Domov Zakaj sem tako utrujena?

Zakaj sem tako utrujena?

Pretirana utrujenost muči mnoge ženske in moške, ki živijo v hitrem zahodnjaškem ritmu, a ni krivec vedno le življenjski slog. Kateri so drugi možni povzročitelji vaše utrujenosti?

PREVEČ KOFEINA

Kofein lahko poveča budnost in sposobnost koncentracije, vendar samo v zmernih količinah. Preveč kofeina lahko pospeši bitje srca, poviša krvni tlak in povzroči živčnost. Raziskave so pokazale, da lahko prevelike količine kofeina pri nekaterih ljudeh izzovejo tudi utrujenost.

Rešitev: Postopno zmanjšajte količino zaužite kave, čaja, čokolade, sladkih napitkov in zdravil, ki vsebujejo kofein. Hitro prenehanje vnosa kofeina lahko povzroči neke vrste abstinenčno krizo in z njo še večji občutek utrujenosti.

POMANJKANJE SPANJA

Eden od mogočih in verjetnih vzrokov utrujenosti je premalo spanja, kar lahko negativno vpliva na koncentracijo in zdravje. Odrasle osebe bi morale vsako noč spati sedem do osem ur.

Rešitev: Je precej očitna – spanje naj postane vaša prioriteta, hkrati pa se držite pravilnega ritma odhoda v posteljo in jutranjega vstajanja. Iz spalnice odstranite računalnik, mobilni telefon in televizijo, če pa se bodo pa kljub temu težave pojavljale še naprej, obiščite zdravnika.

APNEJA

Nekatere osebe morda ponoči spijo dovolj, vendar jim apneja zmanjšuje kvaliteto spanca. Apneja je motnja uravnavanja dihanja med spanjem, ko za kratek čas prenehate dihati, vsaka takšna prekinitev pa vas zbudi, tudi če se tega ne zavedate. Posledica je neprespanost, kljub temu, da morda vsako noč spite 8 ur.

Rešitev: Če imate preveč kilogramov, lahko pomaga hujšanje, če kadite, prenehajte kaditi, in poiščite pri strokovnjakih za motnje spanja, kjer vam bodo svetovali tudi o CPAP metodi, ki lahko pomaga pri odpiranju dihalnih poti.

SLABOKRVNOST

Slabokrvnost ali anemija je eden od glavnih razlogov za utrujenost pri ženskah. Menstrualne krvavitve lahko privedejo do pomanjkanja železa, to pa lahko pomeni večje tveganje za različne motnje, saj so rdeče krvničke namreč potrebne za prenos kisika v vse organe in tkiva v telesu.

Rešitev: Proti pomanjkanju železa, ki se kaže kot slabokrvnost, je priporočljivo jemati dodatek železa ter hrano, bogato z železom, kot je nemastno meso, jetra, školjke, grah ter žitarice, obogatene z vitamini in minerali.

DEPRESIJA

O depresiji se vedno govori kot o čustveni motni, lahko pa prispeva tudi k pojavu številnih telesnih simptomov od katerih so najpogostejši utrujenost, glavobol in izguba apetita.

Rešitev: Za zdravljenje depresije potrebujete pomoč strokovnjaka, ki vam bo predpisal psihoterapijo in/ali zdravila.

HIPOTIROZA

Ščitnica je majhna žleza, ki se nahaja na dnu vratu in nadzoruje metabolizem oziroma hitrost, s katero vaše telo pretvarja hrano v energijo. Ko se delovanje te žleze zmanjša, se upočasnijo tudi metabolične funkcije, kar lahko povzroči občutek utrujenosti ali celo privede do povišanja telesne teže.

Rešitev: Če analiza krvi potrdi, da imate prenizko raven ščitničnega hormona, vam bodo sintetični hormoni pomagali pospešiti vaš metabolizem.

ALERGIJE NA HRANO

Nekateri zdravniki menijo, da lahko skrite alergije na hrano povzročijo zaspanost. Če se občutek utrujenosti poveča po obroku, lahko to pomeni, da imate blago alergijo na neko živilo – ne tako močno, da bi se pojavili izpuščaji, a dovolj, da se počutite utrujene.

Rešitev: Poskušajte sčasoma iz prehrane odstraniti po eno živilo, da bi ugotovili ali prihaja do izboljšanja ali celo prenehanja utrujenosti. Prav tako lahko prosite osebnega zdravnika za napotnico za alergološke teste, ki bodo pokazali na katero živilo ste alergični.

SKRITE OKUŽBE SEČIL

Če ste že imeli vnetje sečil, so vam verjetno poznani močno zbadanje, pekoče izločanje seča in pogost pritisk na vodo. Vnetje pa se ne pojavi vedno s tako očitnimi simptomi, zato je potrebno napraviti analizo urina, s katero se potrdi diagnoza.

Rešitev: Okužbe sečil se zdravijo z antibiotiki, utrujenost pa bo, skupaj z okužbo, prenehala po nekaj tednih od začetka zdravljenja.

DIABETES

Pri obolelih z diabetesom previsoka raven sladkorja ostaja v krvnem obtoku, namesto da bi prehajala v krvne celice in se tam pretvarjala v energijo. Posledično telo, tudi če oseba dovolj jé, ostane brez energije. Če imate stalen, nepojasnjen občutek utrujenosti, prosite zdravnika, da vas napoti na preiskave za diagnozo sladkorne bolezni.

Rešitev: Zdravljenje diabetesa lahko vključuje spremembe v življenjskem slogu, na primer spremembo načina prehrani in intenzivnejšo vadbo, pa tudi zdravljenje z inzulinom in zdravili, ki pomagajo telesu prebaviti sladkor.

DEHIDRACIJA

Utrujenost je lahko znak dehidriranosti organizma. Ne glede na to ali vaše delo vsebuje telesni napor ali delo v pisarni, telo vedno potrebuje vodo, da se ohladi in normalno deluje. Ko občutite žejo, to pomeni, da ste že dehidrirali.

Rešitev: Tekom dneva pogosto pijte vodo, da bo vaš urin svetlo rumene barve. Poskusite vsako uro popiti kozarec vode ali več, če načrtujete telesno aktivnost.

Fotografija: Profimedia

Preberite tudi

Komentarji