Domov Biti 30 – ko svet postane tvoj!

Biti 30 – ko svet postane tvoj!

Kaj me je življenje naučilo ob tej pomembni okrogli letnici.

Še včeraj si bila brezskrbna 20-letnica in se je številka 30 zdela tako daleč stran, danes pa si tik pred pragom, da vstopiš v ta posebna leta. V leta, ki za marsikatero žensko pomenijo neko novo poglavje v življenju. Obdobje, kjer se od tebe pričakuje, da zapustiš nedolžna mlada leta in vstopiš v novo »odraslo« življenje.

Zase priznam, da sem močno trepetala pred tem, da bom enkrat 30. Enostavno se nisem videla še tam. Ko je 31. decembra ura odbila polnoč in smo vstopili v leto 2020 sem vedela - »to je to, pa se začenja leto, kjer bom zapustila svoja 20-ta, nočem tega!« Vse do svojega dejanskega 30. rojstnega dneva sem se obremenjevala s samim dejstvom, da bom 30. Nisem želela zapustiti svoja zabavna leta, toliko tega bi še rada počela preden se »zresnim«, nočem biti označena kot »stara« in prepričana sem bila, da bo okolica začela name gledati drugače.

Ko pa me je števila 30 le doletela, so vse te frustracije preprosto izginile. Naenkrat se je vse v meni pomirilo in postavilo na svoje mesto. Dojela sem, da sem ves ta čas, bila sama sebi največji sovražnik. 30-ta so pravzaprav zakon in trenutno se v svojem telesu in v svojih letih počutim odlično. Skoraj bolje kot na začetku 20-ih! Zakaj sem se torej sploh tako obremenjevala s to številko?!

Z vami - bodoče 30 letnice in tistimi, ki ste ta mejnik že dosegle, bi rada delila svoje misli in ugotovitve, ki so me obšle ob tej okrogli letnici. Upam, da se bo tudi katera od vas našla v zapisu.

1. Začneš ceniti prava prijateljstva

Krog prijateljev se zmanjša, vendar so ostali le tisti, ki ne kradejo odvečne energije in nate vplivajo dobro.  Za ljudi z negativno energijo in za prazne odnose, v odraslem svetu, ki ga definirajo predvsem nove in večje odgovornosti, enostavno nimaš več časa. Iskreno, tempo življenja se tako spremeni, da si je potrebno dobro organizirati tudi čas za tiste prave prijatelje. Običajno je potrebno na plan potegniti rokovnike (fizične ali digitalne) in poiskati tisti skupni datum za druženje ali pa kakšno obveznost v ta namen premakniti. Prijateljski odnosi so tako kot intimni odnosi – odnosi. In za odnose se je potrebno potruditi in si vzeti čas. Zato so druženja potem toliko bolj posebna. Pri 30-ih se zaveš, da je potrebno vlagati v prave in dolgotrajnejše prijateljske odnose. Ko imaš ob sebi prave ljudi, si posledično tudi bolj pomirjena in srečnejša.

2. Začneš se ceniti in imeti rada

Vsaka ima od nas ima svoje slabe trenutke. Vse se kdaj znajdemo v situaciji, ko se obremenjujemo s prvimi gubicami, mogoče prvimi sivimi lasmi, odvečnimi kilogrami ali pa najdemo kaj drugega kar nam tisti trenutek ni všeč. Takšnim dnevom ne moremo ubežati ne glede na starost. Vseeno pa moram priznati, da se v 30-ih tvoja samopodoba izboljša. Začneš se zavedati svoje posebnosti in gradiš na sebi. Bolj kot v 20-ih se začneš zavedati,  da so to res tvoja najboljša leta. Zato raje uživaj v svojem popolnem nepopolnem telesu in ne izgubljaj čas na slabo voljo. Navsezadnje se notranje zadovoljstvo kaže tudi navzven.

3. Naučiš se postaviti zase

Ne nasedaš več vsakomur in nisi več toliko naivna. Sedaj te je življenje že nekaj naučilo in veš kaj hočeš ter se naučiš reči NE. Življenje je prekratko za neumnosti in za početje nečesa, kar te ne veseli. Sedaj si ženska v pravem pomenu besede, verjetno še na začetku kariere ampak veš, da imaš že toliko znanja in izkušenj, da tudi tvoje mnenje v svetu nekaj šteje. Naučiš se ostati prijazna, a ne več izkoriščena.

4. Postaviš se na prvo mesto in uživaš v malih stvareh

Ne živiš več samo za druge. Strah pred tem, da boš nekaj zamudila, če te na kakšni zabavi pač ne bo, izgine. Začneš ceniti dober kozarec vina, masažo, nasmeh ljubljene osebe, vikend poležavanje v postelji, klic prijatelja in trenutke samote, ko lahko brezskrbno uživaš samo na kavču ob branju knjige in ogledu filmov ali serij. Pri 30-it se naučiš najti lepoto in mir tudi v preprostih stvareh.

