Domov Zdravje Kaj se dogaja med spanjem?

Kaj se dogaja med spanjem?

Dober spanec je pogosto najboljši način za obvladovanje stresa, reševanje problemov ali okrevanje. Kako pa spalni cikel sploh deluje?

Ko spite, vaše telo počiva in obnavlja energijo. Spanje je aktivno stanje, ki vpliva tako na fizično kot psihično počutje. 

Spanje sproži naravni cikel aktivnosti v možganih, sestoji pa iz dveh osnovnih korakov: spanje REM (kratica za rapid eye movement, v prevodu hitro premikanje oči) in spanje NREM (non-REM, torej ne-REM), ki zajema štiri faze. Ko spite, vaše telo preklaplja med spanjem REM in NREM. Za večino ljudi spalni cikel sestoji iz daljšega časa spanja NREM, ki mu sledi kratek čas spanja REM. Ker so v času REM spanja možgani bolj aktivni, lahko izkusimo tudi zelo žive sanje.

Štiri faze, ki sestavljajo spanje NREM, trajajo med pet in petnajst minut, skozi noč pa se ponavljajo. Spanje NREM sestoji iz:
1. faza: Polisomnografija, oblika spremljanja spanja, kaže, da se v tej fazi zmanjša aktivnost med budnostjo in spanjem. Med prvo fazo spanja imate oči zaprte, a vas je mogoče brez težav zbuditi. Ta faza običajno traja od pet do deset minut.
2. faza: To fazo spanja zaznamuje izmenjava pozitivnega in negativnega valovanja. Srčni utrip se upočasni in telesna temperatura se zniža v pričakovanju globokega spanca tretje faze.
3. in 4. faza: Obe sta fazi globokega spanca, a je četrta bolj intenzivna od tretje. Te faze so znane kot spanje počasnih valov ali delta spanje. Če vas v teh fazah kdo zbudi, ste nekaj minut zmedeni.

Raziskave so pokazale, da med globokimi fazami spanja NREM telo popravlja in obnavlja tkiva, gradi kosti in mišice ter očitno krepi imunski sistem, če je ta oslabljen, zato je spanje tako pomembno, ko ste bolni.

REM spanje se običajno pojavi 90 minut po tem, ko zaspimo. Prvi pojav REM spanja traja okrog 10 minut, z vsakim pojavom pa REM faza traja dlje. Zadnje REM spanje lahko traja tudi do eno uro, srčni utrip in dihanje se pospešita.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji