Domov Čestitke ob dnevu žena

Čestitke ob dnevu žena

Za 8. marec sprejmite rože – a zahtevajte tudi ničelno toleranco do nasilja.

Čestitke ob dnevu žena!

Uredništvo Ženski svet vam ob zgodovinsko pomembnem prazniku želi, da sprejmete podarjeno rožico, bombonjero ali drugo razvajanje, a naj bo ta simbolična gesta hkrati tudi obljuba po aktivnem prizadevanju za družbo, ki bo ženskam omogočila enakovredno udejstvovanje na vseh ravneh družbenega življenja.

Hkrati se nam zdi pomembno izpostaviti, da se je kljub pomembnim dosežkom žensk naše preteklosti, potrebno zavedati, da naša bitka še ni končana. Evropski inštitut za enakost spolov je ravno pred mednarodnim dnevom žensk objavil, da je pandemija še poglobila obstoječe neenakosti in stiske žensk. Poleg številnih izgub delovnih mest, kjer so večinsko zaposlene ženske, še večje obremenjenosti s skrbjo za otroke in gospodinjskimi opravili, se je zaradi pandemije povečalo tudi nasilje nad ženskami. 

Raziskave s podobnimi ugotovitvami so bile narejene tudi v Sloveniji in če pogledamo samo znano statistiko za preteklo leto 2020. Slovenska policija je v letu 2020 obravnavala 13 odstotkov več prijav nasilja v družini,  56,3 odstotka več kaznivih dejanj uboja, 33,3 odstotka več umorov in 19,4 odstotka več posilstev.

Za 8. marec sprejmite rože – a zahtevajte tudi ničelno toleranco do nasilja.

Komentarji