Domov Intervju / Ditka: Bodite strpne, vzemite si čas in ostanite zveste sami sebi

Intervju / Ditka: Bodite strpne, vzemite si čas in ostanite zveste sami sebi

Ditka je ravno izdala svoj 4. album, Med nama je angel, mi pa smo jo imeli priložnost povprašati malce več o njeni glasbeni poti in o tem, kaj lahko pričakujemo od novega albuma.

Vsestranska koroška kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica nas s pomočjo glasbe že dobro desetletje zelo uspešno povezuje s poezijo znanih slovenskih pesnikov. Ditka vrednote, kot so ljubezen, svoboda in iskrenost, postavlja visoko na svojo lestvico, kar je moč čutiti tako v njenih skladbah, kot tudi interpretacijah le-teh.

Ditka je v slovenskem glasbenem prostoru nase opozorila s pesmijo Ne bodi kot drugi, poezijo Ferija Lainščka, ki jo je uglasbil in aranžiral Ditkin oče Gorazd, vse od takrat pa se redno predstavlja na samostojnih koncertih, kulturnih dogodkih, glasbenih festivalih in drugih prireditvah.

Njeno ustvarjanje so prepoznali tudi v tujini. Ditka je 2019 postala zmagovalka največjega mednarodnega festivala za kantavtorje v Bolgariji, 2015 je bila njena pesem Silence uvrščena v polfinale ameriškega tekmovanja "Unsigned Only", 2013 pa je bila njena pesem Dreamer uvrščena v finale skladateljskega tekmovanja v Angliji. Lani je sodelovala z Britanskim producentom Stuartom Eppsom (Elton John, Led Zeppelin, Oasis,...) in pod njegovo založbo "Epps Records" izdala svojo avtorsko skladbo Cold Heart.

​Foto:  Nika Hölcl Praper

Ditka je ravno izdala svoj 4. album, Med nama je angel, mi pa smo jo imeli priložnost povprašati malce več o njeni glasbeni poti in o tem, kaj lahko pričakujemo od novega albuma. 

Ko pomislimo na koncept uglasbene poezije, je prva asociacija Ditka. Kako to, da vas je našla ravno ta zvrst glasbenega izražanja?

Moja ljubezen do poezija ima svoje začetke že v srednji šoli. Že takrat mi je bila poezija blizu in zdelo se mi je lepo, kako lahko na kratek način združiš in poveš neko bistvo. Uživala sem v branju poezije in tudi pisanju svoje. Samo idejo za uglasbitev pa mi je dal moj profesor slovenščine v gimnaziji in ker se mi je vse skupaj zdelo zanimivo, sem jo predstavila še svojemu očetu, ki je tudi glasbenik. Nastala je prva pesem – Školjka, ki jo je napisal Marko Pavček, sin Toneta Pavčka. S to pesmijo sem nastopala po vseh šolskih prireditvah in ljudje so jo zelo dobro sprejeli. Takrat sem nekako začutila, da je to mogoče moja prava pot.

Vedno sem vedela, da se bom na nek način ukvarjala z glasbo in predstavljala sem si, da bo moja glasbena pot povezana z avtorsko glasbo v angleškem jeziku, tudi na tej poti sem dejavna, vendar pa me na slovenskih tleh ljudje veliko bolj povezujejo z uglasbeno poezijo.

Tako nekako se je vse začelo, nato pa sem sledila spontanemu navdihu. Uglasbitev poezije je seveda obstajalo že prej, vendar mislim, da je večjo prepoznavnost res dobilo v mojih pesmih, ki sva jih z očetom uglasbila. Primer je pesem Ne bodi kot drugi, ki je res postala že zimzeleni hit. Zelo sem ponosna, da mi je uspelo slovensko poezijo prenesti na velike odre. In najbolj sem ponosna, ko vidim, da moje pesmi pojejo tudi otroci.

Foto:  Nika Hölcl Praper

Kakšen pa je proces izbiranja poezije, ki jo želite uglasbiti in kako se lotite uglasbitve?

Skozi leta je izbiranje poezije zame postal kar nekakšen ritual, ki ga ne jemljem samo kot poklic glasbenice, ampak mi je sam proces prebiranja in zbiranja poseben užitek. Vedno, kadar se odločim, da je čas za nove pesmi, vzamem v roke pesniško zbirko in jo enostavno listam in prebiram, dokler ne pridem do tiste, ki jo takoj začutim. Vse je v navdihu, če ni navdiha, ne nastane nič dobrega. In tako hitro vem, kadar je pesem prava, saj se mi že ob branju pojavi ideja za ritem in melodijo.

Do sedaj ste izbirali predvsem poezijo Ferija Lainščka, v novem, četrtem albumu pa ste izbrali še poezijo drugih zelo priznanih slovenskih pesnikov. Zakaj ste se odločili za ta korak in zakaj ste izbrali ravno te?

Zadnja leta sem se res najbolj posvečala poeziji Ferija Lainščka in se vedno veselim uglasbitve njegovih pesmi. Tudi v novem albumu Med nama je angel, bo prevladovala njegova poezije, saj je Feri pomemben člen celotne zgodbe. Drugi avtorji pa so v izbor za uglasbitev prišli po naravni poti. Že nekaj let imam namreč uglasbeno poezijo Cirila Zlobca, lani me je k sodelovanju povabila Tinkara Kovač, s katero sva uglasbili poezijo Srečka Kosovela in ko sem imela uglasbeno poezijo že dveh dodatnih pesnikov, sem razmišljala, da je pravi čas, da omenjene vključim v novi album in dodam še nove. Z očetom sva imela kar težko nalogo pri izbiri, saj je pesnikov, in to zelo dobrih, zelo veliko in nekje sva morala potegniti mejo.

Ravno v pravem času se je ponudila priložnost, ko so me v sklopu 100 obletnice rojstva Karla Destovnika-Kajuha povabili, da uglasbim nekaj njegovega. Uglasbitev Kajuhova mi je bil velik izziv, saj ima kar težko medvojno poezijo. Sem pa sedaj najbolj ponosna ravno na končni rezultat njegove pesmi. Naredili smo res dober komad. Poleg omenjenih pesnikov pa bodo na albumu še poezije Janeza Menarta in Kajetana Koviča.

Svoje pesmi oziroma uglasbeno poezijo zares lepo celostno predstavite. Že sama poezija se bere drugače od drugih oblik proze, uglasbena poezija pa je še ena nova dimenzija. Vaše pesmi se začuti na poseben način, kar se morda skriva tudi v temi, ki jo najpogosteje izbirate – ljubezen. Tudi v novem albumu bo prevladovala ljubezen. Kako to, da je o ljubezni prebranega in slišanega in doživetega že toliko, pa še vedno ne vse? Zakaj ljubezen?

Ljubezen je najpomembnejša sila, ki drži svet skupaj. Kadar pride zlo, ga ljubezen izrine, premaga. Ljubezen je moja najvišja vrednota. Pa ne gre samo za ljubezen med dvema. Gre za ljubezen do dela, do človeka, do živali, do življenja. Je čustvo, ki ga moraš začutiti in je neizčrpen vir navdiha in idej.

Foto:  Nika Hölcl Praper

Kaj pa si mislite o ljubezni danes?

Prej, v starih časih, je bilo veliko romantike. Za izpovedovanja čustev je bilo potrebnega več časa. Potrebno se je bilo ustaviti in vzeti čas. Takrat so se pisale pesmi in pele podoknice. Izražanje je bilo na bolj osebni ravni in včasih je nastajalo veliko več poezije. Danes pa je malo drugače. V dobi digitalizacije ljubezen obstaja v drugačni obliki. Zdi se mi, da je malo manj pristnega stika in da mogoče podzavestno hrepenimo po romantiki, kot so jo poznali včasih.

Poleg ljubezni ste se tokrat odločili, da se bo nekaj pesmi dotaknilo še družbeno kritičnih tematik. Kako to? Zakaj tokrat ni bila dovolj samo ljubezen?

Ljubezen je vedno dovolj (smeh). Vse ostale teme so prišle nekako naključno, a se mi je zdelo primerno, da jih vključimo. Že prejšnji album, Ne bodi kar nisi, je bil malo uporniški in takrat sem začutila, da je glasba na nek način nevsiljiv medij za prenos sporočil. Včasih je lažje najprej peti o manj prijetnih temah, nato pa začneš o njih bolj razmišljati. Zato sem izbrala poezijo Kajuha, ki ima težko poezijo, saj govori o vojni in nas na nek način poziva, da se ji moramo upreti. To se mi je zdelo še posebej pomembno v današnjih časih in trenutnih razmerah, ko so vojne še vedno realnost našega sveta. Potem pa je tukaj tudi pesem Srečka Kosovela, ki govori o slutnji smrti. Smrt je tabu tema, o kateri se ne želimo pogovarjati, nam pa pesem to temo približa. Sem pa omenjenim pesmim, ki so po temi, glede na preostale, bolj morbidne, dodala prijetno melodijo in tako malo ublažila njihov temačen vpliv.

Vaš album, Med nama je angel, boste predstavljali predvsem na manjših, bolj intimnih prizoriščih, v ne povsem vsakdanjih prostorih. To je bila tudi do sedaj vaša praksa. Kako izbirate lokacije vaših nastopov?

Res je, ljubi so mi manjši koncerti. Lažje se povežem z ljudmi, vidim izraze in čustva. Zelo pomemben mi je tudi ambient in zato si, če se le da, izberem posebne lokacije, kot so grajska dvorišča, atriji, muzeji in podobno. Za promocijo albuma, ki bo v petek, 1. julija, sem izbrala atrij NUK-a.

Kakšni pa so načrti za prihodnost? Opazili smo, da ste nedavno praznovali vaš 29. rojstni dan, ki je še tisto zadnje leto pred veliko »trideset« in če izhajamo iz sebe, ti da kar pošteno za misliti. Imate tudi sami kakšne posebne cilje, ki jih želite doseči pred 30. letom? Menite, da bo iz tega nastal celo kakšen album?

Včasih sem se veliko obremenjevala z leti. Že pri 25. letih se mi je zdelo, da sem prestara (smeh). Ampak sem sedaj v nekem stanju, ko se mi ne da ukvarjati z leti in samo uživam. Moj cilj je, da se imam vsako leto bolj fajn, da sem srečna, da rastem in to je to, kar se mi dogaja. Čisto odkrito, si niti ne želim nazaj v dvajseta, ker so me vse te izkušnje, ki so se v tem času zgodile, naredile v žensko kot sem danes. Vem, da sem na pravi poti in z vsakim letom bolj vem kaj hočem.

Glede albuma pa mi je v tem trenutku bolj pomemben trenutni (smeh). Najprej je cilj promocija novega albuma Med nama je angel, saj so res vse pesmi nove in zanimive.

Sedaj pa lahko intervju zaključimo s posebnim vprašanjem za naše bralke in bralce portala Ženski svet – kakšno je trenutno stanje žensk na glasbeni sceni? Kakšne so vaše izkušnje? Kaj bi lahko bilo drugače?

Ja, če gledam svetovno glasbeno sceno res ni povsem enakovreden odnos med moškimi in ženskami. Pri moških njihova starost ni pomemben podatek za njihovo kariero. Pri ženskah pa je drugače, zdi se, da se vsi obremenjujejo z njihovimi leti. Gre za faktor na katerega se niti ne da vplivati ima pa lahko velike težave pri samopodobi in torej sami karieri. Je pa res, da je ta razkol med neenakovrednimi zahtevami še večji na pop sceni, kjer je videz zelo pomemben. Medtem ko se mi zdi, da imamo v kantavtorskih vodah, ženske le malo več svobode, ker smo na nek način pripovedovalke. Na odrih ne plešemo v mini krilih, ampak želimo glasbo približati kot zgodbo. Zato je nam iz tega vidika nekoliko lažje. Spomnimo se glasbenice, kot je Joni Mitchell, ki so sedaj že v zrelih letih, pa s svojo glasbo še vedno pripovedujejo močno zgodbo. Pogrešam pa res več ženskih kantavtoric.

Kariero ni lahko začeti in veliko faktorjev se mora poklopiti, da steče. Na svoji poti je velikokrat potrebno delati odločitve in rekla bi, da je potrebno pustiti času čas in ne delati hitrih odločitev, ki te bodo morda hitro potegnile na vrh, a ne bodo to, kar ste si želeli. Na začetku takšne odločitve zgledajo dobro in vse teče kot po maslu. Lovijo trende, iščejo bližnjice in potem izgubijo same sebe.

Moj nasvet je – bodite strpne, vzemite si čas in ostanite zveste sami sebi.

Povezave:

------
[1] http://www.ditkamusic.com
[2] https://www.youtube.com/channel/UC9bb2ChWb_p55jXITVrK0Uw
[3] https://www.instagram.com/ditka_official/
[4] https://www.facebook.com/ditkamusic
[5] https://open.spotify.com/artist/01aAExc4arxCvNKyG7RVJf

Komentarji