Domov Razbijamo mite o komarjih

Razbijamo mite o komarjih

Obožujejo sladko kri in se pogosteje spravijo na ženske kot moške – tem mini vampirjem pripisujemo vse mogoče. Preverimo, ali najbolj priljubljene miti resnično držijo!

Piki komarjev so neprijetni, vendar niso nevarni.

NE DRŽI Tudi v Evropi komarji prenašajo resne bolezni. Tak primer so tigrasti komarji, ki izhajajo iz tropskega področja, že zdavnaj pa so osvojili Italijo, Francijo, Madeiro, Belgijo in južno Švico. Ti prenašajo mrzlico denga, ki povzroča močne bolečine v kosteh in glavobole. Vedno več ljudi močno reagira na beljakovine, ki jih pri piku komarji sprostijo v človekovo kri. Posledica: slabost, težave s krvnim obtokom, pogosto tudi otekline, podobne piku ose.

Priljubljene žrtve komarjev so ljudje s 'sladko krvjo'.

NE DRŽI Komarji s posebnimi senzorji na razdalji 35 metrov zaznavajo snovi, kot je ogljikov dioksid, ki ga ljudje in živali sprostimo v ozračje. Tudi previsoke vrednosti maščobe v krvi jih privlačijo. Privlačen pa jim je tudi znoj, toplota, mlečna kislina in umazana stopala.

Ženske pikajo pogosteje kot moške.

NE DRŽI Ravno nasprotno, tako je pokazala študija, opravljena na 58.908 pacientov, ki jo je opravila strokovnjakinja za komarje prof. Patricia Schlagenhauf - Lawlor iz centra za potovalno medicino na univerzi v Zürichu. Moški komarjev in pikov namreč le ne opazijo. Ženska koža je za dvajset odstotkov tanjša od moške in se zato na pike vidnejše odzove. Načeloma pa se komarji najraje lotijo ljudi, ki pospešeno tvorijo prenašalec znoja 4-metilfenol.

Ženske z menstruacijo so pogosteje žrtve komarjev.

NE DRŽI Komarji pospešeno napadajo med 13. in 18. dnevom ženskega menstrualnega ciklusa. Na plodne dni se zniža raven estrogena, kar naredi ženski vonj bolj zanimiv za te mini vampirje.

Oblačila vplivajo na 'žejo' komarjev.

DRŽI Svetle bluze in hlače jih prestrašijo, medtem ko jih temne čarobno privlačijo. Verjetno zato, ker se v njih močneje znojimo in tako ustvarimo več zanje vabljivih snovi.

Vonj olja limone, klinčkov ali sivke prežene komarje.

DRŽI in NE DRŽI Eterična olja jih sicer za nekaj časa lahko preženejo – ampak le, če bi se z njimi mazali vsako uro. Vendar kljub temu to ni celovita zaščita in tudi vsaka koža ne prenese dobro eterični olj.

Luč privlači komarje.

NE DRŽI Komarji so namreč skoraj slepi. Orientirajo se po vonju v zraku in toploti.

Vsi komarji želijo samo našo kri.

NE DRŽI Pri vseh 105 vrstah komarjev v Evropi le samičke pijejo kri, ob vsakem piku popijejo 0,001 do 0,01 mililitra. Kri potrebujejo kot vir beljakovin, ki omogočajo dozoritev 200 do 300 jajčec. Ustni aparat samčkov človekove kože ne more prebosti.

Komarji živijo predvsem ob potokih, mlakah in jezerih.

DRŽI in NE DRŽI Sicer tam odložijo svoja jajčeca, vendar v naravnih vlažnih področjih nanje prežijo sovražniki, kot so žabe in kačji pastirji. Prav zaradi tega se na vašem domačem vrtu bolj pridno razmnožujejo, in sicer v sodih z deževnico, zalivalkah ali vlažnih cvetličnih lončkih. 

Fotografija: Depositphotos

Komentarji