Domov Vaša jetra kličejo NA POMOČ

Vaša jetra kličejo NA POMOČ

Jetra igrajo bistveno vlogo v telesu, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako bodo ostala zdrava, vi pa vitki in polni energije.

Ena izmed bistvenih nalog jeter je, da iz krvi izločajo strupe, pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja v krvi, presnavljajo maščobo, beljakovine in ogljikove hidrate, sodelujejo pri delovanju žolča in izločajo mnoge encime.
Ko so vaša jetra zdrava, se to pozna tudi na tehtnici, saj ohranjate zdravo telesno težo. V primeru, da se borite z odvečnimi kilogrami, ste napihnjeni, utrujeni in vam primanjkuje energije, to lahko nakazuje, da vaša jetra ne delujejo pravilno. Če so vaša jetra pozimi doživljala prekomeren vnos sladkorja, alkohola in drugih 'onesnaževalcev', to lahko vodi do vnetnih stanj in poškodb ter na koncu celo do zamaščenih jeter, zaradi česar boste imeli še manj energije. Ko jetra več ne zmorejo ustrezno prečiščevati krvi in izločati strupov, to povzroči upočasnitev vseh metaboličnih procesov, kar posledično pomeni pridobivanje telesne teže in zadrževanje tekočin v telesu.

Imejte radi svoja jetra

Dobra novica je, da takšno stanje lahko prekinete. Že z nekaj preprostimi spremembami prehrane in življenjskega sloga boste izboljšali počutje in ohranili vitko telo.
1 JEJTE PROTI VNETJU
Mastne ribe, orehi, lanena in chia semena vsebujejo maščobne kisline omega-3, ki pomagajo zmanjšati vnetje in izboljšati delovanje jeter, pri tem pa se zmanjša tudi maščoba, ki se kopiči v njih.
2 IZBERITE NAJBOLJŠO ZELENJAVO
Uživanje hrane, ki podpira delovanje jeter, je bistvenega pomena. To lahko dosežete z uživanjem zadostnih količin zelene listnate zelenjave, h kateri prištevamo špinačo, ohrovt, različne zelene solate, blitvo, regrat, rukolo in vodno krešo. Ta zelenjava zelo dobro 'razstruplja' telo zaradi vsebnosti klorofila, ki pomaga iz krvi odstraniti strupe.
3 PRAVA MERA VLAKNIN
Vaša jetra obožujejo vlaknine, zato vam bodo na poti do boljšega zdravje pomagali zelenjava in ovseni kosmiči, leča, oreščki in sadje z nizko vsebnostjo sladkorja, kot so jabolka in jagodičevje. Ta živila poskrbijo za zdravo iztrebljanje, pri katerem se strupi izločijo iz telesa. Če v vaši prehrani ni dovolj vlaknin, odpadne snovi fermentirajo in se predolgo zadržujejo v črevesju, kar poviša raven strupov, ki za jetra predstavljajo dodatno obremenitev.
4 OSTANITE AKTIVNI
Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za zdrava jetra. Pred kratkim opravljena avstralska študija je pokazala, da 60 minut aerobnih vaj pri zmerni intenzivnosti štirikrat tedensko ali 45-minutna vadba pri visoki intenzivnosti trikrat tedensko pomaga zmanjšati zamaščenost jeter. Neka druga študija je ugotovila, da so udeleženci, ki so štiri tedne kolesarili, zmanjšali zamaščenost jeter za kar 12 odstotkov. Tudi japonska študija je pokazala, da že 4 ure intenzivne ali zmerne vadbe tedensko precej zmanjša vnetje, oksidacijski stres in zamaščenost jeter. Že tedenska vadba, dolga 2 uri in pol, pa vodi do izboljšave.
5 OKREPITE DOBRE BAKTERIJE
Malo poznano dejstvo, ki vpliva na vaša jetra, je vrsta bakterije, ki se zadržuje v črevesju. Nezdravo ravnovesje črevesnih bakterij lahko škodi jetrom, tako da se v njih nalaga maščoba in se zmanjšuje inzulinska občutljivost, kar lahko vodi do nealkoholne bolezni zamaščenih jeter in spodbuja vnetne procese, ki povzročijo škodo. Zato v svojem črevesju naselite zdrave bakterije in uživajte veliko prebiotičnih živil: artičok, špargljev, pora, čebule, banan, regrata, česna in cikorije. Ta vsebujejo neprebavljive prebiotične vlaknine, ki 'hranijo' zdrave bakterije. Prav tako uživajte hrano, ki vsebuje probiotične bakterije, kot sta kefir ali fermentirana zelenjava v obliki kislega zelja in repe ter korejskega kimčija.
6 ODPOVEJTE SE SLADKORJU
Preveč zaužitega sladkorja ima enako uničujoč učinek na jetra kot preveč popitega alkohola. Zdrava jetra naj bi vsebovala zelo malo ali sploh nič maščob. Alkoholna jetrna bolezen je posledica uživanja prevelikih količin alkohola in vodi do resnih poškodb jeter, vključno s cirozo. S pretiranim uživanjem sladkorja pa ste korak bližje nealkoholni zamaščenosti jeter, za katero po ocenah nekaterih strokovnjakov trpi vsak tretji človek. Pri tem bolezenskem stanju jetra niso sposobna popolne presnove prevelikih količin sladkorja, kar vodi do poškodb jetrnih celic, ki začnejo s kopičenjem maščob. To hitro pripelje do tveganja obolenja s sladkorno boleznijo tipa 2, srčnih obolenj in kapi, poleg tega pa oseba tudi precej težje shujša.
7 Z MEDITACIJO DO POMLAJENEGA TELESA
Med hojo si lahko s pomočjo meditacije vizualizirate zdravljenje svojih jeter. Hodite s hitrostjo, ki vam je prijetna, in si ob vsakem dihu predstavljajte, da ta kisik usmerjate naravnost do jeter. Osredotočite se na poživljajoč in zdravilen občutek, ki vas bo prevel. Vajo izvajajte nekaj minut dva- do trikrat tedensko ali vsak dan, če menite, da vaša jetra to potrebujejo.
8 IZBERITE ZDRAVILNE RASTLINE, ZELIŠČA IN ZAČIMBE
Čeprav je zdrava prehrana ključna za zdravje jeter, lahko njihovo delovanje dodatno spodbudite s prehranskimi dopolnili in rastlinskimi izvlečki.
- Regrat Korenina te grenke zeli spodbuja izločanje žolča, medtem ko imajo listi nežen diuretičen učinek, ki pomaga pri izločanju strupov.
- Artičoka Izvleček te zdravilne rastline spodbuja tvorbo žolča, zmanjša napihnjenost in lahko pomaga pri zaščiti pred zamaščenimi jetri.
- Šisandra Adaptogena rastlina se v kitajski medicini uporablja pri čiščenju jeter, saj lahko zmanjša vnetje in izboljša prebavo.
- Amla Rastlina je bogata z zaščitnimi antioksidanti in zelo priljubljena v ajurvedski medicini za podporo delovanju jeter.
- Kurkuma Uporablja se jo kot učinkovito čistilo jeter v ajurvedski medicini. Kurkuma spodbuja pretok žolča in s tem izločanje v maščobi topnih odpadnih snovi iz jeter. Aktivna sestavina kurkumin lahko pomaga zmanjšati tudi fibrozo (zabrazgotinjenje) jeter, kar pripomore pri ohranjanju zdravja jeter.

Preberite tudi

Komentarji