Domov Zdravje Svetovni dan menstrualne higiene

Svetovni dan menstrualne higiene

28. maj je svetovni dan menstrualne higiene, njegov namen pa je podirati tabuje in odprto spregovoriti o menstruaciji, ki je popolnoma naraven proces.

28. maja obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, ki ga je leta 2014 predlagala nemška organizacija WASH (WAter, Sanitation, Higiene), ki se zavzema za enakopraven dostop do vode, higienskih izdelkov in sanitarij. Po njihovih podatkih še vedno več kot 2,4 milijard ljudi živi brez dostopa do čistih stranišč. V veliko državah je menstruacija še vedno nekaj sramotnega, mlada dekleta pa v času menstruacije večinoma izostanejo od pouka in ženske ostajajo doma, saj nimajo na voljo ustreznih higienskih izdelkov, s katerimi bi lahko poskrbele za ustrezno higieno. 

Zato je njegov namen med drugim tudi spodbujati osveščanje o pomenu enakih možnosti za ustrezno higieno v času menstruacije, kar pomembno vpliva na enakopravnost deklet in žensk v družbi. V naši kulturi k sreči dostop do higienskih izdelkov, čistih sanitarij in vode načeloma ne predstavlja težav.  

Ljudje smo vse bolj osveščeni, izbiramo organsko kozmetiko, ekološko pridelano hrano, oblačila iz naravnih materialov. Ko pa pride do izdelkov za intimno higieno, smo dekleta in ženske pogosto manj pozorne. Prav je, da tudi ženske razmislimo, kakšne izdelke za žensko higieno uporabljamo ter kaj vsak mesec, več let dajemo na in v svoje telo. Zato blagovna znamka Lunay ob svetovnem dnevu menstrualne higiene opozarja na pomen izbire naravnih materialov. Vsi izdelki za žensko higieno so bele barve, obljubljajo dobro počutje, mehak dotik, občutek bombaža. Pa so res bombažni? Zdaj lahko na enostaven način preverite, kakšni so vaši higienski izdelki. Ker samo bombaž je bombaž. 

"Lunay, naša blagovna znamka izdelkov za žensko higieno iz 100-odstotnega naravnega bombaža, je ustvarjena za ženske s pozitivnim odnosom do sebe, drugih in življenja. Je zadovoljna in srečna, samozavestna in odločna. Skrbi za svoje zdravje in je odgovorna do narave. Ženske spodbuja, da začutijo moč v sebi. Prepričani smo, da menstruacija ni ovira, je naravni proces in takrat smo ženske na višku svojih moči. To je naše sporočilo ženskam ob svetovnem dnevu menstrualne higiene," je povedala Tatjana Potokar, direktorica podjetja EMMA, v katerem so razvili blagovno znamko Lunay.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji