Domov Vneto grlo, gripa ali pljučnica?

Vneto grlo, gripa ali pljučnica?

Zdaj je čas, ko razsaja ogromno okužb in virusov. Kako pa lahko ugotovite, kdaj gre samo za nedolžen prehlad ali kaj resnejšega, kot je pljučnica?

Vsi smo že kdaj trdili, da imamo ali smo preboleli gripo. Prava gripa pa ni tako pogosta, kot si predstavljamo, njena glavna lastnost pa je, da bolnika povsem potolče. Simptomi gripe so suh kašelj, vročina ter bolečine v mišicah in sklepih. Simptomi so tako močni, da ne morete vstati iz postelje. Najboljša oblika zdravljenja sta počitek in veliko tekočine.

Veliko ljudi obišče zdravnika, kadar jih pesti kašelj, ker jih skrbi, da imajo pljučnico. Dejansko pa pljučnico spremljajo visoka vročina, izdaten kašelj, pri katerem izpljunete veliko rumeno-zelene sluzi in oteženo dihanje.

V večini primerov gre samo za okužbo zgornjih dihalnih poti, ki zajame področje od grla navzgor. Te okužbe običajno povzročajo virusi. Simptomi so veliko blažji, dodatno pa jih je mogoče uspešno blažiti s paracetamolom ali ibuprofenom.

Čas je za obisk pri zdravniku, če … vaši simptomi kažejo, da bi lahko imeli pljučnico, če imate druge zdravstvene težave, če hujšate, ste starejši od 65 let in imate bolečine v prsih.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji