Domov Zdravje Kateri vam manjka?

Kateri vam manjka?

Ste vedeli, da je lahko od vašega življenjskega sloga odvisno, katerih vitaminov ali mineralov vam primanjkuje? Preverite, ali jih zaužijete dovolj.

Obsedenka s fitnesom

Lahko vam primanjkuje … železa.
Tega mikro minerala, ki pomaga kisiku potovati do vaših celic, dnevno potrebujete vsaj 18 mg. Če ga je v vaši krvi premalo, se lahko vaša energija zmanjša in pojavijo se glavoboli.

Dobite ga s hrano … Skodelica soje vsebuje 8,8 mg, skodelica leče vsebuje 6,6 mg, 100g posušenih marelic pa 6,31 mg.

V obliki dopolnil Preden se odločite za železo v obliki dopolnila, spremenite svojo prehrano. Dopolnila z železom namreč pogosto zapirajo.

Priklenjena za mizo

Lahko vam primanjkuje … vitamina D.
Težko ga najdemo v hrani, saj ga telo proizvaja samo, ko sončni žarki pobožajo vašo kožo. Če ga dobite več kot 600 IU dnevno, se lahko vaše telo veliko enostavneje bori z infekcijami, hkrati pa zagotavlja močne kosti in zmanjšuje možnost pojava depresije. Dnevno zadošča 10 minut izpostavljanja sončni svetlobi, a je možno, da ga ne dobite dovolj, če ste od jutra do poznega popoldneva v zaprtem prostoru. Vzemite si nekaj minut in jih preživite na zraku ali (če je to mogoče) delovno mizo prestavite k oknu.

Dobite ga s hrano … 85 g lososa vsebuje 447 IU, 2,5 dcl mleka vsebuje do 124 IU, eno jajce pa 41 IU (vitamin D se nahaja v rumenjaku).

V obliki dopolnil Samo sprememba prehrane vam pri pomanjkanju vitamina D ne bo pomagala. Poiščite vitamin D3 v obliki holekalciferola, ki se enostavno absorbira.

Veg(etarij)anka

Dobra novica: sadje in zelenjava so polni hranil, ki jih potrebujete! Razen enega, zelo pomembnega.

Lahko vam primanjkuje … vitamina B12.
Vitamin B12 ohranja zdravje krvnih in živčnih celic, pomaga pa lahko tudi pri zaščiti možganov in mišic. Dnevno priporočena količina je 2,4 mikrograma dnevno, če te vrednosti ne dosežete pa se lahko počutite šibke in utrujene.

Dobite ga s hrano … V rastlinski hrani praktično ne obstaja, vsaj ne v obliki, ki bi jo telo lahko izrabilo za svoje delovanje. Nekaj vitamina B12 pa se nahaja v mlečnih izdelkih in jajcih.

V obliki dopolnil Če se izogibate mesu in ostalim živalskim proizvodom ter predelani hrani, pričnite z jemanjem tablet ali praška metilkobalamina – aktivne oblike vitamina B12.

Bodoča mamica

Lahko vam primanjkuje … folne kisline.
Folno kislino ali vitamin B9 najdemo večinoma v listnati zelenjavi, še posebej pa je pomembna v času nosečnosti, saj skrbi za zdravje mame in otroka. Pri otroku preprečuje nepravilno zapiranje nevralne cevi, kar sicer lahko vodi do kompliciranih okvar možganov in hrbtenice. Ginekologi v času nosečnosti priporočajo med 400 in 600µg folne kisline.

Dobite jo s hrano … Kot že rečeno, največ je boste dobili z listnato zelenjavo. Pol skodelice kuhane špinače vsebuje 131 µg, skodelica natrgane solate vezivke pa 60 µg.

V obliki dopolnil Večina strokovnjakov meni, da bi morali jemati dopolnila. Poiščite takšna z aktivno obliko folne kisline, navedeno kot 5-metiltetrahidrofolat ali l-metilfolat.

Sovražnica glutena

Ali bolje rečeno, gluten je vaš sovražnik. Če se izogibate žitom, vam lahko primanjkujejo nekatera ključna hranila.

Lahko vam primanjkuje … magnezija.
Polnozrnata živa so polna tega minerala, ki je pomemben za zdravje kosti in srca. Do 320 mg dnevno pomaga vašemu telesu absorbirati kalcij in kalij, uravnavati krvni sladkor ter nadzorovati krvni tlak.

Dobite ga s hrano … Pol skodelice edamame fižola (mlada soja v strokih) vsebuje 50 mg, pol skodelice črnega fižola 60 mg, pečen krompir pa 40 mg magnezija.

V obliki dopolnil Če ne jeste pšenice in riža, dnevno uživajte dopolnilo magnezijevega citrata.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji