background image

Začimbna zamenjava za boljše zdravje


Če svojim vsakodnevnim obrokom dodate prava zelišča in začimbe, lahko rešite marsikatero od svojih zdravstvenih tegob.

Zelišča in začimbe zagotovijo pravo mavrico različnih okusov v vsaki jedi, ampak ali ste vedeli, da nekatera med njimi izredno ugodno vplivajo tudi na naše zdravje? Preverite, katera zelišča, ki jih trenutno uporabljate, bi bilo dobro zamenjati z drugimi.

Za nadzor teže

Zamenjajte:

 • črni poper
 • s kajenskim poprom

Ta živordeča pekoča paprika spodbudi odziv telesa na stres, kar vpliva na zmanjšanje apetita in kalorij, ki jih zaužijete. Kajenski poper prav tako pospeši prebavo, zato lahko pokurite kar 42 kalorij več po obroku. Zaužijte približno četrtino žličke ob vsakem obroku, da boste v kratkem opazili rezultate.

Za zaščito spomina

Zamenjajte:

 • timijan
 • z rožmarinom

Rožmarin izboljša prekrvavitev v možganih, za kar je bilo ugotovljeno, da izboljša spomin. Rožmarin povezujejo tudi z daljšo življenjsko dobo. V italijanski vasi Acciaroli živi več kot 300 domačinov, starih nad 100 let. Znanstveniki pravijo, da je prav pogosto uživanje rožmarina v velikih količinah tisti razlog, ki podaljšuje življenje.

Za več antioksidantov

Zamenjajte:

 • muškatni orešček ali cimet
 • s pimentom

Mlete jagode zimzelenega drevesa pimentovca dišijo kot mešanica klinčkov, cimeta in muškatnega oreška, okus pa imajo kot mešanica klinčkov in popra. Piment ima močan okus, vsebuje pa kar štirikrat več antioksidantov kot muškatni orešček in 25 odstotkov več kot cimet. Imate raje slane kot sladke okuse? Piment vsebuje eugenol, olje, ki je prisotno tudi v baziliki, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo v istih jedeh. Poskusite piment dodati paradižnikovim omakam, mesnim obaram ali pici.

Za lajšanje bolečin v sklepih

Zamenjajte:

 • origano
 • z baziliko

Sveži lističi bazilike vsebujejo naravna olja, ki so poznana po protivnetnih lastnostih, zato so odlična za lajšanje bolečin bolnikov z artritisom. Vnetje je krivec za večino bolečin, povezanih z artritičnimi obolenji. Za povrh boste okrepili zdravje kosti, saj bazilika vsebuje višje ravni mineralov, ki gradijo kosti, kot pa origano. Ena žlička sušene bazilike vsebuje dvakrat več vitamina K, dvakrat več magnezija in 10 odstotkov več kalcija.

Za boljše razpoloženje

Zamenjajte:

 • ingver
 • s kurkumo

Začinjen ingverjev čaj je prav gotovo izvrstna pomirjevalna pijača, a za še dlje trajajoče dobro počutje poskusite topel napitek, ki vsebuje kurkumo, poznano po antidepresivnih lastnostih. Pred časom je veljalo, da depresijo povzroča le pomanjkanje živčnega prenašalca serotonina, v resnici pa je ta duševna bolezen veliko bolj zapletena. Depresija je povezana z vnetji, poškodbami celic zaradi prostih radikalov in motnjami pri izločanju stresnih hormonov. Snov, imenovana kurkumin, lahko uravna ravni vseh teh dejavnikov.

Za boj proti staranju

Zamenjajte:

 • pehtran
 • s peteršiljem

Obe zelišči se odlično odrežeta v omakah s piščančjim mesom ali z ribami, če pa želite biti močnejši v boju proti staranju, pri kuhanju uporabljajte peteršilj. Peteršilj je namreč ena od desetih sestavin nove najbolj trendne diete v svetu, ki je zamenjala paleo in dukan dieto. Imenuje se SIRT, njena začetnika pa sta zdravstvena svetovalca Aidan Goggins in Glen Matten, avtorja knjige The Sirtfood Diet. Živila SIRT vsebujejo hranilo, ki aktivira beljakovine v telesu, imenovane sirtuini. Ti pomagajo varovati celice pred propadom in se tako borijo proti staranju.

Za uravnavanje sladkorja v krvi

Zamenjajte:

 • klinčke
 • s cimetom

Klinčki so izvrstna protivnetna začimba, ampak če želite uravnati sladkor v svoji krvi, izberite cimet. Veliko raziskav je potrdilo, da cimet deluje kot antiseptik, naravni antimikotik, v zadnjem času pa je vse več dokazov za njegovo blagodejno delovanje pri sladkorni bolezni. Cimet naj bi namreč 'oponašal' inzulin in je tako priporočljiv za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Čeprav je cimet zdravilen, z njegovim uživanjem ne pretiravajte (zaužijte največ pol majhne žličke dnevno). Pomembno je, da uživate ekološko pridelan cimet, saj konvencionalni pridelovalci za boljši pridelek uporabljajo številna škropiva, da ohranjajo doprinos cimetovih dreves.

Za uravnavanje hormonov

Zamenjajte:

 • poprovo meto
 • z zeleno meto

Uživanje dveh skodelic čaja zelene mete dnevno en mesec lahko zmanjša raven testosterona in zmanjša pretirano rast dlak, kar je pogosto povezano s sindromom policističnih jajčnikov. Ampak to ni edina prednost te zamenjave. Zelena meta prav tako vsebuje višje ravni sestavine, imenovane rožmarinska kislina, za kar se je izkazalo, da deluje antioksidantno, protialergijsko in protivirusno.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji