background image

Zobozdravnik vam lahko reši življenje


Splošno telesno zdravje se začne v ustih in lahko vpliva na razvoj drugih bolezni, zato nikar ne odlašajte z obiskom zobozdravnika.

Obiski zobozdravnika so za mnoge prave nočna mora, najpogosteje pa se v ambulanto odpravijo šele, ko bolečine več ne prenesejo. A zaradi zadnjih izsledkov raziskav ameriških znanstvenikov, ki trdijo, da se splošno telesno zdravje začne v ustih in lahko vpliva na razvoj drugih bolezni, bi morda morali spremeniti mišljenje o sedenju na zobozdravniškem stolu.

Okužba ne ostane le v ustih

Vsakič ko imate okužbo v ustih, ta ne ostane le v tem delu telesa. Lahko potuje s krvjo po žilah in vpliva na organe in imunski sistem. Prav zato je treba dvakrat letno obiskati osebnega zobozdravnika in preveriti zdravje zob in ustne votline ter popraviti, kar je potrebno. Le tako se lahko pravočasno opazi spremembe in odzove z zdravljenjem.

Od majhnih nog nas doma in v šoli učijo, da je higiena polovica zdravja, to pa se najbolj izkaže prav v ustih. Glede na to da je karies glavni povzročitelj kvarjenja in izgube zob in vemo, da je njegov nastanek povezan izključno z odstranjevanjem zobnih oblog, lahko zaključimo, da se velik del oralnega zdravja lahko ohrani z redno uporabo zobne ščetke. Pomembno je pravočasno popraviti pokvarjene zobe, sicer bakterije skozi zobno tkivo potujejo do konca korenin in izstopijo v telo. Širijo se lahko v področja okoli zoba, pa tudi v oddaljene dele telesa.

American Dental Association (ADA oz. Ameriško dentalno združenje) je ena od najstarejših in najbolj pomembnih stomatoloških organizacij, ki daje napotke za prakso in štipendira niz raziskav s ciljem napredka stroke. Prav ADA opozarja na širjenje bakterij preko nezdravljenih zob v krvožilni sistem in nato v druge organe. Kljub temu nevarne okužbe niso tako množične, da bi napadle širok krog ljudi in ni potrebna panika. Če ste med tistimi, ki že leta niso obiskali zobozdravnika, pa se le naročite na pregled. Preventiva je najboljše zdravilo.

Vsi bi se morali zavedati dejstva, da enominutno površno ščetkanje zob dnevno ni dovolj za zdrave zobe in da zdravje ust ne zajema le zob, temveč tudi dlesni, jezik, slino in zadah. Vse to pa spremljajo še občasne krvavitve dlesni, madeži na zobeh … Čeprav so v večini primerov težave enostavno rešljive, se pojavijo tudi takšne, ki so resne. Zato skrbite za dobro oralno higieno, da preprečite neželene posledice, in obiščite svojega zobozdravnika, če ga že dolgo niste!

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji