Domov Tudi vaši nohti lahko zbolijo

Tudi vaši nohti lahko zbolijo

Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, lahko tudi nohti trpijo za številnimi okužbami in vam celo sporočajo, da je nekaj narobe z vašim splošnim zdravjem.

Okužbe nohtov

Glivične okužbe so najpogostejše okužbe nohtov. Pogosteje se pojavljajo na stopalih kot na rokah, izzovejo pa odebelitev nohtne plošče, ki se lušči in loči noht od njegovega ležišča. Glivične okužbe povzročijo rumeno ali kredasto obarvanost nohtov.

Bakterijske okužbe nohtov so redkejše od glivičnih okužb. Pospremljene so z bolečino, pulziranjem ali pordelostjo v predelu nohta, saj bakterije izzovejo okužbo kože okoli nohta in nohtnega ležišča.

Hrapavost nohtov

Prečna razbrazdanost nohta je stanje, ki je pri dojenčkih prehodno, pri ženskah pa je povezana z menstrualnim ciklusom. V vseh drugih primerih je to znak podhranjenosti, pomanjkanja cinka v prehrani, poškodbe živcev in slabe prekrvavitve.

Točkovne vdolbine v nohtu so značilne za psoriazo (luskavico). Plitke točko se pojavijo v primeru ekcema, alopecije areate, poškodb in kot posledica profesionalne izpostavljenosti kemikalijam.

Cepljenje nohtov se pojavi pri 30 odstotkih zdravih oseb, še posebno pri ženskah. Laki za nohte, detergenti za pomivanje posode ali udarci poškodujejo vezi v nohtni plošči in povzročijo listanje. Možni vzroki so še pomanjkanje železa, žvepla, kalcija in beljakovin.

Zdravljenje je odvisno od vzrokov

Nekatera od naštetih obolenj na nohtih spontano izzvenijo z rastjo nohtne plošče in ne zahtevajo obiska pri zdravniku. Takšna stanja so na primer manjše številko belih pik ali manjše krvavitve ter hematomi po poškodbi. Najpomembneje pa je razlikovanje nenevarnih in nevarnih zdravstvenih stanj, kot je, med drugim, pojav vzdolžnih črnih prog od korenine do vrha nohtov, to je namreč sindrom melanoma. V takšnih primerih je nujno čim prej obiskati dermatologa.

Ko gre za hujše glivične in bakterijske okužbe, se v primeru oteklin, bolečin in pordelosti kože okoli nohtov priporoča obisk dermatologa, ki bo predpisal primerno terapijo z antimikotiki in antibiotiki. V primeru sprememb, ki so simptom bolezni notranjih organov, pa se z ozdravitvijo osnovne bolezni umaknejo tudi simptomi na nohtih.

Dejavniki tveganja

Predispozicije za pojav sprememb na nohtih imajo predvsem starejše osebe s kroničnimi boleznimi notranjih organov. Osebe s slabim imunskim sistemom (na primer oboleli z aidsom) so bolj izpostavljene obolenjem nohtov, še posebno bakterijskim in glivičnim okužbam. Pri diabetikih je še posebno nevarna vraščenost nohtov, in sicer zaradi ogrožene prekrvavitve in hitrega širjenja okužbe. Prav tako je pojav melanoma nohtov pogostejši pri osebah, ki imajo družinsko anamnezo pojavljanja melanoma.

Preventiva je ključna

Glivične okužbe nohtov nastanejo zaradi vlažnega okolja, neudobne obutve iz plastičnih materialov, v katerih noga ne diha, in zadrževanja v bazenih, savnah in drugih javnih prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi. Nujno je, da nosite kakovostno obutev, roke in stopala dobro osušite po umivanju, po uporabi javnih bazenov pa je obvezno prhanje. Ključno je tudi vzdrževanje higiene pribora za pedikuro in manikiro ter izogibanje agresivnim detergentom in kozmetičnim sredstvom. Pribor naj bo vedno čist in sterilen, kar velja tako za domačo rabo kot pri obiskih profesionalnih pedikerjev in manikirjev. Svetuje se nežno poliranje nohtnih plošč, brez pretiranega pritiska, uporaba lakov in odstranjevalcev lakov z olji, brez acetona, in sicer ne več kot dvakrat tedensko. Za zdravje nohtov je dobra tudi raba vlažilnih krem za roke in nohte večkrat dnevno.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji