Domov Menopavza! Vse, kar vam mama ni nikoli povedala

Menopavza! Vse, kar vam mama ni nikoli povedala

Že dolgo je menopavza obdana s tančico skrivnosti. A čas je, da to tančico odgrnemo in razkrijemo, kaj se zares dogaja v tem obdobju ženskega življenja.

Vročinski oblivi in nočno znojenje so splošno priznani simptomi menopavze. Le-ta se uradno prične, ko od zadnjega menstruacijskega cikla mine 12 mesecev, vmesno obdobje, ki lahko traja od nekaj do več kot deset let, pa imenujemo klimakterij.

V tem času jajčnika ustvarjata vedno manj spolnih hormonov in ker se raven estrogena dramatično zmanjša, se lahko pojavijo tudi drugi simptomi. Posvetili se bomo bolečim sklepom, srbeči koži, dolgočasnemu spolnemu življenju in ostalim stvarem, ki vam jih mama ni nikdar omenila.

Občutek mravljinčenja

Suhost in zmanjšana elastičnost, ki pogosto spremljata menopavzo, lahko s seboj prineseta tudi fenomen, imenovan mravljinčenje, pri katerem mnoge ženske opisujejo občutek, kot da bi jim mravlje lezle po celem telesu. Gre za neposredno posledico zmanjšanja estrogena. Druga težava je tudi, da se v menopavzi v vašem telesu spremeni ravnovesje med estrogenom in testosteronom. Nekatere ženske postanejo občutljive na svoj testosteron, kar lahko povzroči redčenje las, akne in večjo poraščenost telesa.

TO LAHKO POPRAVITE! Čas je, da se resno posvetite vlaženju kože in preverite svoj življenjski slog. Dejavniki, kot sta kajenje in nezaščiteno izpostavljanje soncu, lahko kožo še dodatno izsušijo, hkrati pa je zaradi njih videti starejša. Hormonska nadomestna terapija (HNT) je najboljši pristop k izboljšanju občutka mravljinčenja, pomagajo pa lahko tudi določeni antibiotiki v majhnih količinah in kozmetična laserska terapija.

Ste okoreli, vse vas boli

Če menite, da so vročinski oblivi najpogostejši simptom menopavze, pomislite še enkrat. Še bolj pogosta je namreč bolečina v sklepih in mišicah. Mnoge ženske opisujejo, da se počutijo kot starke, gre pa pravzaprav za posledico pomanjkanja estrogena, saj enake bolečine opisujejo tudi mlajše ženske po jemanju zdravil proti raku dojk, ki iz njihovih teles odstranijo estrogen.

TO LAHKO POPRAVITE! Morda so hoja navkreber, tek ali počepi zadnje, kar bi z otrdelimi sklepi in bolečimi nogami želeli početi, a zdravniki pravijo, da je v tem obdobju redna telesna aktivnost še toliko bolj pomembna. Če je bolečina res huda, je rešitev lahko poskusna trimesečna terapija HNT, sicer pa lahko pomagajo redna vadba, protivnetna zdravila ter ribje olje (oziroma dopolnilo omega 3).

Goreči spolni odnosi – in ne na dober način

Uradno ste dosegli menopavzo in končno lahko v seksu uživate, kolikor želite, ne da bi vas moralo skrbeti za neželeno nosečnost ali da bi vas sredi užitka zmotili otroci. Zakaj je torej vaše spolno življenje vse prej kot čudovito? Zmanjšana raven estrogena povzroči tanjšanje vaginalnega tkiva, kar lahko privede do pekočega občutka, suhosti ter bolečine pred, med in po spolnih odnosih. Nekatere ženske trdijo, da so njihovi orgazmi manj intenzivni, nekatere pa so po 50. letu popolnoma izgubile zanimanje za spolnost.

TO LAHKO POPRAVITE! Zdravniki menijo, da lahko na željo po spolnosti vpliva več dejavnikov, med katerimi so tudi psihološke težave in težave v zvezi. Če so za pomanjkanje želje po spolnosti krivi boleči spolni odnosi, je malo verjetnosti, da se bodo težave rešile same od sebe, lahko pa pomaga na primer progesteronska krema. Če nad vajami za krepitev medeničnega dna (keglove vaje) do sedaj niste bile najbolj navdušene, je zdaj morda pravi čas, da se to spremeni. Strokovnjaki pravijo, da lahko okrepitev mišic medeničnega dna izboljša vaše spolno življenje.

