Domov Zdravje Surf joga

Surf joga

Surf joga je namenjena vsem tistim, ki radi deskate na vodi in želite izboljšati tehniko, primerna pa je tudi za začetnike, ki se radi spoprimejo z novimi izzivi.

Joga je več tisoč let star sistem znanj o načinu življenja in vodi v skladno povezanost in ravnovesje telesa, uma in duha. Poznamo več poti in zvrsti joge, a na Zahodu je najbolj razširjena in poznana hatha joga. Hatha joga je del radža joge, tj. ena od štirih poti joge, ki je usmerjena v obvladovanje telesa in mišljenja. Sama joga je v današnjem zahodnem svetu vedno bolj prisotna kot vadba, a ne smemo pozabiti, da za telesnimi položaji leži veliko več. Tokrat bom jogo prikazala na bolj praktičen način, in sicer z izpostavitvijo asan, ki pripomorejo k izboljšanju deskanja na vodi.

Surfanje (slovensko deskanje) izhaja iz angleške besede surf, kar pomeni pena in spada med vodne športe, pri katerem je za premikanje izkoriščena energija, ki se sprošča pri lomu valov. Gre za vodno aktivnost, ki je primerna za vse ljudi, ne glede na spol, starost in poklic. Deskanje je šport, pri katerem je treba imeti dobro ravnotežje, koordinacijo in seveda koncentracijo, da lahko vstanemo na deski. Pri vsem tem ne smemo pozabiti na moč v trupu, rokah in nogah ter na gibljivost telesa.

Vadba hatha joge blagodejno vpliva na celotno počutje in zdravje. Z redno vadbo se izboljša raven in pretok energije v telesu, poleg tega se močno zmanjšajo posledice stresa in utrujenosti, saj se izboljša kakovost spanca, vse skupaj pa izredno dobro vpliva na regeneracijo telesa.

Z jogo poskrbimo, da je naše telo v odlični formi za deskanje in da po vadbi telo lepo raztegnemo in se izognemo bolečinam v mišicah. Asane se med seboj razlikujejo in z njimi dosegamo različne rezultate in učinke. Pri nekaterih krepimo moč, pri drugih izboljšujemo gibljivost, spet pri tretjih delamo izključno na sproščanju.

Najbolj zaželene asane za deskarje na vodi so: Garudasana (položaj goloba), Malasana or Squat/Garland Pose (položaj, podoben počepu), Chaturanga Dandasanaor Four-Limbed Staff Pose (položaj, podoben skleci), Shalabhasana (kobilica), Navasana or Boat Pose (ladja) in Balasana or Happy Baby Pose (položaj otroka).

Položaj kolesa

Pozitivni učinki: aktiven hrbet, predel trebuha, razteg rok in nog.

Izvedba: Lezite na tla in položite noge v širino bokov, roke ob ušesa. Dvignite se navzgor proti stropu v položaj kolesa. Nato se premikate naprej in nazaj, da še dodatno raztegnete telo.

Položaj kobre

Pozitivni učinki: raztegne se predel trebuha, aktivira se hrbet.

Izvedba: Raztegnite roke pred sabo – dlani pod ramenski obroč in nato stegnite noge, potisnite boke v tla.

Položaj sklede

Pozitivni učinki: zmasiramo notranje organe, raztegnemo roke, aktiviramo trebuh in hrbet.

Izvedba: Lezite na trebuh in nato pokrčite noge navzgor. Primite se za gležnje in se dvignite navzgor. Roke so iztegnjene. Če gre, se premikajte naprej in nazaj. S tem še dodatno poskrbite za vitalnost notranjih organov.

Besedilo: Ana Kersnik Žvab, Klub Devayani
Fotografije: BigStock, osebni arhiv

Preberite tudi

Komentarji