5. Privoščiš si lahko več stvari in naučiš se nakupovati z razumom

Tudi, če si karierno šele na začetku poti, si si do sedaj nekaj denarja prislužila in tudi prihranila. Sedaj si lahko privoščiš vsa tista potovanja o katerih si sanjala pa so se ti zdela predraga. Ker si pri 30-ih tudi bolj razgledana ženska, se zavedaš posledic hitre mode in poceni nakupov, zato raje svoj denar porabiš za nakup bolj trajnostnih in kakovostnih izdelkov. Naučiš se tudi bolje razpolagati z denarjem in ceniti pomen varčevanja.

6. Življenje je tvoje

Trideseta so tudi leta, ki pri okolici povzdignejo veliko obrvi. Verjetno se nemalokrat znajdeš pred vprašanjem o otrocih, možu, stanovanju ali o življenjskem načrtu. V teh za »za žensko najbolj pomembnih letih« pa spoznaš še nekaj pomembnega – življenje je samo tvoje in je samo eno, zato ga živi tako, kot si želiš ti. Tudi, če ne gre vse po planu, ne sekiraj se, to je lepota življenja. Pri teh letih dojameš, da se za druga mnenja ne splača obremenjevati. Živi življenje kot ti paše in dihaj s polnimi pljuči. Z družino ali brez, živi tako, da boš ti srečna. Za vse je še čas in prišel bo tudi tvoj. Še vedno lahko potuješ, zamenjaš kariero ali najdeš svojo sorodno dušo. Naj ti mediji ne narekujejo kaj moraš nositi ali kako se oblačiti glede na svojo starost. Ti si ti, in živi po svoje. Ne rabiš »upokojiti« svoje najljubše obleke samo za to, ker ni več »primerna« za tvoja leta. Nosi kar ti paše, seveda z okusom :)

7. Začneš vlagati v svoje zdravje in modrost

Začneš se zavedati, da je zdravje pomembno. Jasno je, da nisi več tako odporna, kot si bila pri 20-ih. Metabolizem je počasnejši in vsi prehranski »grehi« se bolj poznajo, zato se začneš zavedati,  da bosta redna telovadba in nega kože morali postati del tvoje tedenske rutine. V tvoj že tako zasedeni odrasli urnik, bo potrebno vključiti tudi to. Tako pač je.

Zavedaš se tudi, da če se želiš na dolgi rok dobro počutiti,  bo pač potrebno spremeniti svoje navade. Izbirati začneš hrano, ki dobro vpliva na tvoje zdravje. Sedaj se že dobro poznaš in veš kaj ti ustreza. Seveda, to ne pomeni, da moraš pizzo ali burger odstraniti iz jedilnika, vendar naj bo to bolj izjema in na meniju takrat, ko se res želiš malo razvajati.

V znanju je moč, zato z veseljem kdaj prebereš tudi kaj strokovnega, kar ni povezano s tvojo  poklicno izbiro. Nekaj kar te mogoče prej niti ni zanimalo, vendar veš, da vse to širi tvoja obzorja in razgledanost.

8. Začneš oblikovati svojo osebnost

Seveda, vsaka izmed nas se najde v trenutku, ko ne moremo iz svoje kože in se obremenjujemo s starostjo in recimo temu »izgubo« lepote – oziroma recimo temu raje »preobrazbi« lepote. Staranje je naravni proces, ki mu ne moremo ubežati, zato je najbolje, da se čim prej s tem sprijaznimo in najdemo lepoto drugje kakor v tej konstanti spremenljivki. Mladost je lepa, a vendar je modrost, ki si jo z leti nabereš morda še lepša. Z leti namreč dojameš, da lepota resnično prihaja od znotraj. Smeh, pozitiva in igrivost pomladijo ter naredijo žensko lepo tako od znotraj kot navzven, ne glede na to koliko je stara. Zavist, hudobija in slaba volja pa se tudi pri najlepši ženski na svetu, prej kot slej opazijo in jo naredijo odbijajočo. Če se znajdeš v okolju, ki v tebi vzbuja slabo voljo in zavist, ga zamenjaj. Ne potrebuješ tega negativizma. Navsezadnje je stres tisti, ki nas najbolj postara. Zato ti polagam na srce, trideseta so čas, da začneš graditi na sebi in na svoji notranji lepoti - ta je trajna in se z leti ne spreminja. Ostani radovedna, igriva in se ukvarjaj s tistim kar te veseli. To je najboljši recept za trajno lepoto.

 

V  življenju bo definitivno še veliko prelomnic in okroglih obletnic - od vsake se potrudi vzeti tisto najboljše kar ponuja. Ne obremenjuj se s številko, saj je važno notranje počutje. Uživaj v vseh obdobjih življenja, včasih tvegaj in stopi iz svoje cone udobja ter sledi svoji unikatni poti. Vsako desetletje ima svoj čar :)

 A.

Komentarji