Domov Uživajte na počitnicah - a brez potovalne slabosti

Uživajte na počitnicah - a brez potovalne slabosti

Preverite naše nasvete proti potovalni slabosti – in počitnice bodo lepše kot kdajkoli!

Vas že misel na dolgo vožnji z avtomobilom ali letalom spravi v slabo voljo ali celo želite odpovedati počitnice? Preverite naše nasvete proti potovalni slabosti – in počitnice bodo lepše kot kdajkoli!

Slabost, bruhanje in omedlevica – kinetoza ali tako imenovana potovalna bolezen lahko zelo načne veselje do potovanja. Pod to boleznijo razumemo vse simptome, ki se pojavijo kot reakcija telesa na neobičajno premikanje in pospeševanje. Skoraj vsak izmed nas se vsaj enkrat v življenju sreča s temi zdravstvenimi težavami in v skoraj 90 odstotkih primerov simptomi izginejo sami od sebe, takoj ko nismo več izpostavljeni neobičajnemu gibanju.

Pomaga akupresura

Potovalna slabost se vas lahko loti, ko potujete po vodi, zemlji ali zraku. Pri vožnji z avtom živci in receptorji v mišicah ne zaznajo gibanja, saj sedimo na miru, medtem ko oči možganom sporočajo hitro premikanje. Organ za ravnotežje v notranjem ušesu dostavlja informacije o ovinkih, pospeških in klancih. Ta poplava neenotnih informacij vodi v zdravem ravnotežnem čutu do preobremenitve, ki jo možgani zaznajo kot nevarnost. Posledično se začne izločanje stresnega hormona, ki povzroči simptome, kot sta bruhanje in vrtoglavica.

Kaj storiti? Da olajšate slabost, uro pred potovanjem in med potjo nekajkrat pritisnite na prave točke na telesu. Na notranjem delu podlahti, od zapestja navzdol za širine treh vaših prstov, najdite točko, ki leži med kostema, in nanjo močno pritisnite s palcem. Tako pritiskajte do tri minute, medtem pa počasi in globoko dihajte. Na ta način se boste umirili in pregnali slabost želodca. Počakajte eno minuto in ponovite, če slab občutek ne mine.

Otorinolaringolog priporoča

Potovalna slabost se pojavi, ko vestibularni živec (ki prenaša informacije o ravnotežju iz notranjega ušesa v možgane) občuti gibanje, čeprav telo miruje. Možgani so zmedeni zaradi različnih podatkov, ki jih dobijo od vestibularnega živca, oči in ostalega telesa, zato se odzovejo s slabostjo in neprijetnim občutkom.

Kaj storiti? Če potujete s plovilom, se osredotočite na horizont. Tako bodo oči možganom sporočale, da se v bistvu sploh ne premikate. Pomembno je preprečiti potovalno slabost. Mnogo uspešnejše je, kot pa jo zdraviti, ko so simptomi že povsem izraženi. Difenhidramin je antihistaminik z osrednjim delovanjem, ki ima tudi antiholinergične učinke. Na osrednji živčni sestav deluje zaviralno, zato zmanjša sposobnost za upravljanje z vozili. Uporabljati se sme tudi pri otrocih. Previdnost je potrebna pri bolnikih s hipertrofijo prostate (lahko privede do zastajanja urina), bolnikih z zvišanim očesnim tlakom in astmatikih. Med antihistaminike z osrednjim delovanjem spada tudi tietilperazin. Preprečuje slabost in bruhanje pri različnih boleznih, tudi pri kinetozah. Zdravila ne smejo uporabljati otroci do 15. leta. Antiemetični učinek se pojavi pol ure po zaužitju tablete in traja štiri ure. Za preprečevanje in zdravljenje morske bolezni se uporablja tudi cinarizin. Odsvetuje se ljudem s hipotenzijo. Alternativa sintetičnim zdravilom je ingver, za katerega so ugotovili, da učinkovito omili potovalno slabost.

Iz naravne lekarne

Potovalna slabost se razvije zato, ker možgani napačno interpretirajo dva različna signala – iz oči in ušes. Zmedena sporočila povzročijo slabost.

Kaj storiti? Če ste nagnjeni k potovalni slabosti, vzemite 250 do 500 mg ingverja deset do 20 minut pred potovanjem. Užijete ga lahko v obliki kapsul ali pa žvečite košček pravega ingverja. Če simptomi ne izginejo, vzemite 500 mg na vsake štiri ure. Ker ingver nima sedativnega delovanja, je primeren tudi za voznike in ljudi, za katere konvencionalna zdravila zaradi različnih vzrokov niso primerna.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji