Domov Začinite svoje življenje

Začinite svoje življenje

Z dodajanjem velikodušnega ščepca začimb svoji hrani in pijači lahko okrepite okus, hkrati pa še izgubite kak kilogram!

Ne glede na to ali uživate v srkanju kuhanega vina, se predajate opojnim vonjavam sveže pečenih ingverjevih piškotov ali zagrizete v šunko s klinčki, začimbe praznične sezone so lahko pravi užitek za naše čute vsak dan.

Muškatni orešček, na primer, ne daje le odličnega oreščkastega okusa omakam, temveč pomaga tudi spodbuditi vaš metabolizem. In cimet ni le popoln dodatek jabolčnemu zavitku – poleg drugih zdravstvenih koristi še uravnava krvni sladkor in s tem preprečuje neustavljivo željo hrani.

Znižajte krvni sladkor

Obstajajo številne raziskave, ki preučujejo učinke prehrane na zdravje in telesno težo. Polnovredna prehrana, dopolnjena z veliko različnimi začimbami in ostalimi pridelki rastlinskega izvora, je lahko bolj učinkovita za zniževanje krvnega sladkorja kot najboljša zdravila za sladkorno bolezen na trgu, meni dr. Neal Barnard, eden od glavnih raziskovalcev.

Vzdrževanje stabilnih vrednosti krvnega sladkorja je pomembno, še posebej če se med prazniki predajate slastnim jedem, ki so pogosto polne ogljikovih hidratov, a se ne želite zrediti. Ko jeste ogljikove hidrate, jih telo pretvori v glukozo (gorivo, ki hrani celice), odvečno količino pa v obliki glikogena pošlje v jetra in mišice. Ker lahko le-te shranijo samo določeno količino, se preostanek pretvori v maščobo. Preprosto povedano, več enostavnih ogljikovih hidratov (piškoti, torte, beli kruh ali sadje) kot pojeste, večja je možnost, da se bo ta hrana v telesu shranila kot maščoba.

Cimet pomaga preprečiti, da bi se sladkor v vašem telesu shranil kot maščoba.

Vendar pa lahko številne začimbe, še posebej cimet, preprečijo porast krvnega sladkorja po hidratnem obroku. Že dve žlički cimeta na dan zadostujeta za zdrav padec krvnega sladkorja, so pokazale raziskave. Te kažejo tudi, da cimet uravnava vrednosti glukoze, takoj ko se zbudite. Cimetu bi naj zmožnost uravnavanja glukoze dali polifenoli – antioksidanti, ki delujejo podobno kot inzulin.

Ukrotite željo po hrani

Če nenadoma občutite željo po še enem kosu torte ali piškotih, to ne pomeni, da imate slabo samokontrolo. Zelo verjetno je to rezultat padca krvnega sladkorja, po tem ko ste jedli hidrate in sladkarije, zato si naenkrat želite še.

Obstaja pa še en razlog – to željo lahko povzroča neravnovesje leptina, hormona, ki nadzoruje apetit. Prehrana, bogata s sladkorji in predelanimi ogljikovimi hidrati, lahko vodi do odpornosti na leptin. V tem stanju možgani ne prepoznajo znaka, da ste siti, in vam pošiljajo signale, da si želite hrane, bogate z maščobami in ogljikovimi hidrati, ki bi vam zagotovila energijo. Na srečo se ingver (pa tudi že omenjeni cimet) uspešno spopada z dvigi krvnega sladkorja. Znanstveniki verjamejo, da ta korenina ustavi encim, ki skrbi za razpad glikogena, in se zato ne shrani kot maščoba.

Pospešite presnovo

Začimbe vam s pospeševanjem presnove pomagajo, da se ne zredite. Raziskave so pokazale, da ingver pomaga pri presnovi maščobe, hkrati pa pomaga povečati vašo energijo – oboje pa prepreči nalaganje telesne maščobe.

V študiji, objavljeni v reviji Metabolism, so odkrili, da lahko žlička ingverja v prahu, raztopljena v kozarcu vroče vode, na hrani ustvari taki imenovani termični učinek. To pomeni, da poveča hitrost presnove (kako hitro telo porablja kalorije) po obroku. Tisti, ki so spili tak napitek, so poročali tudi, da so bili dalj časa siti.

Še ena super začimba je muškatni orešček. Je odličen vir minerala mangana, ki pomaga telesu učinkoviteje razgraditi hrano, ki jo zaužijete. Ta začimba ima tudi lastnosti, ki delujejo proti vetrovom, zato zmanjša pritisk na prebavni sistem, ker pa zmanjšuje tudi napihnjenost, bo vaš trebuh bolj raven.

Zmanjšajte obseg pasu

Da ne pozabimo še ene začimbe, izjemno priljubljene v zimskem času – čudovite janeževe zvezde. Semena vsebujejo anetol, ki ima odvajalne lastnosti. To vašemu telesu pomaga zmanjšati odvečno tekočino, zaradi česar boste videti vitkejši. Zvezdnata semena imajo tudi pomirjujoči učinek na živčni sistem, kar zniža vrednosti kortizola, hormona stresa, ki je povezan s shranjevanjem maščobe v predelu trebuha.

Ko boste naslednjič razmišljali, kaj kuhati, nikar ne pozabite jedem dodati teh čudežnih začimb, ki vam bodo pomagale ohranjati zdravo telesno težo. Nimate idej? Za vas smo izbrali nekaj slastnih receptov, ki ne redijo!

Fotografija: BIgStock

Preberite tudi

Komentarji