Domov Zdravje Kaj so B vitamini in zakaj jih potrebujemo

Kaj so B vitamini in zakaj jih potrebujemo

B vitamini so razred v vodi topnih vitaminov, ki v telesu igrajo pomembno vlogo, njihovo pomanjkanje pa lahko slabo vpliva na delovanje organizma.

Vitamin B1 (tiamin)

Značilnosti: Pomemben je za prebavo ogljikovih hidratov, sodeluje pri prehranjevanju tkiv, predvsem centralnega in perifernega živčnega sistema. Pospešuje rast, plodnost, dojenje in prebavo.

Kako prepoznati pomanjkanje? Nevrološke motnje, slabost in mišični krči, razdražljivost, otekline, izguba apetita.

Posledice: V primeru popolnega pomanjkanja vitamina B se lahko razvije bolezen, imenovana beriberi, ki se kaže s poškodbami živčnega tkiva, oteklinami in srčnimi boleznimi. Možni sta tudi depresija in neuropatija.

Kako ga pridobimo? Najboljši naravni izvor tega vitamina so žitarice, kvas, stročnice, cvetača, jetra, rumenjak ...

Vitamin B2 (riboflavin)

Značilnosti: Sestavljen je iz mnogih koencimov, ki so pomembni za procese v organizmu. Pozitivno vpliva na vid, sodeluje pri nastajanju celic v sluznici, koži in rdečih krvničk.

Kako prepoznati pomanjkanje? Eden od prvih simptomov pomanjkanja tega vitamina je pokanje kože na robovih ustnic, pojavijo pa se tudi druge spremembe, kot sta rdeč in vnet jezik, občutek praskanja na notranji strani vek, utrujenost in občutljivost oči, luščenje kože okrog nosu, čela in ušes, mastna koža, vaginalna srbečica in povečano izpadanje las.

Posledice: V primeru pomanjkanja vitamina B2 se pojavijo vrtoglavica in želodčno-črevesne spremembe.

Kako ga pridobimo? Vsebujejo ga mnoga živila, pridobimo pa ga predvsem z uživanjem jajc, žitaric, stročnic, špinače, brokolija, gob, mlečnih izdelkov ...

Vitamin B6 (piridoksin)

Značilnosti: Ima pomembno vlogo pri prebavi aminokislin in blagodejno deluje na živčni sistem.

Kako prepoznati pomanjkanje? Pomanjkanje je pogosto pri diabetikih, starejših osebah, nosečnicah in mamicah, ki dojijo. Pojavljajo se krči v rokah in nogah, vnetje kože, razdraženost, nespečnost, utrujenost.

Posledice: Pomanjkanje vitamina B6 lahko povzroči anemijo, motnje vida, neuritis, artritis, izpadanje las in ledvične kamne.

Kako ga pridobimo? Najboljši izvor tega vitamina so zelenjava, meso, polnozrnate žitarice, jabolka, hruške, krompir, mleko ...

Vitamin B9 (folna kislina)

Značilnosti: Folna kislina je pomembna pri sintezi DNK in delovanju vsake celice v organizmu. Ima izjemno vlogo pri ustvarjanju krvnih celic in je nujna za pravilni razvoj ploda.

Kako prepoznati pomanjkanje? Primanjkljaj je pogost pri nosečnicah, ženskah, ki jemljejo kontracepcijska sredstva, osebah s prebavnimi motnjami in alkoholikih. Kaže se z razdražljivostjo, hitrim pojavom sivih las, vnetjem jezika ...

Posledice: Resno pomanjkanje lahko povzroči megaloblastno anemijo in gastrointestinalne težave.

Kako ga pridobimo? Najdemo ga v krompirju, zeleni zelenjavi, jajcih, drobovini, orehi, kvasu ...

Vitamin B12 (kobalamin)

Značilnosti: Obvezen je za rast, pravilno nastajanje in zorenje rdečih krvničk ter za normalno delovanje živčnega sistema.

Kako prepoznati pomanjkanje? Pomanjkanje se najpogosteje pojavi pri nosečnicah, doječih materah, alkoholikih, vegetarijancih, kaže pa se z izgubo teže, bolečinami v hrbtu, mravljinčenjem rok in nog, v težkih oblikah pomanjkanja pa se pojavi tudi neprijeten vonj telesa in slab zadah, otežena hoja in govor, krčevito trzanje rok in nog.

Posledice: Pomanjkanje vitamina B12 ima lahko resne posledice, ki vključujejo polinevropatijo (poškodbe perifernega živčevja), perniciozno anemijo in psihične težave.

Kako ga pridobimo? Živila živalskega porekla, predvsem jajca, meso in ribe, so najboljši izvor tega vitamina. Osebe, ki ne uživajo teh živil, naj jemljejo vitaminske dodatke, da bi preprečili pomanjkanje te pomembne sestavine.

Preberite tudi, kako lahko na telo vpliva pomanjkanje preostalih vitaminov.

Fotografija: Thinkstock

Komentarji