Domov Težave z delovanjem ščitnice: hipotiroza

Težave z delovanjem ščitnice: hipotiroza

Hipotiroza je bolezen, ki nastane zaradi pomanjkanja hormona ščitnice ali v primeru, da žleza ne reagira na prisotne hormone.

Ta bolezen je precej pogostejša pri ženskah in se pokaže kot motnje metabolizma, kar vodi do splošne psihične in fizične utrujenosti.

Vzrok

Hipotiroza najpogosteje nastane zaradi poškodbe žleze ščitnice, kar povzroča pomanjkljivo nastajanje hormonov T3 in T4. Najpogosteje je posledica avtoimunske bolezni, ko lasten imunski sistem zaradi vnetja ali velikega številka protitelesc, ki zavirajo receptorje za hormon TSH, napade tiroideo in postopno privede do propadanja ščitnice. Občasno je bolezen sočasna z ostalimi endokrinimi motnjami (diabetes tip 1, Addisonova bolezen, hipoparatireoidizem, hipogonadizem) ali z obolenji drugih sistemov (eritemski lupus, revmatoidni artritis, perniciozna anemija, Sjögrenov sindrom, vitiligo, kronični hepatitis, ulcerozni kolitis). To so bolezni, pri katerih prav tako pride do napada organa s strani protitelesc. Hipotiroza lahko nastane kot posledica dela ali cele žleze zaradi tumorja, golše ali v procesu zdravljenja hipertiroze (uničenje žleze z radioaktivnim jodom). Ščitnica je lahko znatno zmanjšana ali je sploh ni, kar je posledica motenj v razvoju (juvenilna hipotiroza in kretenizem). Hipotiroza z golšo (povečana žleza) je najpogosteje povzročena zaradi Hashimotovega sindroma, ki je posledica vnetja žleze, zaradi česar sčasoma pride do zmanjšane produkcije hormonov. Žleza se lahko poškoduje tudi zaradi delovanja nekaterih zdravil in strumogenih dejavnikov, medtem ko se lahko zaradi pomanjkanja joda v prehrani pojavita endemska golša in kretenizem. V obeh primerih je rezultat povečana žleza.

Simptomi

Bolezen se običajno razvija postopno, potuhnjeno in dolgo ne povzroča težav ali pa te kažejo na druge bolezni, dokler se simptomi jasno ne pokažejo. Najpogostejše težave so utrujenost, oslabelost, zaspanost, pozabljivost, neprenašanje mraza, slabljenje sluha, povečanje telesne teže kljub pomanjšanemu apetitu. Bolniki trpijo zaradi napihnjenosti, zaprtosti in ostalih prebavnih težav, se ne potijo in pogosto čutijo bolečino v prsih. Občasno se pojavljajo bolečine v mišicah, neredna menstruacija, izločanje mleka, moška in ženska neplodnost. Simptomi se razvijajo postopno, tako da se oboleli na njih navadi, zato se hipotirozo pogosto odkrije povsem slučajno. Oboleli so videti zabuhli, obraz je otekel, še posebno okoli oči, koža je bledorumenkasta, suha, s prhljajem in hrapava. Lasje so lomljivi, suhi, pogosto odpadajo in se pojavlja prhljaj.

Diagnoza

V največjem številu primerov je hormon TSH znatno povišan. V začetku lahko hipotiroza spominja na depresijo, Alzheimerjevo ali Parkinsonovo bolezen. Ko so prisotne otekline, spominja na nefrotski sindrom, uremijo, težko srčno insuficienco ali perniciozno anemijo.

Zdravljenje

Hipotirozo se zdravi s tiroidnimi hormoni. Najbolje je uporabljati preparate s hormonom T4 (tiroksin), ki se v organizmu deloma pretvori v T3 (trijodtironin). Zdravila s hormonom T3 hitreje odpravljajo simptome, a pogosto povzročajo neželene učinke (pospešeno delovanje in bitje srca, slabost), večji odmerek pa lahko privede do koronarne bolezni ali srčne slabosti (insuficienca). Če je hipotiroza posledica poškodovane žleze (primarna oblika bolezni), je cilj terapije, da se TSH vzdržuje tik nad zgornjo mejo, kar se doseže v nekaj mesecih. Če gre za sekundarno hipotirozo, ki je posledica pomanjkanja TSH, je cilj terapije vzdrževati normalno raven hormona T3.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji