background image

Vaše potovanje do zdravih sklepov


Sledite našim koristnim smerokazom, da se boste počutili gibčno in živeli svoje življenje brez omejitev.

Ramena, komolci, kolena, členki … Vse to so vaši sklepi, ki jih je v telesu kar 360. Človeško telo je čudovita struktura vzvodov in zgibov, ki omogočajo premikanje, zato je zelo pomembno, da poskrbimo za njihovo zdravje. Sklepi so del naših temeljev, ki nam omogočajo, da ostanemo aktivni celo življenje.

Vaši geni so morda nabita pištola, a okolje, v katerem živite, je tisto, ki pritisne sprožilec, ko gre za zdravje vaših sklepov. Z drugimi besedami – tudi če ste genetsko nagnjeni k razvoju bolezni, kot je osteoartritis, lahko z zdravim življenjskim slogom zmanjšate možnost za njihov nastanek.

Ni pa seveda nenavadno, da se predvsem v hladnejših mesecih leta pojavijo težave. Obstaja veliko načinov, da poskrbimo za njihovo brezhibno delovanje. Vemo, da je hoja ena od najboljših telesnih aktivnosti, zato se kar sprehodite, prepoznajte znake do dobrega zdravja, vmes boste pa morda odkrili še nekaj neverjetnih dejstev …

Raztezanje

Privoščite si vadbo, ki vključuje veliko raztezanja – joga in pilates sta odlična za vaše sklepe! Takšna vadba je popolna, saj pomaga graditi moč brez večje obremenitve za sklepe.

Pridobivanje teže

Če ste za pusta pretiravali s krofi ali si za valentinovo privoščili nekoliko preveč slastnih čokoladic, se to lahko pozna na vaši teži. Dodatna teža pa še bolj obremeni vaše sklepe, saj morajo delati močneje, da se lahko vi premikate in uživate v vsakodnevnem življenju. A ne skrbite, pomagalo bo že, če se počasi in enakomerno vrnete na svojo idealno težo (in konfekcijsko številko). Kolesarjenje, plavanje in hoja so zelo učinkoviti ter prijazni do vaših sklepov.

Zelena zelenjava

Jejte živila, bogata s silicijem, na primer kumarice, koprive in avokado. Silicij gradi hrustanec, zato je ključnega pomena za zdrave sklepe. Ključni element za zdravje sklepov je tudi hialuronska kislina, ki jo najdemo v soji in listnati zelenjavi.

Zdrave obsesije

Mnogi so navdušeni nad hidracijskimi koristmi kokosove vode – in dejansko je veliko boljša od katerekoli energijske pijače – a še vedno je polna sladkorja. Preveč sladkorja ni dobro za vaše sklepe, zato kokosovo vodo vsaj občasno zamenjajte za kokosovo mleko, to vsebuje manj fruktoze.

Mediteranska dieta

Ste zanemarjali mediteransko dieto? Čas je, da ji ponovno daste priložnost, saj je zaradi mastnih rib, oljčnega olja, oreščkov in semenk bogata z dobrimi maščobami, te pa so dokazano odlične za vaše sklepe, saj zmanjšujejo vnetja. Zato kar napolnite hladilnik z zdravimi svežimi sestavinami in uživajte v mediteranski pojedini.

Pozor: vnetje

Živila, polna sladkorja, in predelani ogljikovi hidrati lahko povzročijo vnetja v vaših sklepih. Povečajte vrednosti antioksidantov in zmanjšajte vnos sladkorja v telo ter tako pomagajte ponovno uravnovesiti svoj sistem. Poskusite svojim obrokom dodati več ingverja in kurkume ali si ju privoščite v čaju, saj imata zelo močne protivnetne učinke.

Velik rojstni dan

Še en rojstni dan! A ko se starate, ni nič nenavadnega, če v sklepih občutite nekoliko več togosti. Če se to dogaja tudi vam, premislite o jemanju prehranskega dopolnila za zdravje sklepov. Pri ohranjanju zdravih in prožnih sklepov vam lahko pomagajo hondroitin, glukozamin, MSM, pa tudi kolagen.

Osvežilo

Pitje večjih količin vode ima številne koristi za vaše sklepe. Hidracija je ključna za odplakovanje strupov iz telesa, kar pomaga v boju proti vnetjem, pitje vode pa lahko pomaga tudi 'podmazati' sklepe. Ni treba piti toliko, da boste nenehno hodili na stranišče, a dovolj, da ne boste žejni.

Druženje

Redno druženje s prijatelji in družino je odlično. Čeprav se morda sliši nenavadno, je aktivno družabno življenje pravzaprav ključno za zdravje vaših sklepov in dobro zdravje na splošno. Osamljenost lahko dejansko povzroči tudi telesne bolečine in poslabša bolezenska stanja, kot je osteoartritis.

Toplota

Če ste zimske večere preživljali zaviti v debelo odejo in v družbi termoforja, je to krasno za vaše sklepe! Toplota sprosti mišice, hkrati pa stimulira pretok krvi, izboljša kroženje krvi, poveča razpon gibanja in zmanjša togost. Zdaj imate še več razlogov za udoben počitek na toplem!

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji