Domov Prehladi: preženite jih z začimbami

Prehladi: preženite jih z začimbami

Začimbe niso le okusen dodatek jedem, odlično namreč vplivajo tudi na naše zdravje in počutje.

Od okusnih goji jagod do superpraškov z imeni, ki jih ne znamo izgovoriti – od vsepovsod prihajajo informacije in predlogi, kaj vse bi morali dodati v svoje shrambe in predvsem v svoje obroke. V bistvu pa se sploh ne zavedamo, da imamo za zdravje izredno dobrodejna superživila že od nekdaj na svojih policah z začimbami.

Cimet

Cimetova palčka je že od nekdaj del skodelice dišečega kuhanega vina in nepogrešljiva začimba v jabolčnem zavitku – z razlogom! Cimet naj bi namreč zniževal raven sladkorja v krvi, tako da vpliva na določene prebavne encime, ki razgradijo ogljikove hidrate v prebavnem sistemu. Neke raziskave tudi trdijo, da ima lahko cimet blagodejen učinek na krvne markerje pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.
Cimet je poln polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti v telesu in nas varujejo pred oksidativnimi poškodbami. Oksidativne poškodbe, pogoste so v stresnih obdobjih življenja, se pojavijo, ko naše telo proizvede preveč prostih radikalov, antioksidanti pa so tisti, ki zmagajo v boju proti njim.
Cimet lahko deluje tudi protivnetno. Kronična vnetja so lahko vzrok za dolgotrajne bolezni in poškodbe telesnih tkiv.

Ingver

Že leta je dobro znano, da ingver pomaga pri odpravljanju vrtoglavice, še posebno pri jutranji slabosti nosečnic. Ingver pa je uporaben tudi za ženske, ki trpijo zaradi bolečih menstruacij. Ta začimba močnega okusa prav tako lahko pomaga pospešiti praznjenje želodca ter je tako odlična rešitev za vse ljudi s kroničnim zaprtjem. Je tudi nepogrešljiv del, ko se borimo s prehladi in gripami. Takrat posezite po sveže pripravljenem ingverjevem soku. 

Recept za zdravilni napitek z ingverjem

Olupite približno pet centimetrov sveže ingverjeve korenine in jo drobno nastrgajte, da spusti čim več soka. Temu dodajte sok ene limone in veliko žlico domačega medu. To 'pasto' lahko uživate na žličko (hranite jo v hladilniku), lahko pa ji dodate liter mlačne vode ali zeliščnega čaja in pripravite osvežilen in zdrav napitek, ki vam bo pomagal pri čiščenju dihalnih poti, zniževanju telesne temperature in pri splošnemu boljšemu počutju.

Muškatni orešček

V tradicionalni medicini se je muškatni orešček uporabljalo za izboljšanje prebave in tudi pri težavah z drisko. A za muškatni orešček velja še, da ima antibakterijske učinke. Tradicionalni pripravki to začimbo vsebujejo za podporo pri dobrem zdravju ustne votline. Poleg tega je vir magnezija, kar pomeni, da podpira zdravje kosti in sodeluje pri 'spreminjanju' hrane v energijo.

 

Preberite tudi

Komentarji