Domov Sindrom kronične utrujenosti

Sindrom kronične utrujenosti

Ste tako utrujeni, da ne morete opravljati običajnih aktivnosti, občutek pa traja dlje kot šest mesecev? Morda ste zboleli za sindromom kronične utrujenosti.

Znaki

Huda, izčrpavajoča utrujenost, ki jo telesna aktivnost običajno še poslabša; ponavljajoči se simptomi, podobni tistim pri gripi, med drugim kronično vnetje žrela; bolečine v mišicah in sklepih; boleče bezgavke v pazduhah in vratu; glavoboli; povišana temperatura (37,5 do 38 stopinj Celzija); depresivnost; zmedenost, razdražljivost in izguba spomina ter težave s spanjem.

Vzroki

Vzrok za pojav sindroma kronične utrujenosti ni znan. Obstajajo različne teorije o tem, kaj naj bi jo povzročalo. Nekaj časa so mislili, da jo povzroča virus. Druga teorija predvideva, da je kronična utrujenost avtoimunska bolezen. Nova in še nepotrjena teorija meni, da imajo ljudje s simptomi kronične utrujenosti manjšo koncentracijo določenih hormonov, ki vplivajo na razpoloženje in energijo. Kaže pa, da k nastanku sindroma kronične utrujenosti prispevajo tudi duševni in čustveni dejavniki.

Obvladovanje težave

Za sindrom kronične utrujenosti hitra rešitev ne obstaja, vendar bolnikom v neki meri pomaga sprememba dnevnega reda, sprememba spalnih navad ter redna, zmerna vadba v skladu s telesnimi zmožnostmi.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji