Domov Zaščitite svoja ušesa!

Zaščitite svoja ušesa!

Polepšamo jih z raznovrstnimi uhani, a ljubezen se tu ne sme končati. Nudite tem čudežnim čutilnim napravicam vso zaščito, ki si jo zaslužijo.

Kdaj poiskati pomoč pri težavah s sluhom?

Ne marate restavracij in drugih glasnih krajev, saj se morate naprezati, da lahko slišite, kaj vam govori sogovornik? Ne bodite sramežljivi in se o tej težavi pogovorite z osebnim zdravnikom. Ob izjemnih tehnoloških napredkih so zdaj naprave bolj diskretne kot kadarkoli. Kljub temu da jih je mogoče kupiti v prosti prodaji in preko spleta, svetujemo, da se najprej pogovorite s svojim zdravnikom. Pregled lahko namreč razkrije resnejše vzroke za izgubo sluha.

Poleg tega lahko slušni aparati ob nepravilni rabi dejansko poslabšajo sluh, saj imajo nastavljivo jakost zvoka, ki lahko škodi ušesom, če je nastavljena previsoko. Pravo jakost vam bo najbolje pomagal ugotoviti vaš zdravnik.

Kaj si rekel? Zaradi odvisnosti od slušalk (in glasne glasbe) ter izpostavljenosti drugim glasnim zvokom danes nekatere osebe potrebujejo pripomočke za sluh že v mladih letih.

Kaj se dogaja z ušesnim maslom?

Ušesa so čudežne 'napravice', ki se same čistijo in kljub določeni meri 'nagnusnosti' si ušesno maslo pravzaprav zasluži vso naše spoštovanje. Skupaj z dlačicami v ušesu lovi prah, umazanijo in druge, potencialno škodljive delce, hkrati pa zagotavlja navlaženost ušesnega kanala. Ušesno maslo se tudi samo premika iz ušesnega kanala, kar redno počne brez vaše pomoči, kar pomeni, da palčke za ušesa resnično niso potrebne. Pravzaprav lahko maslo potisnejo v koščene predele kanala, kar lahko vodi do okužb, če s paličico preveč 'kopljete' po ušesnem kanalu pa lahko pride tudi do zelo bolečih poškodb bobniča. Da bi se znebili vidnega masla, uporabite krpico in z njo z mezincem obrišite žlebiče zunanjega ušesa.

Nadzor nad maslom Ob trdovratnem nabiranju ušesnega masla obiščite zdravnika, ki vam bo svetoval, kako težavo omiliti, ne da bi poškodovali uho in sluh.

Utišajte zvok!

Niso samo glasni dogodki – na primer rok koncert – tisti, ki lahko povzročajo težave. Tudi vsakodnevni zvoki, kot so hrup sušilca za lase, trobljenje avtomobila ali gneča ljudi na nogometni tekmi, lahko privedejo do poškodb. Ponavljajoče se izpostavljanje visokim stopnjam glasnosti lahko poškoduje ušesa, ko pa enkrat pride do izgube sluha, pa ste bolj dovzetni za bodoče težave.

Nasvet + Če morate povzdigniti glas, da vas drugi slišijo, je zvok v okolici preglasen. Če je le možno, si ob resnično oglušujočih zvokih (na primer zvoku kosilnice ali sirene) s prsti zaprite ušesa ter glasbo poslušajte s slušalkami, ki ležijo na ušesih in nimajo čepkov za v uho. Kakovostne slušalke vam lahko pomagajo utišati zunanje zvoke, zato visoka glasnost glasbe ni potrebna.

Kako glasno je?

Mehko šepetanje – 30 decibelov
Običajen pogovor – 60 decibelov
Motor – 90 decibelov
Slušalke na najvišji jakosti – 105 decibelov
Glasen rock koncert – 110 decibelov
Sirena rešilnega avtomobila – 120 decibelov
Kladivo na stisnjen zrak – 130 decibelov
Petarda – 150 decibelov

Brez zaščite sluha lahko 8- ali večurna dolgotrajna izpostavljenost zvoku glasnosti 85 decibelov povzroči poškodbo sluha. Poslušanje zvoka na jakosti 90 decibelov je varno do dve uri, na 100 decibelov 15 minut, na 120 decibelov pa le 9 sekund.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji