background image

Mustrovi zajčki CIK-CAK so dobili družbo


Novi junaki medved Lovro, jež Jan, miška Joži, petelin Branka, krava Rozina in druge živali vsak večer ugotovijo, zakaj so majhni zobki velika stvar.

Se še spomnite zajčkov CIK-CAK, ki so v 80-tih in začetku 90-tih vsak večer otroke pospremili v posteljo? Slovenski animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser Miki Muster ni z njimi ustvaril le legendarnih animiranih dolgouhcev, pač pa večerno rutino za otroke in starše, ki je učila, da si je pred spanjem potrebno umiti zobe. Zdaj so zajčki CIK-CAK dobili družbo medveda Lovra, ježa Jana, miške Joži, petelina Branka, krave Rozine in drugih živali, ki vsak večer ugotovijo, zakaj so majhni zobki velika stvar.

Okoli 3.000 otrok in staršev si je v preteklem tednu večerno rutino umivanja zob popestrilo z Zgodbicami za zdrav nasmeh. V družbi ptičkov Tinčka in Tončka, ovce Lučke, Tomaža in Jerneja, medveda Lovra in drugih junakov so ugotovili, zakaj je pomembno imeti zobe, da si zobne ščetke ne izposojamo, zakaj je bolje imeti luknje v hiški kot v zobeh, da zobozdravnik ni bav-bav, kakšna naj bo zobna ščetka, da je učinkovita in ne škodi.

V tem tednu se družbi med drugimi pridružijo še koza Silva, krava Rozina in veverica Tinkara, vsaka s svojimi izzivi. Vsem pa je skupna ugotovitev, da so majhni zobki velika stvar in da bodo zdravi ostali le, če bomo zanje redno in ustrezno skrbeli.

Zgodbice za zdrav nasmeh so na voljo na družbenem omrežju Instagram. Vsak dan ob 18.30 otroke in starše na Instagram story čakajo novi junaki ter novo znanje in zabava. Spremljajo jih tudi nekateri znani slovenski blogerji, kot so @fulkulmami, @ima_prevec_casa, @nepopolnamama, @prasnikarjeva, @srecnatamarafortuna in @zljubeznijomama.

Zakaj Zgodbice za zdrav nasmeh?

»Po podatkih Pedontološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva ima v Sloveniji karies vsak tretji otrok v tretjem oziroma četrtem letu starosti. Podatek je sicer nekoliko spodbudnejši kot pred desetletjem, vendar je odstotek predšolskih otrok s karioznimi mlečnimi zobki še zmeraj visok,« pravi Tadeja Osvald, direktorica podjetja Flegis in dodaja: »Zgodbice so samo eden izmed načinov, s katerim si že več kot desetletje prizadevamo osveščati, da se večini težav v ustih, tudi kariesu, lahko izognemo z redno in ustrezno ustno higieno ter varnimi in učinkovitimi pripomočki.«

Sicer pa v večini slovenskih pedontoloških ordinacij pravkar poteka akcija Zdrav nasmeh od prvega dne. Več kot 270 pedontologov, ustnih higienikov in preventivnih sester aktivno osvešča o pomenu ustne higiene pri najmlajših. »Otroške zobe moramo še posebej dobro negovati, saj so zaradi tanjše sklenine dovzetnejši za napad kariesa. Ko se pojavi prvi zobek, je čas za prvo zobno ščetko ter jutranjo in večerno ustno higieno. Zavedati se moramo, da je stanje stalnih zob odvisno od zdravja mlečnih,« poudarja Peter Vukovič, dr. dent. med., spec. pedontolog, ki pozdravlja tovrstne akcije spodbujanja oralne preventive.

V spodnjem videu preverite, kako bo krava Rozina spoznala, da za vsako bolezen ne raste rož'ca. Zgodbico za zdrav nasmeh je prebrala osnovnošolka Asja.

Besedilo in fotografije: PR

Preberite tudi


Komentarji