background image

Ponavljajoče okužbe sečil


Zagotovo poznate občutek, ko vas neprestano tišči na stranišče, vse skupaj pa spremlja zbadajoča bolečina ob uriniranju.

In potem včasih še zastrašujoč pogled na urin, ki je v barvi brusničnega soka. Vsak, ki je to že izkusil na lastni koži, pozna diagnozo: vnetje sečil. Edina stvar, ki je še bolj grozna? Ko se to vnetje znova in znova ponavlja.
Med pogosta vnetja sečil prištevamo tista, ki se ponavljajo vsaj dvakrat v času šestih mesecev ali več kot trikrat v enem letu. Pri tem nobena starost ni izključena – tudi zdrave mlade ženske so v nevarnosti.
Do vnetja pride, ko bakterije (običajno E. coli), ki običajno prebivajo v človeškem prebavnem traktu, preidejo v sečnico in nato do sečnega mehurja. Ker je pri ženskah sečnica veliko krajša kot pri moških, ni presenetljivo, da so okužbe sečil pogostejše pri ženskah. Bakterije E. coli se bodo veliko raje naselile v sečnici, ko v njej ni prisotnih zdravih vaginalnih laktobacilov.
Bolezen se lahko pojavi pri vseh ženskah, a so nekatere bolj nagnjene k ponavljajočim okužbam kot druge. Če za temi vnetji trpi vaša mama ali ste imeli prvo vnetje že pred starostjo 15 let, imate morda genetsko predispozicijo za njih. Spolni odnosi (še posebej z novim partnerjem) so pogost vzrok za ponavljajoča vnetja sečil, saj intimni stik – ne glede na število prhanj, pogostnost uriniranja ali higiene spolovila – bakteriji E. coli olajša pot od danke do sečnice. In medtem ko kondomi in spermicidi zmanjšajo tveganje za spolno prenosljive bolezni, na žalost niso zaščita pred vnetjem sečil. V bistvu lahko spermicid celo poveča tveganje za razvoj okužbe.

Kaj ne deluje?

Ne glede na to, kaj vam je povedala mama ali dr. Google, znanstvene študije niso pokazale, da bi kaj od spodaj naštetega dejansko zmanjšalo tveganje za ponavljajoča se vnetja sečil.

1. Uriniranje neposredno pred in po spolnem odnosu (ni vam treba skakati iz postelje).
2. Pogostejše uriniranje (zagotovo imate kaj bolj pametnega za početi!)
3. Smer brisanja spolovila (od spredaj nazaj, od zadaj naprej – resnično, nobene razlike ni!)
4. Vroče kopeli (kar uživajte v njih!)
5. Hlačne nogavice (kako pa drugače preživeti zimo?!)
6. Brusnični sok (okusen, ampak ne pomaga).

Kako pa naj si potem pomagamo?

Ob primernem zdravljenju vnetja sečil ne vodijo do dolgoročnih zdravstvenih težav, kot so bolezni ledvic. In da, obstajajo načini, kako zmanjšati njihovo pojavljanje ali jih v celoti preprečiti.
1. Pijte več vode! Nova študija je pokazala, da so ženske s ponavljajočimi vnetji sečil, ki so pile dva do tri litre vode na dan, njihovo pojavnost prepolovile. (Povišan vnos tekočin pa vnetja ne pozdravi, to morate početi redno kot preventivni ukrep).
2. Izogibajte se spermicidom na kondomih in diafragmah. Uporabite kondom brez spermicida za zaščito pred spolnimi boleznimi kot tudi kontracepcijo, če ne želite zanositi.
3. Vzemite antibiotik po spolnem odnosu (če boste to počeli redno, se tveganje za okužbo ne bo povečalo, niti odpornost na antibiotike).
4. Vaginalni probiotik lahko pomaga, saj povečano število laktobacilov na tem področju lahko pomaga preprečiti kolonizacijo vagine z bakterijami E. coli. Znanstvene študije še niso povsem dokazane, ampak predhodni podatki kažejo spodbudna dognanja.
5. Če ste v obdobju po menopavzi, se z zdravnikom ginekologom posvetujte o nadomestnem hormonskem zdravljenju.

Še vedno ni bolje?

Čim prej obiščite ginekologa in se prepričajte o razlogih za pogosta vnetja sečil.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi


Komentarji