Domov Kaj se dogaja v telesu, ko ste jezni?

Kaj se dogaja v telesu, ko ste jezni?

Jeza sproži fizične odzive, ki lahko škodujejo vašemu zdravju. Vas zanima, kako jih preprečiti?

Ko se razjezite, sprožite verižno reakcijo v svojem telesu. Spremljali smo pot jeze in skušali odkriti, kako ta vpliva na vaše zdravje, spomin in celo način govora.

Roke

Poleg bolj odsekanih gibov se vam lahko v jezi začnejo roke tudi tresti, kar je posledica večje količine izločenega adrenalina.

Možgani

Skupek nevronov mandljaste oblike, imenovan amigdala, sproži prve občutke jeze, ko ste soočeni z nečim, kar vas razkači. Amigdala igra pomembno vlogo pri obdelavi čustev in sproži alarm, ko vas kaj razjezi, in tako drugim delom telesa sporoči, da morajo nekaj storiti.

Občutek jeze se takoj posreduje v sprednji reženj možganov, predvsem v levega, ki je zadolžen za izkušanje čustev, povezanih z bližino. To tudi pojasni, zakaj se je težko izogniti prepiru – nismo programirani, da bi se oddaljili od situacij, dogodkov in ljudi, ki nas jezijo.

Kri

Del verižne reakcije, ki ga sproži amigdala, je tudi to, da sistem simpatičnega živčevja kri preusmeri stran od manj pomembnih organov, kot so jetra, želodec in črevesje, in več krvi usmeri v srce, mišice in možgane. Vaše telo tako pripravi na 'boj ali beg' in je tudi razlaga, zakaj ste bolj zaripli in napeti, ko se razjezite.

Žile se tudi skrčijo, kar zviša krvni tlak. Če je izbruh jeze dovolj nenaden, lahko celo poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov.

Hormoni

Nadledvične žleze, ki so, kot že ime pove, nad ledvicami, reagirajo na dražljaj amigdale in pospešijo proizvodnjo adrenalina. Ta proces ima močan učinek in povzroči celo paleto fizičnih procesov. Za razliko od stresnih obdobij količina hormona kortizola v krvi pade, kar je razlog, da se kasneje težko spomnite drobnih podrobnosti prepira. Upad kortizola je povezan s slabšim spominom.

Srce

Dodaten adrenalin v telesu povzroči, da vam srce hitreje bije. To, skupaj z učinkom, ki ga ima jeza na krvne žile, tlak in višje tveganje za nastanek strdkov, pomeni, da je tveganje za srčni infarkt v dveh urah po izbruhu močne jeze kar 8,5-krat višje.

Govor

Adrenalin lahko vpliva tudi na vaš govor. Mogoče v jezi govorite hitreje in glasneje, ne da bi se tega sploh zavedali.

Obraz

Sedem različnih obraznih mišic se instinktivno skrči, da nastane tisto, čemur znanstveniki pravijo 'univerzalni jezni izraz'. Ta zajema spuščene obrvi, stisnjene ustnice in razširjene nosnice, nastal pa je za zastraševanje nasprotnika, saj je jezna oseba videti, kot da je sposobna prizadejati veliko škodo, če ne bo deležna želene reakcije ali rezultata.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji