Domov Zdravje Na pot brez slabosti

Na pot brez slabosti

Vas že misel na dolgo vožnji z avtomobilom ali letalom spravi v slabo voljo ali celo želite odpovedati počitnice? Preverite naše nasvete proti potovalni slabosti – in počitnice bodo lepše kot kdajkoli!

Pomaga akupresura

Potovalna slabost se vas lahko loti, ko potujete po vodi, zemlji ali zraku. Če center za ravnotežje v vaših ušesih možganom sporoča, da se premikate, oči pa govorijo, da stojite pri miru, lahko začutite slabost.

Kaj storiti? Da olajšate slabost, uro pred potovanjem in med potjo nekajkrat pritisnite na prave točke na telesu. Na notranjem delu podlahti, od zapestja navzdol za širine treh vaših prstov, najdite točko, ki leži med kostema, in nanjo močno pritisnite s palcem. Tako pritiskajte do tri minute, medtem pa počasi in globoko dihajte. Na ta način se boste umirili psihično in pregnali slabost želodca. Počakajte eno minuto in ponovite, če slab občutek ne mine.

Otorinolaringolog priporoča

Potovalna slabost se pojavi, ko vestibularni živec (ki prenaša informacije o ravnotežju iz notranjega ušesa v možgane) občuti gibanje, čeprav telo miruje. Možgani so zmedeni zaradi različnih podatkov, ki jih dobijo od vestibularnega živca, oči in ostalega telesa, zato se odzovejo s slabostjo in neprijetnim občutkom.

Kaj storiti? Če potujete s plovilom, se osredotočite na horizont. Tako bodo oči možganom sporočale, da se v bistvu sploh ne premikate. Pomembno je preprečiti potovalno slabost. Mnogo uspešnejše je, kot jo zdraviti, ko so simptomi že povsem izraženi. Difenhidramin je antihistaminik z osrednjim delovanjem, ki ima tudi antiholinergične učinke. Na osrednji živčni sestav deluje zaviralno, zato zmanjša sposobnost za upravljanje z vozili. Uporabljati se sme tudi pri otrocih. Previdnost je potrebna pri bolnikih s hipertrofijo prostate (lahko privede do zastajanja urina), pri bolnikih z zvišanim očesnim tlakom in astmatikih. Med antihistaminike z osrednjim delovanjem spada tudi tietilperazin. Preprečuje slabost in bruhanje pri različnih boleznih, tudi pri kinetozah. Zdravila ne smejo uporabljati otroci do 15. leta. Antiemetični učinek se pojavi pol ure po zaužitju tablete in traja štiri ure. Za preprečevanje in zdravljenje morske bolezni se uporablja tudi cinarizin. Odsvetuje se ljudem s hipotenzijo. Alternativa sintetičnim zdravilom je ingver, za katerega so ugotovili, da učinkovito omili potovalno slabost.

Iz naravne lekarne

Potovalna slabost se razvije zato, ker možgani napačno interpretirajo dva različna signala – iz oči in ušes. Zmedena sporočila povzročijo slabost.

Kaj storiti? Če ste nagnjeni k potovalni slabosti, vzemite 250 do 500 mg ingverja 10 do 20 minut pred potovanjem. Užijete ga lahko v obliki kapsul ali pa žvečite košček pravega ingverja. Če simptomi ne izginejo, vzemite 500 mg na vsake štiri ure. Ker ingver nima sedativnega delovanja, je primeren tudi za voznike in ljudi, za katere konvencionalna zdravila iz različnih vzrokov niso primerna.

Kratki nasveti

 • Dan pred potovanjem popijte veliko tekočine (vodo ali nesladkan čaj).
 • Tik pred potovanjem je priporočljivo uživati suho hrano, da je želodec ob odsotnosti nepotrebnega pretakanja tekoče hrane čim bolj umirjen.
 • Pred vožnjo avtomobil dobro prezračite.
 • Med krajšo potjo ne uživajte hrane in pijače.
 • Sedite v osrednji delu vozila, obrnjeni v smeri vožnje. Najslabši je položaj v zadnjem delu plovila ali vozila.
 • Ne berite in ne delajte na računalniku ali telefonu.
 • Če se pojavi slabost, se ustavite in nadihajte svežega zraka.
 • Ob bruhanju pazite, da ne dehidrirate.

Če je slabo otroku

 • Pred vožnjo naj zaužije lahek obrok.
 • Otrok naj sedi čim bolj spredaj v vozilu, obrnjen v smeri vožnje.
 • Naj ne bere ali igra igric.
 • Z otrokom komunicirajte, se igrajte besedne igre ali predvajajte pravljico ali glasbo, ki jo ima rad.
 • Med vožnjo se večkrat ustavite in nadihajte zraka.

Fotografija: Thinkstock

Komentarji