Domov Preprečite bolezni srca že danes

Preprečite bolezni srca že danes

Bolezni srca je mogoče v veliki meri preprečiti – družinske zgodovine ali genov ne morete zamenjati, lahko pa se lotite številnih dejavnikov tveganja.

Ženske bi na splošno morale zgodaj razmišljati o bolezni srca, saj vaše vedenje v tridesetih in štiridesetih letih močno vpliva na vaše zdravstveno stanje v bolj zrelih letih – in ne glede na vašo starost nikoli ni prepozno.

Prepričanje, da je koronarna srčna bolezen težava starejših žensk, je zelo zmotno, saj število žensk s srčno boleznijo, ki so mlajše od 65 let, strmo narašča, kar tretjina pa jih še ni dopolnila niti 55 let. Raziskave prav tako kažejo, da ženske slabše okrevajo po srčnem infarktu kot moški – še posebej slabo pa okrevajo mlajše. Raziskava Univerze v Indiani je pokazala, da je povprečna starost žensk, pri katerih je odkrita srčna bolezen, 50 – in da lahko teh šest pravil za zdravo življenje prepreči kar tri od štirih srčnih infarktov pri mlajših ženskah. Ženske, ki so upoštevale vseh šest pravil, so skoraj izničile tveganje, natančneje so ga znižale za kar 92 odstotkov v primerjavi z ženskami, ki niso upoštevale niti enega.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji