background image

Navodila za uporabo zdravil, ki jih ne smete ignorirati!


Raziskave kažejo, da 40 % oseb navodila za uporabo zdravil jemlje zgolj kot priporočila. Če ste med njimi tudi vi, lahko s tem ogrozite svoje zdravje!

Tudi pri zdravilih, ki jih lahko kupite brez recepta, se morate držati navodil za uporabo, da ne ogrozite svojega zdravja. Nikakor pa ne smete navodil ignorirati, ko gre za zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik.

Navodilo: zaužijte s hrano (ali po obroku)

Dejstvo: Brez hrane, ki deluje kot blažilec, lahko sredstva proti bolečinam (na primer ibubrofen in aspirin) dražijo želodec. To povzroči slabost, zgago, lahko pa tudi čir na želodcu.

Navodilo: hranite v hladnem, suhem prostoru

Dejstvo: Če imate zdravila spravljena v kopalnici, jim morate takoj poiskati novo mesto. Ta je namreč vse prej kot suha in hladna. Zaradi vročine in vlage med prhanjem lahko zdravila izgubijo svojo učinkovitost še pred iztekom roka za uporabo. Hranite jih v omari ali predalu proč od kopalnice in obvezno izven dosega otrok.

Navodilo: vzemite eno tableto na osem ur

Dejstvo: Priporočen odmerek zdravila temelji na kliničnih študijah in je ne smete prekoračiti (razen, če vam zdravnik predpiše drugače). Prevelika količina paracetamola, na primer, lahko vodi do poškodb ledvic, določena zdravila pa lahko pospešijo vaš srčni utrip ali povišajo krvni tlak. Če priporočen odmerek pri vas ne deluje, obiščite zdravnika, ki vam bo po potrebi predpisal močnejše zdravilo.

Fotografija: BigStock

Komentarji