Domov Naj bodo vaši zobje beli in zdravi

Naj bodo vaši zobje beli in zdravi

Pravilna higiena zob je enostavna! Zakaj je potem na opravimo tako, kot je treba?

Najnovejše ugotovitve so pokazale, da je ščetko treba držati pod kotom 45 stopinj, polovico na dlesni, polovico na zobu in s krožnimi kratkimi gibi in nežnim pritiskom ščetkati zob za zobom.

Pri izbiri ščetke bodite pozorni na to, da so vlakna čim mehkejša, glava ščetke pa dovolj majhna, da uspete doseči tudi kočnike in modrostne zobe. Temeljito jih operite vsaj dvakrat dnevno.

Za dobro higieno sta nujna še zobna nitka in ščetka za medzobne (interdentalne) prostore. Takšno ščetko je dovolj enkrat dnevno potegniti med dva zoba. Večkratna uporaba na enem mestu lahko povzroči poškodbo sklenine in dlesni.

Ko izbirate zobno kremo, se odločite za tisto, ki pomaga ponovno kalcificirati poškodovano površino zob in vsebuje fluor, ki krepi sklenino.

Vsaka pasta se lahko peni in tako odstranjuje nečistoče, a pri tem pozabljamo količino konzervansov in aditivov, ki bi se jim morali vsaj pri higieni ustne votline izogibati.

Premagajte strah pred zobozdravniškim stolom. Z rednimi pregledi in pravočasnim zdravljenjem boste izboljšali zdravje celotnega telesa.

Fotografija: BigStock 

Preberite tudi

Komentarji