Domov Kdaj je treba NUJNO obiskati zobozdravnika?

Kdaj je treba NUJNO obiskati zobozdravnika?

Če se vam dogodi nekaj od tu naštetega ...

Imate bolečino, ki ne mine

Ko bakterije in ostanki hrane pridejo do zobnega živca, se ta lahko vname in povzroči močno bolečino. Če je težava resna, boste morda potrebovali čiščenje kanalov, včasih pa je sam zob tako močno poškodovan, da ga je bolje izpuliti. Izpuljen zob se lahko nadomesti na več načinov, najboljšega vam bo glede na stanje preostalih zob svetoval vaš zobozdravnik. A ne skrbite, zobozdravniki bodo vedno poskušali rešiti vaš zob, če bo to le mogoče. Puljenje je vedno zadnji korak.

Zlomil se vam je zob

Če se vam boleče odlomi velik del zoba ali se pojavi razpoka, morate takoj obiskati zobozdravnika. Manjši odlomki ali razpoke, ki povzročajo bolečino le, ko ugriznete, so običajno manj nujni, a jih ne smete ignorirati. Zlomi, ki vključujejo zobni živec lahko zahtevajo zdravljenje z antibiotikom, ki bo preprečil okužbo. Manjše okruške lahko zobozdravnik preprosto zgladi, medtem ko večje težave popravijo s kompoziti, ki se jih pritrdi neposredno na zob. Pri veliki škodi bo zobozdravnik morda uporabil porcelanasto zobno prevleko.

Izpadla vam je zalivka

Vedeli boste, da vam je izpadla zalivka, če vaš zob nenadoma postane občutljiv na pritisk, vroče, hladno in celo zrak – seveda, če ne boste že prej opazili zalivke, ki se vam kotali po ustih. Potrebovali boste nadomestno zalivko ali zobno prevleko. Medtem ko so kovinske zalivke manj priljubljene, saj so bolj vidne, trajajo dlje od kompozitnih (belih) zalivk – deset v primerjavi s sedmimi leti – in jih v celoti krije zdravstveno zavarovanje.

Pameten nasvet: Hitro splaknite
Hrana in pijača, ki je naravno kisla, na primer limete, kis, kava in alkohol, je lahko škodljiva za zobno sklenino. Zato po jedi ali pitju le-teh zobe splahnite z vodo, ki lahko razredči kislino; voda s fluorom pa lahko celo pomaga povrniti minerale vašim zobem.

Preberite tudi

Komentarji