background image

So za vašo zaprtost kriva jetra?


Ne morete na stranišče, težko prebavite hrano, občutite bolečino na desni strani pod rebri, zaspani ste po obrokih in muči vas slab zadah? Razstrupite se!

Ko gre za zaprtost, najprej pomislite na jetra. Njihove celice izločajo skoraj liter žolča dnevno, ta tekočina pa je naravno odvajalo, ki spodbuja peristaltiko črevesja. V primeru, da so žolčni odvodi blokirani zaradi nepravilne prehrane, se prebava upočasni. V primeru kronične zaprtosti lahko ta organ absorbira strupene snovi, s tem pa se oblikuje začarani krog, ki preprečuje pravilno delovanje celotnega prebavnega trakta. Posledično je tudi zadah slab, jezik pa obložen.

Rešitev

Da bi razstrupili jetra, zaužijte veliko artičok, radiča ali druge grenke solate ter po obroku popijte veliko rožmarinovega čaja. Da bi pospešili prebavo, pri kuhanju ugrabljajte črni poper, kumino, ingver ... Pijte sok iz sveže špinače, dveh paradižnikov in kumare. Vse skupaj naložite v sokovnik, zmešajte in soku dodajte enako količino vode. Popijte do tri kozarce dnevno. Prebavo pospešijo tudi hruškov kompot, jogurt, metin čaj, ingverjev čaj in čaj sladkega korena. Poleg naštetega pa zaužijte tudi dve žlički mletega lanenega semena dvakrat dnevno. Laneno seme je učinkovito sredstvo proti kronični zaprtosti. Obvezno popijte večjo količino vode, vsaj liter dnevno, saj bo to olajšalo premikanje vsebine v črevesju.

Rezultati

V dveh mesecih bi se morala vaša prebava urediti, zaprtost pa izginiti. Bodite pozorni: če so vaša jetra šibka točka, naredite kuro ob vsaki menjavi letnega časa.

Nasvet + Gibajte se! Redna telovadba ohranja telo aktivno, kar vpliva tudi na jetra in črevesje. Da bi izboljšali funkcijo prebavnega sistema, je dovolj, da se sprehajate, plavate ali telovadite aerobiko pol ure trikrat tedensko. Prisluhnite svojemu telesu. Včasih preveč hitimo in nismo pozorni na potrebe organizma. Pomembno je, da ne zanemarimo potrebe po praznjenju črevesja.

Preberite tudi


Komentarji