Domov Rak črevesja: ne ignorirajte simptomov

Rak črevesja: ne ignorirajte simptomov

Več kot 60 odstotkov bolnikov v času diagnoze ima že napredno bolezen, zato je pomembno, da se o neprijetnih simptomih pogovarjamo in jih znamo prepoznati.

Kako pogost je rak črevesja (kolorektalni rak)?

V Sloveniji letno zboli več kot 1.400 ljudi, okrog 700 pa jih umre. Manj kot 10 odstotkov bolnikov je mlajših od 50 let, največ obolelih pa je ob diagnozi starih med 50 in 75 let. Če se raka odkrije v zgodnjem stadiju, preden se razširi na celotno steno črevesa in sosednje organe, je možnost ozdravitve zelo visoka. Smrtnost zaradi te bolezni je mogoče kar za tretjino zmanjšati s sistematičnim presejanjem prebivalstva nad 50 let in primernim ukrepanjem. V Sloveniji imamo za to državni program SVIT, ki z rednimi pregledi oseb po 50. letu poskrbi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki. Pomembno je, da svojega zdravnika opozorite na vse simptome, ki se pri vas pojavljajo, ter se vedno odzovete na vabilo za testiranje, ki je pri nas brezplačno.

Kakšni so simptomi?

Če se kateri od teh simptomov pri vas, še posebej pa pri moških članih družine, pojavlja več kot tri tedne, je obisk zdravnika obvezen.

- Krvavitev pri odvajanju blata
- Kri v blatu
- Vse spremembe v odvajanju blata (bolj pogosto, zaprtost, blato postane mehkejše ali trše)
- Nepojasnjena izguba teže
- Bula v trebuhu
- Bolečine v trebuhu

Kako se diagnosticira in zdravi?

Vaš zdravnik se bo z vami pogovoril o simptomih in vas pregledal. Za zgodnje odkrivanje se uporablja okultni hematest (pregled na krvavitev v blatu), sigmoidoskopijo, s katero se pregleda danko in spodnji del črevesja, kolonoskopijo, s katero se pregleda celotno debelo črevo, rentgensko slikanje debelega črevesja in danke ter digitalni pregled danke ali pregled s prstom. Za večino od teh pregledov vas bo zdravnik napotil k specialistu.

Zdravljenje je odvisno od stadija bolezni, značilnosti tumorja in splošnega zdravstvenega stanja pacienta. Zdravljenje je lahko kirurško, z obsevanjem (radioterapija) in z različnimi zdravili (kemoterapija, hormoni, biološka zdravila). Pri večini bolnikov se metode zdravljenja prepletajo.

Povečano tveganje

Starost Tveganje se poveča z leti, saj se v največ primerih pojavi po 50. letu.
Dednost Približno 25 odstotkov raka na črevesju je povezanih z družinsko zgodovino. Če je za rakom na črevesju zbolel eden od vaših staršev ali brat ali sestra, je vaše tveganje višje. Približno osmina primerov kolorektalnega raka je posledica genskih dejavnikov. Če imate raka v družini, se lahko testirate na dedni nepolipozni rak debelega črevesa (HNPCC) in družinsko adenomatozno polipozo (FAP).
Druge bolezni Kronične motnje v delovanju črevesja, na primer ulcerozni kolitis ali Chronova bolezen, povečajo tveganje.

Je bolezen možno preprečiti?

Do 70 odstotkov kolorektalnega raka je možno preprečiti. Pomaga vam lahko:

Več vlaknin Povečan vnos polnozrnatih in drugih žit (še posebej ovsa) ter stročnic lahko zmanjša tveganje za 40 odstotkov.
Manj rdečega mesa Majhen zrezek (100–120 g) rdečega mesa dnevno naj bi povečal tveganje za 30 odstotkov.
Kari V južni Aziji je tveganje za raka črevesja kar šestkrat nižja kot v Veliki Britaniji. In kaj je razlog? Lahko je 'kriva' kurkuma oziroma njena glavna sestavina kurkumin, ki je tamkajšnji prebivalci dnevno pojedo eno žličko. Trenutno klinične študije, ali kurkumin dejansko upočasni rast rakavih celic v črevesju, še potekajo.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji