Domov Kajenje za naše telo predstavlja eno največjih tveganj

Kajenje za naše telo predstavlja eno največjih tveganj

Smrčanje ni le zvočni, akustični efekt, ki moti nas oz. tistega, ki spi poleg nas, ampak je pokazatelj in simptom resnih zdravstvenih težav.

»Kajenje škoduje koži in sluznicam. Pri kadilcih pride do hitrejšega staranja kože, hitreje se koža povesi, izgubi elastičnost kolagena. Zaradi tega tudi več ljudi smrči in ima več drugih resnih zdravstvenih težav,« je na novinarskem srečanju pred svetovnim dnevom nekajenja dejala Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, ki se ponaša z več kot 20-letno tradicijo.

Smrčanje ni le zvočni, akustični efekt, ki moti nas oz. tistega, ki spi poleg nas, ampak je pokazatelj in simptom resnih zdravstvenih težav – povišan krvni tlak, premajhen vnos kisika, slaba prekrvavitev in možganska dejavnost. Zožitve dihalnih poti so lahko tako resne, da lahko ljudje prenehajo dihati večkrat na noč po par minut. Zaradi tega je treba smrčanje obravnavati resno in ga odpraviti nemudoma. »Smrčanje lahko odpravimo tudi z lasersko terapijo. Prednosti tega zdravljenja so številne, pacientom pa je najbolj všeč, da po laserskem posegu nimajo nobenih problemov, lahko normalno jéjo, pijejo in govorijo ter se brez težav lahko takoj vrnejo na delovno mesto, saj poseg ne zahteva post operacijskega okrevanja,« je orisala Aleksandra Križaj Dumić. Laserski poseg je učinkovita in hitra rešitev, če je vzrok smrčanja v povešeni ali ohlapni sluznici mehkega neba. Laserska terapija NightLase vključuje tri obiske na začetku ter eno letno osvežitveno terapijo za nekadilce, za kadilce pa dve. Pacienti po terapiji ponoči lažje dihajo in manj smrčijo. Z laserskim zdravljenjem pri skrbno izbranih pacientih pomagamo v približno 80 odstotkih, od vseh preiskanih pacientov pa v približno 70 odstotkih. Pri večini pacientov se skorajda razpolovi čas smrčanja. Kakovost spanja se izboljša, saj pacienti namreč potrebujejo manj časa, da se naspijo, in se ne zbujajo več utrujeni.

Slikovni prikaz pred in po laserski terapiji odprave smrčanja

Podoben poseg se opravi tudi za zdravljenje inkontinence pri ginekoloških pacientkah, za povečanje napetosti vaginalnih mišic, za povečanje napetosti povešene kože na obrazu in vratu ter kože na področju podočnjakov.

Prikaz laserskega pomlajevanja koze

Kajenje torej vpliva tudi na kožo. Za mladosten, svež in spočit izgled se v kliniki poslužujemo mnogovrstnih tehnik pomlajevanja, s katerimi lahko osvežimo površino kože, zgladimo nepravilnosti in naredimo kožo bolj sijočo. Posledice najpogosteje rešujemo z laserskim pomlajevanjem, botoksom ali s polnili. »Po laserskem pomlajevanju dobi koža več vlage, več elastičnosti in izgleda sveža, mlajša. Izgledamo čisto drugače. Kot da bi prišli npr. s počitnic po treh tednih,« še dodaja direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj Aleksandra Križaj Dumić.

Fotografije: Sašo Radej

 

Zobozdravstvena in estetska klinika Križaj se ponaša z več kot 20-letno tradicijo, imajo eno najsodobnejših oprem in so v samem vrhu glede digitalizacje. Njihova posebnost je, da pacientom na enem mestu nudijo vse zobozdravstvene storitve – od zdravljenja zob in obzobnih tkiv, kliničnih pregledov, otroškega zobozdravstva, digitalne rentgenske diagnostike, fiksne in snemne protetike do implantologije, kirurgije in paradontologije. So prvi v Sloveniji z mednarodno zobozdravstveno akreditacijo AACI. Pri večjih projektih sodelujejo tudi z digitalnimi laboratoriji v tujini. Zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić poučuje zobozdravnike z vsega sveta o tehniki uporabe laserja.

Preberite tudi

Komentarji