Vaše smrčanje je hujše od moževega

Po letih neprespanih noči ali morda celo spanja v ločenih spalnicah vaš partner zdaj vztraja, da ste vi tisti, ki povzročate ves nočni hrup. Smrčanje je bolj pogosto pri ženskah 'v določenih letih', kot je tudi nastop apneje, resnega stanja, pri katerem se vam med spanjem večkrat na uro zamašijo dihalne poti. Smrčanje in apneja sicer nista specifična simptoma menopavze, a se lahko pojavita kot rezultat povišanja telesne teže ali izgube tonusa vezivnega tkiva v dihalih.

TO LAHKO POPRAVITE! Možno je, da smrčite le, ko spite na hrbtu. Obstaja veliko različnih blazin, ki spodbujajo spanje na strani, kar pomaga odpreti dihalne poti in preprečiti smrčanje. Če vam partner pove, da ponoči prenehate dihati, ali se zbujate utrujeni in nespočiti, obvezno obiščite zdravnika, saj lahko imate apnejo, ki zahteva profesionalno diagnozo in zdravljenje.


Jeste kot najstniki

Nenehna želja po hrani in nenadna ljubezen do nezdrave hrane sta še dve od sprememb, ki jih lahko opazite ob nastopu menopavze. Strokovnjaki menijo, da so vzroki tako fizični kot tudi čustveni. Spremembe apetita v menopavzi so namreč lahko podobne tistim, ki jih doživljamo v času predmenstrualne napetosti. Če hrepenite po sladki hrani, je to lahko znak odpornosti na inzulin, do katerega privede postopno povišanje telesne teže. Dejavnik je lahko tudi utrujenost – zaradi nočnega znojenja in apneje vam primanjkuje spanca, zaradi česar iščete enostavne, visokoenergijske vire hrane.

TO LAHKO POPRAVITE! Da bi se izognili neustavljivi želji po sladkem, strokovnjaki za prehrano priporočajo, da jeste redne manjše obroki skozi ves dan. Posezite po sadju ali kruhu z nizkim glikemičnim indeksom in žitih, skupaj s hrano, ki vsebuje beljakovine (oreščki, jogurt), kar vam bo pomagalo uravnati raven sladkorja in apetit. V menopavzi pride do naravne upočasnitve presnove, zato sta zdrava prehrana in redno gibanje izjemno pomembna, tudi če ste utrujeni ali nimate časa.

Goreč občutek na jeziku

Sindrom gorečih ust se lahko pojavi pri osebah vseh starosti, a je bolj pogost po menopavzi. Sindrom povzroči vrel občutek na jeziku, ustnicah, nebu ali dlesnah. Točen vzrok je neznan, vendar pa strokovnjaki menijo, da se najverjetneje pojavi zaradi hormonskih sprememb in poškodb majhnih živčnih vlaken v ustih. Neka študija je pokazala, da več kot ena od treh žensk v menopavzi poroča neugodje v ustih, tudi če nimajo prav nobenih težav z zobmi ali dlesnami. Možne ustne težave v tem času so tudi suha usta ter majavi zobje.

TO LAHKO POPRAVITE! Pomembni so redni pregledi pri zobozdravniku, prav tako pa poskrbite, da dnevno zaužijete dovolj kalcija in vitamina D za zdravje zob in kosti. Za sindrom gorečih ust obstajajo zdravljenja, a lahko pekoč občutek zmanjšate že z izogibanjem iritantov, kot so alkohol, tobak, kisle pijače, ustne vodice, ki vsebujejo alkohol, in pekoča hrana. Pomaga tudi redno srkanje vode in žvečenje žvečilk, ki ne vsebujejo sladkorja.

Peša vam spomin

Če se ne morete spomniti kdo poje vašo najljubšo pesem ali imena sosedovega psa, vas lahko potolaži dejstvo, da niste edini. Pešanje spomina je v menopavzi pogosto, saj obstaja jasna povezava med menopavzo, spominom (še posebej iskanjem besed) in koncentracijo. Težave lahko imate z iskanjem besed, večopravilnostjo, hkrati pa lahko ugotovite tudi, da vaše misli niso tako hitre, kot so včasih bile.

TO LAHKO POPRAVITE! Dobra novica je, da je ta simptom le začasen. Zdravniki pravijo, da se ta težava pri večini žensk običajno reši v nekaj letih. Če je težava v spominu ali zmanjšani koncentraciji, lahko medtem pomaga HNT. Če se pojavljajo tudi vročinski oblivi, je lahko krivec utrujenost, zato se redno gibajte in telesu zagotovite dovolj počitka, da bodo vaši možgani lahko normalno delovali.

Fotografije: Depositphotos, Profimedia

Preberite tudi

Komentarji