Domov Naj zaprtost ne bo več težava

Naj zaprtost ne bo več težava

Ste zaprti ste že ob najmanjši spremembi? Ali vaš trebuh 'stavka', kadarkoli se odpravite na dopust, pojeste nekaj neobičajnega ali celo pred menstruacijo? Poiščite pravo odvajalo.

Zakaj se to dogaja?

Črevesje je organ, ki deluje po ustaljeni navadi in je zelo občutljiv na spremembe. Podobno je možganom, saj je ima veliko živčnih končičev. Dovolj je, da se odpravite iz hiše in se znajdete v drugem okolju, da pride do padca peristaltike.

Rešitev

Pojejte dva kivija ali štiri do pet sliv. Suhe slive vsebujejo veliko pektina, ki pospeši prebavo in čisti strupene snovi iz organizma preko blata. Kompot iz suhih sliv in fig pomaga v primeru zaprtosti in hemoroidov. Sesekljajte 150 gramov suhih sliv in fig in jih skuhajte v dveh skodelicah vroče vode, dokler se masa ne zgosti. Uživajte kot namaz. Isto količino sadja lahko skuhate v litru vode, dokler se ne razkuha. Popijte tri skodelice kompota dnevno in jejte kuhano sadje. Če ste po vsem tem še vedno zaprti, vzemite odvajalo. Začnite z minimalnim odmerkom, nato ga počasi in po potrebi povečajte. Najbolje je, da najprej uporabite mini klistir na osnovi kamilice in slane raztopine. Lahko ga kupite v lekarni, učinkovit je v 50 odstotkih primerov. Uporabite po potrebi, dvakrat tedensko. Med odvajali, ki jih zaužijemo, so najbolj učinkoviti preparati na osnovi sene (Cassia senna in Cassia angustifolia), ki jih prav tako dobite v lekarni. Za razliko od rastlinskih preparatov se odmerjajo tako, da lahko uravnavate njihov vnos v organizem.

Rezultati

Odvajala običajno začnejo delovati v nekaj minutah. Obravnava se jih kot zdravila za nujne primere: če jih prepogosto jemljete, lahko pride do odvisnosti in črevesje bo s časom prenehalo z opravljanjem svoje funkcije. Odvajala so najboljša v primeru, ko morate 'odpreti' črevo.

+ DODATEN NASVET

Trik za spodbujanje delovanja črevesja: topla voda z limono. Zjutraj na prazen želodec popijte pol kozarca tople vode, v katerega ste iztisnili sok polovice limone. Vodo najprej zavrite, nato pustite, da se ohladi na sobni temperaturi, potem dodajte limonov sok.

Fotografija: Depositohotos

Komentarji