Domov Najpogostejše avtoimunske bolezni pri ženskah

Najpogostejše avtoimunske bolezni pri ženskah

Obstaja pet avtoimunskih bolezni, ki se najpogosteje pojavljajo pri ženskah. Se prepoznate v njih?

Avtoimunske bolezni ščitnice

Hashimotova bolezen, ki povzroča pomanjkljivo delovanje ščitnice, se pri ženskah pojavlja štiri- do desetkrat pogosteje kot pri moških, gravesova bolezen, ki povzroča pretirano delovanje ščitnice, pa je sedemkrat pogostejša.

Simptomi Hashimotova bolezen: utrujenost, depresija, pridobivanje telesne teže, mraz, izguba las, upočasnjen srčni utrip, prezgodnja odpoved jajčnikov (jajčec zmanjka prej kot bi pričakovali). Gravesova bolezen: anksioznost, razdražljivost, nespečnost, nepravilni srčni utrip, tresenje rok, netoleranca na vročino, neredne menstruacije.

Terapija Levotiroksin, sintetična oblika ščitničnega hormona t4 oziroma tiroksina (hashimoto). Zdravila za zaviranje proizvodnje ščitničnih hormonov, radioaktivni jod za uničevanje ščitničnega tkiva ali kirurška odstranitev (graves).

Lupus (sistemski lupus eritematozus)

Imunski sistem napade različne organe – pri ženskah se pojavlja devetkrat pogosteje kot pri moških.

Simptomi Vročina, izguba telesne teže, razjede v ustih, izpadanje las, 'metuljast' izpuščaj na obrazu, bolečine v sklepih, prsih in/ali mišicah, zmanjšano število belih krvničk, glavoboli, vrtoglavica, krči, težave s spominom. Sončna svetloba lahko poslabša težave.

Terapija Protivnetna zdravila, mazila, oralni steroidi, hidroksiklorokvin (zdravilo proti malariji) in zdravila za zaviranje delovanja imunskega sistema. Rituksimab, biološka učinkovina, ki deluje na imunske celice, imenovane b-celice, lahko pomaga v primerih močnega lupusa. Pomaga tudi zaščita pred soncem.

Multipla skleroza

Za njo oboleva dva- do štirikrat več žensk kot moških. Pri multipli sklerozi imunski sistem napade maščobno (mielinsko) ovojnico živcev. Simptomi se pogosto poslabšajo v menopavzi, multipla skleroza je pogosto povezana tudi z močnimi vročinskimi valovi.

Simptomi Različni, odvisni od prizadetega dela živčnega sistema, zajemajo pa utrujenost, šibkost, odrevenelost, mravljinčenje in druge neobičajne občutke, bolečine živcev, mišične krče, zamegljen vid in težave z ravnotežjem.

Terapija Za omejevanje vnetnih procesov in zdravljenje simptomov je na voljo cela vrsta oblik zdravljenja, pa tudi fizioterapija, psihoterapija in druge oblike terapij. V zadnjih petih letih so na voljo tudi številne nove biološke učinkovine, v razvoju pa je še vrsta novih. Nekateri strokovnjaki zadnje čase priporočajo uživanje vitamina d, saj nekatere raziskave kažejo, da lahko preprečuje ponovni pojav simptomov.

Revmatoidni artritis

Prizadene dva- do štirikrat več žensk kot moških. Imunski sistem napade sinovialne membrane, ki ovijajo sklepe, zaradi česar pride do uničenja sklepov. Prizadene lahko tudi druga tkiva in organe, na primer oči, kožo, pljuča, jetra in srce.

Simptomi Rdečina, otekanje in bolečine v sklepih (pogosto v zrcalnih sklepih na obeh straneh telesa), jutranja togost, utrujenost, splošno slabo počutje.

Terapija Protivnetna zdravila in zdravila za obvladovanje bolezni, ki upočasnijo bolezenske procese. Zaradi bioloških učinkovin, ki neposredno vplivajo na vnetja sklepov, je revmatoidni artritis zdaj veliko bolj obvladljiv kot pred petimi ali desetimi leti. Najnovejše zdravilo, rituksimab, vpliva na delovanje imunskih celic, imenovanih b-limfociti.

Vnetna črevesna bolezen

Crohnova bolezen in ulcerativni kolitis nekoliko bolj prizadeneta ženske kot moške.

Simptomi Trebušne bolečine, driska, ki je pogosto krvava, utrujenost, izguba telesne teže, razjede v ustih.

Terapija Protivnetna zdravila, steroidi in zaviralci imunskega sistema. V ekstremnih primerih je potreben kirurški poseg. Zdravljenje ulcerativnega kolitisa in crohnove bolezni nekoliko zaostaja za oblikami zdravljenja drugih avtoimunskih bolezni, a so v razvoju nove oblike zdravljenja. Ena učinkovita, vedolizumab, ki blokira dostop levkocitov do prebavnega trakta, je v zda že v uporabi in rezultati so precej obetavni, v evropi pa še ni na razpolago.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji