Domov Zeleni čaj - eliksir za dolgo življenje in dobro počutje

Zeleni čaj - eliksir za dolgo življenje in dobro počutje

V časih v katerih smo se trenutno znašli, je bolj kot kadarkoli pomembo, da ostanemo zdravi. Preberi zakaj bi skodelica zelenega čaja morala postati del našega vsakodnevnega rituala.

Zeleni čaj, ki ga pridobivamo iz listov čajevca Camelia sinensis, definitvno lahko uvrščamo med zmagovalce zdravilnih napitkov, saj vsebuje nabor lastnosti, ki blagodejno delujejo na telo. 

Poznamo več vrst zelenega čaja, glede na način pridelovanja, čas nabiranja listov in gojenja. Sama kvaliteta zelenega čaja je odvisna od starosti in stanja listov iz katerih ga pridobivajo. »Pekoe » zeleni čaj sodi med bolj cenjene, saj se pridobiva iz še neodprtih listnih mešičkov. »Gzokuro« in »Sencha« zeleni čaji imajo nekoliko blažji okus, zato nanje prisegajo tiste, ki jim grenak okus ni preveč po godu. »Matcha« čaj pa pridobivajo iz zmletih listov zelenega čaj in ima v primerjavi z navadnim zelenim čajem blažjo aromo ter bolj zeliščen okus.

ZAKAJ PITI ZELENI ČAJ

Vsebuje velike količine antioksidantov, vitaminov in nekaterih mineralov

Med znane antioksidante v zelenem čaju sodijo spojine imenovane katehini, ki imajo to sposobnost, da po telesu lovijo proste radikale ter na ta način ščitijo celice pred poškodbami. Poleg antioksidantov je bogat z vitamini A, D, E, C, B, H, K ter vsebuje minerale kot so magnezij, cink, krom in selen. Zaradi svojih zdravilnih lastnosti se uporablja tudi v kozmetiki saj deluje pomirjujoče na kožo in zavira vidne procese staranja.

Pripisujejo mu tudi protivnetne lastnosti, zato se priporoča kot napitek pri lajšanju bolečin pri številnih kroničnih boleznih. Ščitil naj bi tudi pred številnimi rakavimi, srčnimi in nevrodegenerativnimi bolezni (kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen). 

Pomaga pri hitrejšemu izgorevanju kalorij

Katehini in kofeini v zelenem čaju pomagajo pri hitrejši pretvorbi kalorij v energijo, ki jo telo potrebuje za opravljanje osnovnih procesov. V  kombinaciji z zdravim načinom prehranjevanja služi kot odličen pomočnik pri izgubi in vzdrževanju telesne teže.

Ohranja nas budne

Tudi zeleni čaj vsebuje kofein vendar v malce drugačni obliki kot ga najdemo v kavi, zato njegov učinek budnost traja dlje in pripomore k boljši koncentraciji. Vsebuje namreč snov tanin, ki zaviralno vpliva na kofein, tako, da se ta v telesu sprošča dlje časa – na ta način občutek budnosti traja dlje časa.

KAJ JE DOBRO VEDETI PRI ZAUŽIVANJU ZELENEGA ČAJA

Seveda, treba se je zavedati, da samo pitje zelenega čaja ne bo kar samo od sebe odpravilo in preprečilo bolezni. Vsekakor pa bo ob uravnoteženi prehrani in zdravemu načinu življenja pripomogel k boljšemu zdravju in počutju. Kot vse v življenju, ga je priporočljivo uživati zmerno, saj imajo lahko prevelike količine in pretiravanje tudi negativen vpliv na določeno skupino ljudi, zlasti tiste z občutljivejšim želodcem. Simptomi, ki so sicer zelo redki, se lahko kažejo kot izguba apetita, zaprtje ali celo diareja. Prav tako je odsvetovano uživanje zelenega čaja v kombinaciji z nekaterimi zdravili, zato se pred uživanjem le posvetujte z zdravnikom. Priporočljiva dnevna doza je nekje od 3 do 4 skodelice na dan.

Vsekakor pa ima pitje zelenega zelo dober učinek na telo. Namesto kave si zato kdaj privoščite skodelico zelenega čaja ter privoščite sebi in telesu razvajanje.

PRIPRAVA ZELENEGA ČAJA

1 čajno žličko lističev zelenega čaja ali instant vrečko zelenega čaja prelijemo z vrelo vodo

Če želiš, da napitek odžene utrujenost, pusti vrečko namakati maximalno 2 minuti.

Če želiš izkoristiti njegove antioksidativne lastnosti, pa ga lahko namakaš dlje časa. Ob tem naj te opozorim, da je od časa namakanja odvisna tudi grenkoba. Dlje kot boš namakala liste zelenega čaja, bolj bo čaj grenkega okusa.

 

Komentarji