Domov Zdravje Kako prenehati kaditi?

Kako prenehati kaditi?

Obstaja ogromno metod, kako prenehati kaditi. Na podlagi števila pokajenih cigaret vam priporočamo najboljšo za vas.

Cigareta ne vsebuje samo tobaka, temveč različne dodatke, ki določajo njeno značilnost, vplivajo na sestavo dima in dajejo prepoznaven okus. Dim prižgane cigarete vsebuje več kot štiri tisoč kemičnih snovi in mnoge od njih povzročajo rakava obolenja: rak na pljučih, ustni rak, rak na grlu, žrelu, težave s prekrvavitvijo, kronični bronhitis, bolezni dlesni itd.

Korak za korakom

ZAČNITE S ČIŠČENJEM Znebite se cigaret doma, v avtomobilu, na delovnem mestu.

POIŠČITE POMOČ BLIŽNJIH Odločitev, da boste prenehali kaditi, zaupajte družinskim članom, prijateljem, osebnemu zdravniku. Podpora je močan dejavnik pri tem, da vam bo uspelo.

NAUČITE SE NOVIH ZNANJ Ukvarjajte se hobiji, športom, prijavite se na kakšen tečaj, najemite vrt in vrtnarite …

UPORABITE ZDRAVILA Odločite se za katero od metod nadomestnega nikotinskega zdravljenja (obliži, pastile, žvečilni gumiji) ali zdravil (vareniklin, bupropion).

Pot do uspeha

Koliko cigaret pokadite dnevno? 

<10
10+
20-30
30+

Manj kot 10 cigaret dnevno

Žvečilni gumiji in pastile

Nikotina se rešite postopno

Med žvečenjem žvečilnega gumija ali lizanjem pastile se v telo sprosti nadzorovana količina nikotina, ki vam pomaga premagovati potrebo po cigaretah. Po analizah Cochrane Collaboration (mednarodne neprofitne organizacije s področja zdravstva), ki je zbirala dokaze o tej temi, uporaba žvečilk in pastil poveča verjetnost, da boste prenehali kaditi, za celo 80 odstotkov.

Način uporabe: Spremljajte urnik in počasi zmanjšujte jemanje te nikotinske nadomestne terapije, posvetujte se tudi s svojim zdravnikom. Žvečilke in pastile se lahko uživa večkrat dnevno, običajno se začne z osmimi kosi.

Trajanje terapije: leto dni. Poln odmerek se jemlje prve tri mesece, potem se zniža.

Primerno za: 'neresne' kadilce, ki čutijo močno potrebo, da v rokah držijo cigareto.

Več kot 10 cigaret dnevno

Obliži

Za lažje in hitrejše odvajanje

Obliži sproščajo nikotin naravnost v kri. Zagotavljajo neposredno odvajanje od kajenja, saj je postopek dovajanja nikotina v telo popolnoma drugačen (v rokah se ne drži cigareta, se ne vdihuje skozi usta …).

Način uporabe: Običajno se prvič uporabi obliž z močnim odmerkom nikotina (15 mg ali 21 mg na 24 ur), potem se postopoma uvaja lažje različice.

Trajanje terapije: Ne dlje od treh mesecev, pri čemer se postopno zmanjša odmerek nikotina v posvetu z zdravnikom.

Primerni za: tiste kadilce, ki pokadijo približno škatlico cigaret dnevno, in tiste (če gledamo psihološki profil), ki niso odvisni od držanja cigarete med prsti. Imajo tudi trdno voljo in željo, da se rešijo cigarete.

20 do 30 cigaret dnevno

Zmagovalni pomočnik

Za tiste, ki jim cigarete predstavljajo največje zadovoljstvo

Od leta 2007 je na slovenskem trgu dostopno zdravilo vareniklin (Champix), ki je bilo razvito posebej za odvajanje od kajenja in je na voljo s samoplačniškim receptom. Vareniklin, v nasprotju z nikotinskimi nadomestki, ne vsebuje nikotina. V dveh dvojno slepih raziskavah, ki sta primerjali učinkovitost vareniklina, bupropiona in placeba, so dokazali, da je bil delež opustitve po enem mesecu in po enem letu bistveno večji v skupini, ki je prejemala vareniklin.

Način uporabe: Vareniklin se uporablja 12 tednov, v posameznih primerih lahko tudi dlje. Zdravilo se z veliko vezavno sposobnostjo veže na iste receptorje v osrednjem živčevju kot nikotin in nanje deluje na dva načina. Najprej tako, da vzdržuje zmerno raven dopamina in zmanjšuje odtegnitvene pojave, ki se pojavijo ob opustitvi kajenja. Po drugi strani pa vareniklin prepreči vezavo nikotina in zmanjša zadovoljstvo ob kajenju.

Trajanje terapije: Zaradi kronične narave zasvojenosti z nikotinom je pomembno, da pri jemanju zdravila vztrajate 12 tednov, čeprav se vam bo morda že kmalu zdelo, da so cigarete le še neprijetna zgodovina v vašem življenju. Tablete je treba pogoltniti cele z vodo. V prvem tednu oseba vzame 0,5-miligramsko tableto enkrat na dan tri zaporedne dni, nato pa štiri dni eno 0.5-miligramsko tableto dvakrat na dan. Ostalih 11 tednov oseba jemlje eno 1-miligramsko tableto dvakrat na dan. Pri osebah, ki ne prenašajo zdravila ali ki imajo težave z ledvicami, se lahko uporabljajo zmanjšani odmerki

Primeren za: osebe, ki jim kajenje predstavlja eno največjih zadovoljstev, ki ga morajo neprestano ponavljati. So srednje do močno odvisni od nikotina.

30 ali več cigaret dnevno

Antidepresiv

Za tiste, ki kadijo zaradi stresa in anksioznosti

Ne vsebuje nikotina, a je antidepresiv, ki pripada skupini SSRI (selektivni inhibitorji privzema serotonina). Imenuje se bupropion, odobren pa je z indikacijo, da pripomore pri izgubi želje po kajenju cigaret. V svetu je v uporabi že več kot štirideset let, saj je pokazal učinkovitost v abstinenci od cigaret. Po podatkih Cochrana ta metoda zagotavlja 80-odstotno možnost, da boste prenehali kaditi.

Način uporabe: Zdravilo predpiše zdravnik, uporablja pa se ga lahko tudi v kombinaciji z obliži. Prva dva tedna se uporablja obe metodi, potem pa le antidepresiv.

Trajanje terapije: Običajno traja dva do tri mesece. Na osnovi raziskave Univerze Duke (ZDA), v kateri so zajeli šeststo kadilcev. Po enajstih tednih jemanja zdravila je 28 odstotkov ljudi popolnoma prenehalo s kajenjem. Bupropiona ne smejo jemati osebe, ki imajo bipolarno motnjo in tiste, ki že jemljejo katero drugo vrsto antidepresivov.

Primeren za: To je popolna metoda za tiste osebe, ki so po naravi anksiozne in ki prižigajo cigarete le zato, da se lahko soočijo s stresom in napetimi življenjskimi dogodki.

Fotografija: Profimedia

Preberite tudi

Komentarji