Domov Vitamini: naravni ali sintetični?

Vitamini: naravni ali sintetični?

Vitamini so pogosto prva izbira, ko nam zmanjka energije in nam oslabi imunski sistem.

V mislih imamo predvsem povečan vnos vitamina C, vrhunskega antioksidanta med vitamini in prvaka v boju proti sezonskim boleznim. Pa je res vseeno, kateri vitamin C izberemo?

Naravni vs. umetni vitamini

Kemijska znanost nam omogoča, da ustvarimo molekule vitaminov, ki so podobne tistim, ki jih najdemo v naravi. Vendar sintetični oziroma umetno ustvarjeni vitamini, čeprav so strukturno enaki, niso vedno točne kopije vitaminov, ki jih najdemo v rastlinah, to pa lahko vpliva na biološko aktivnost sintetičnih vitaminov.

ALI STE VEDELI?

80% uporabnikov se ne zaveda, da so vitamini in multivitaminski kompleksi, ki jih uživajo, večinoma popolnoma umetni.

Kemijska struktura vitamina lahko vpliva na njegovo sposobnost absorpcije, transporta in skladiščenja, pa tudi razpadanja, kar seveda vpliva na celoten učinek, ki ga bo vitamin imel.

Veliko razprav je že bilo o tem, ali so umetni vitamini zares enaki naravnim. Glavna razlika je sledeča.

Naravni vitamini se pridobivajo iz celih živil (denimo sadja, zelenjave, zelišč), v telo jih vnesemo z redno prehrano ali naravnimi prehranskimi dopolnili iz koncentriranih, posušenih živil. Sintetični vitamini pa so izolirani in umetno ustvarjeni z različnimi industrijskimi procesi.

Sinergija z drugimi hranili

Na splošno velja, da naravni vitamini, ki so ekstrahirani iz rastlin, niso samo biokompatibilni s človeško fiziologijo, ampak so tudi v kombinaciji z ostalimi naravnimi sestavinami prisotni v originalnem izvlečku: polifenoli, koencimi in podobno. Te kombinacije stimulirajo sinergijo aktivnih sestavin, prisotnih v izvlečku, v smislu ekvivalence uporabnosti in pričakovanih fizioloških učinkov.

V nadzorovani klinični študiji je osem kadilcev, starih od 18 do 41 let, dobivalo samo askorbinsko kislino ali izvleček limone, ki je naravno bogat z vitaminom C. Ekvivalenca uporabnost je bila ocenjena na podlagi meritev ravni vitamina C v krvi. V tej študiji so znanstveniki ugotovili, da je naravna askorbinska kislina v izvlečku limone imela 35 % večjo ekvivalenco uporabnosti kot samostojno jemanje sintetične askorbinske kisline.*

Splošno mnenje je, da so sintetično proizvedeni vitamini kemično skoraj enaki tistim v živilih. Dejstvo pa je, da se postopki proizvodnje sintetičnih vitaminov bistveno razlikujejo od načina, kako jih rastline proizvajajo. Torej, ne glede na podobno strukturo, se lahko vaše telo drugače odziva na umetna hranila, še vedno pa ni jasno, kako se sintetični vitamini absorbirajo in uporabljajo v telesu. Nekateri se zlahka absorbirajo, drugi ne. Razlog za to je, da pri uživanju prave hrane nikoli ne vzamemo izoliranih vitaminov, temveč celotno kombinacijo vitaminov, mineralov, koencimov in encimov, ki zagotavljajo optimalno uporabo v telesu. Brez teh dodatnih komponent bo telo težko uporabljalo sintetične vitamine na enak način kot vitamine naravnega izvora.**

*Vinson JA et al. Comparative bioavailability of humans to ascorbic acid alone or in a citrus extract. Am J Clin Nutr 1988;48:601-4.
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12936943

NOVO V LEKARNAH

Arkovital® Acerola 1000
100% naraven vitamin C

100% naravna formula vitamina C iz prahu plodov rastline acerola

Žvečljive tablete Arkovital® Acerola 1000 so brez kemičnih sestavin, sintetičnih vitaminov in umetnih barvil, s čimer se zagotavlja 100% absorpcija vitamina C in biokompatibilnost z organizmom.

Vitamin C pomaga zmanjšati utrujenost in krepi imunski sistem. Priporoča se v primeru preobremenitve ali občasne utrujenosti, pri športnih aktivnostih in ob spremembi letnih časov.

Cena, 30 tablet: 12,50 €

Kdaj uporabljati Acerolo 1000:

  • pri povečanem naporu in utrujenosti
  • v primeru kajenju – 100% naraven vitamin C za kadilce
  • v primeru anemije in pomanjkanja železa – 100% naravni vitamin C za boljšo absorpcijo in lažjo toleranco železa
  • pri povečanih potrebah po vitaminu C – vročina, prehlad, krvavitev, problemi z dlesnimi ...
  • kot 100% naraven antioksidant

Izdelki Arkopharma so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

www.arkopharma.si

Promocijsko sporočilo

Preberite tudi

Komentarji