Domov Težave z delovanjem ščitnice: hipertiroza

Težave z delovanjem ščitnice: hipertiroza

Hipertiroza pomeni pretirano delovanje ščitnice, ki vodi do povišanih ravni ščitničnih hormonov. Je prva od bolezni ščitnice, ki smo jo vzeli pod drobnogled.

Hipertiroza predstavlja skupek simptomov povečanega delovanja ščitnice, kar je posledica povišane ravni hormona žleze ščitnice.

Vzrok

Čeprav vzrok bolezni ni popolnoma definiran, se ve, da gre za avtoimunsko bolezen, na nastanek katere vpliva dednost. Občasno jo povzročijo tumor ščitnice, hipofize, testisov ali jajčnikov, vnetje ščitnice, prevelika količina tiroidnega hormona (slučajno ali namerno) ali joda. Za nastanek hipertiroze so najpogosteje odgovorni Gravesova bolezen (Basedowa bolezen ali bazedovka), na drugem mestu je nodozna struma (golša), ki se pojavi v obliki vozlov v povečani žlezi ali adenomih – benigni tumor na ščitnici (posamezni vozli). Povečano izločanje tirotropnega hormona (TSH) iz hipofize zaradi tumorja ne tej žlezi je redek vzrok za hipertirozo.

Simptomi

Čeprav bolezen včasih hitro napreduje, se simptomi običajno razvijajo postopno, tako da bolnik ne more določiti, kdaj točno je zbolel. Pojavljajo se razdražljivost in nemir, oboleli ne more sedeti ali stati na enem mestu, roke mu drhtijo, je neprestano utrujen in se precej poti. Neprestano čuti žejo in pogosto urinira, ima povečan apetit in zato zaužije več hrane, a kljub temu izgublja težo. Nekajkrat dnevno odvaja blato, le-to je redko, občasno celo diareja, če pa obenem pride tudi do bruhanja, lahko pride do nevarnosti za nastanek tirotoksične krize. Eden od najzgodnejših simptomov je pospešeno bitje srca v mirovanju, ob naporu ali psihični vznemirjenosti. Oboleli se pogosto obračajo na zdravnika, saj opažajo motnje v delovanju srca. Ne prenašajo vročine, dlani in stopala imajo vedno vroče, odpadajo jim lasje, nohti so lomljivi, ščitnica je povečana, očesna zrkla pa izbočena. Moški lahko izgubijo libido in potenco, občasno imajo povečane mlečne žleze, medtem ko so pri ženskah menstruacije šibke ali pa povsem izostanejo. Če zanosijo, pogosto pride do spontanega splava.

Diagnoza

Postavi se jo na osnovi opisa težav in laboratorijskih analiz. Tiroidna hormona T3 in T4 sta povišana v serumu, TSH pa znižan, občasno neizmerljiv. Normalen TSH izključi možnost hipertiroze.

Zdravljenje

S primerno terapijo simptomi začnejo izginjati. Zdravljenje se prične z antitiroidnimi zdravili, ki preprečujejo prekomerno proizvodnjo hormona ščitnice. Radioaktivni jod, ki se ga daje v enkratnem odmerku, se lahko uporabi pri osebah srednjih let, a nikoli pri otrocih, mladih in nosečnicah. Adrenergične zaviralce se predpisuje s ciljem, da se zmanjša drhtenje rok, nemir in tahikardija, v redkih primerih se bolniku predpišejo sedativi. Kirurško zdravljenje zajema odstranjevanje dela ščitnice (tiroidektomija) in se ga opravlja pri otrocih, ki ne reagirajo na zdravila ali imajo stranske učinke. Odraslim osebam se operacija priporoča, če ne želijo jemati zdravil, če je ščitnica znatno povečana, da otežuje govor in dihanje, ali obstaja nevarnost, da se razvije karcinom.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji