeti odveč slavnostno rezanje torte ali prvi poročni ples samo zato, ker gre za manjšo poroko. Dan je vajin in naj bo nepozaben.

Vzdržuj redne stike s predstavniki izbranega banda in izbrane poročne lokacije 

V tem trenutku so okoliščine po celem svetu nestabilne, ravno zato je načrtovanje za dalj časa naprej izjemno riskantno. Stvari se lahko spremenijo v roku enega tedna. Včasih celo manj. Vsi se soočamo z veliko obremenitvijo nezaupanje v prihodnost. Če smo se lahko, preden nas je zajela epidemija, veselili načrtovanih dogodkov, jih danes v planer raje pišemo s svinčnikom. Namesto, da bi se dogodkov veselili, danes ta čustva raje malo potlačimo, da si ne bi preveč dvignili pričakovanj. Žal je vse skupaj postalo zelo nepredvidljivo, lahko pa vsaj rečemo – nisi sama. Vsi se soočamo s podobnimi problemi, pa naj bo to na eni ali na drugi strani vajine poroke, če se držimo primera poroke. Tako kot si negotova ti, so negotovi tudi organizatorji porok, cvetličarji, gostinci, glasbeniki, fotografi in ostali pomembni akterji iz ozadja. Zaradi epidemije bodo verjetno gostišča še nekaj časa zaprta ali pa bodo omejevala število oseb, ki so lahko v prostoru. Ravno zaradi te negotovosti ti svetujem, da si v rednih stikih z vsemi sodelujočimi, ne pozabi tudi na strpnost. Vsi smo negotovi, strategija »z glavo skozi zid« bo prinesla samo še dodatni stres. Skupaj s partnerjem spremljajta novice in skupaj z vsemi deležniki prilagajajta vajin poročni načrt.  Če bosta opazila, da poroke kljub prilagoditvam (o katerih sta se skupaj strinjala) ne bo možno izpeljati tako kot sta želela in bi jo rada prestavila, vse vključene čim prej kontaktirajte in odkrito komunicirajte svoje dvome. Prej kot se bosta odločila za spremembo, prej bosta lahko načrtovala naprej. V kolikor bi si želela izpeljati poroko še v istem letu, se najbrž že zavedate, da se »poročni datumi« zelo hitro polnijo. Poleg tega pa pravočasna odpoved pomeni manjši strošek odpovedi in čas za zunanje organizatorje, da zapolnijo odpoved z drugim parom. 

Poročna obleka ali poročna obleka malo drugače. 

Zaradi vsega skupaj ne veš ali bi svojo poročno obleko najela ali kupila? Razmisli tudi o alternativi – o obleki, ki ni nujno označena kot »poročna«. Korona čas je čas, ko določena pravila ne veljajo več. Kdo bi si še pred kakšnim letom mislili, da bomo morali na poroki razmišljati o tem, kako uskladiti obrazne maske s poročnimi oblekami?! Če se je že vse obrnilo na glavo, lahko v tej igri vsaj sodeluješ. Ni nujno, da je tvoja poročna obleka tradicionalne oblike in barve. V kolikor pa to želiš, pa lahko takšne obleke najdeš tudi v malo bolje založenih trgovinah. Glede na omejitve je pač lažje naročiti »poročno« obleko iz spletne trgovine, jo doma pomeriti in jo tudi vrniti, če se slednja ne bi izkazala kot tista »prava«. 

Določita tarčni datum.

Načrtovanje je v teh časih skoraj tako kot igranje na srečo, zato ti svetujem, da s partnerjem določita tarčni datum. To je datum, ki ga določiš najmanj mesec in pol pred vajinim poročnim datumom. Takrat skupaj ocenita okoliščine in dokončno potrdita vse skupaj ali pa nadaljujeta s planom B (C, D, E …). To je ravno dovolj časa, da lahko vse skupaj brez pretiranega stresa odpoveste in obvestite vse vpletene in povabljene. 

Pa veliko sreče!

 

Komentarji