background image

Preventivni pregledi rešujejo življenja


S pravočasnim odkritjem je ozdravljiva tudi težka oblika raka.

Današnji hiter tempo življenja zahteva določeno previdnost, zato v Barsosu še posebno pozornost posvečajo preventivnim pregledom. Namenjeni so vsem, ki so zaradi odgovornega dela, vodilnih položajev, specifičnega načina življenja, nenehno izpostavljeni psihofizičnim obremenitvam in stresu. S pravočasnim odkrivanjem dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj in diagnosticiranjem najzgodnejših bolezenskih sprememb lahko danes močno izboljšamo kakovost življenja, je bilo glavno sporočilo poslovnim ženskam FAM v Medicinskem centru Barsos.

»Na preventivnih pregledih odkrijemo bolezni, ki jih posameznik sam ne bi zaznal. S pravočasnim odkritjem je tudi rak ozdravljiv,« je managerkam in podjetnicam pojasnil prim. dr. Borut Kocijančič, specialist internist – gastroenterolog, ki je izpostavil, da preventivni pregled obsega laboratorijsko diagnostiko krvi in urina, biokemične krvne preiskave, celovit internistični pregled z anamnezo, meritve z analizo telesne mase, EKG preiskavo srca, klinični pregled pri kardiologu in specialistu za ožilje, pregled pri okulistu, preiskavo notranjih organov trebuha in medeničnih organov, merjenje gleženjskega indeksa, preiskavo arterijskega in venskega ožilja, pregled prostate pri moških in rodil pri ženskah ter testiranje pljučne funkcije.

Prim. dr. Borut Kocijančič, specialist internist - gastroenterolog

»Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje melanoma. V Barsosu je v zadnjem času porast pregledov – tako managerskih kot tudi preventivnih, za katere se ljudje odločajo sami. Pri teh pregledih uporabljamo metodo, ki se imenuje digitalna dermatoskopija. Z njo pregledamo znamenje v veliki povečavi na računalniku, kjer zasledimo vse spremembe, ki jih ne vidimo s prostim očesom ali z navadnim dermatoskopom. Melanom je navadno nesimetričen, neostro omejen, večbarven, večji od 6 mm in kaže znake spreminjanja rasti. Vse to so znaki, da je treba obiskati zdravnika,« je zbranim svetovala Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatovenerologije.

Yana Targonskaya, specialistka dermatovenerologije

Ultrazvočna preiskava srca je ena izmed osnovnih preiskav v kardiologiji. S pomočjo ultrazvoka lahko pregledamo različne strukture srca, in sicer velikost, srčno mišico, debelino, krčenje srčne mišice, prav tako si lahko dobro ogledamo zaklopke in njihovo delovanje. »Poleg tega lahko proučujemo različne tumorje v srcu, pregledamo nenormalne komunikacije, ki so posledica prirojenih srčnih napak, si dobro prikažemo začetni del aorte in pljučne arterije, obenem pa tudi ugotovimo, če je bolnik morda utrpel infarkt,« je izpostavila asist. dr. Andreja Černe Čerček, strokovnjakinja za ultrazvočno srčno diagnostiko, ki je podjetnicam ultrazvok srca predstavila na praktičnem primeru.

Asist. dr. Andreja Černe Čerček, strokovnjakinja za ultrazvočno srčno diagnostiko

Prikaz ultrazvoka srca

Medicinski center Barsos-MC je prvi zasebni center v Ljubljani s 26-letno tradicijo, kjer dela več kot 50 zdravnikov specialistov. Je edini zasebni center pri nas, ki ima toliko specialistov in več kot 20 specialističnih ambulant na enem mestu. Celovito so prenovili prostore in posodobili opremo, s tem pa pacientom zagotovili najsodobneje opremljene specialistične ambulante in hkrati razširili nabor storitev. V slovenski prostor vnašajo izboljšanje zdravstvenega sistema in uvajajo sistem brez čakalnih vrst. Prizadevajo si, da bi pacientom zagotovili čim bolj celostno obravnavo na enem mestu. Potem ko so še dodatno razširili nabor storitev za paciente, javnost vse bolj ozaveščajo o pomenu preventivnih pregledov. To nadgrajuje njihov cilj celostne obravnavo pacientov na enem mestu, saj so rezultati kar sedmih specialističnih pregledov znani v enem dnevu.

Besedilo in fotografije: PR

Preberite tudi


Komentarji