Domov Kaj povzroča sindrom razdražljivega črevesja?

Kaj povzroča sindrom razdražljivega črevesja?

Če tudi vi trpite zaradi simdroma razdražljivega črevesja, predstavljamo nekaj možnih vzrokov, o katerih se lahko posvetujete s svojim zdravnikom.

Občutljivost na FODMAP

FODMAP je kratica za kratkoverižne ogljikove hidrate (oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi in polioli) – sladkorje, ki jih v večjih količinah med drugim najdemo v živilih, kot so česen, por, fižol, jabolka, ter v mnogih sladilih. Nekateri jih ne absorbirajo pravilno, zato v črevesju preživijo dalj časa, kot je normalno. To lahko povzroči zaprtje, napenjanje, vetrove in drisko. Strokovnjaki opažajo, da pri 75 do 80 odstotkih pacientov, ki trpijo zaradi sindroma razdražljivega črevesja, na dieti z nizko vsebnostjo FODMAP pride do občutnega izboljšanja ali celo prenehanja pojava simptomov.

Kako vem, če je to moja težava? Najenostavneje se občutljivost na FODMAP preveri s prehrano, ki jih popolnoma izključuje. Takšno prehranjevanje naj traja približno osem tednov. Če v tem času vaši simptomi izginejo, ste zagotovo občutljivi vsaj na eno vrsto FODMAP.

Kako naprej? Ni potrebno, da se celo življenje izogibate FODMAP, saj vam lahko strokovnjak s področja dietetike pomaga ugotoviti, kateri sladkor vam povzroča težave. Za živila, ki jih obožujete, a so na prepovedanem seznamu, vam prav tako lahko strokovnjak pomaga ugotoviti, kolikšno količino lahko zaužijete, ne da bi sprožili pojav simptomov. Ideal je namreč poiskati način prehranjevanja, s katerim boste lahko uživali v čim več živilih, ki jih imate radi.

Bakterijski razrast v tankem črevesju (SIBO)

Bakterije v črevesju se običajno nahajajo v debelem črevesu. V primeru SIBO pa se njihovo število v tankem črevesju poveča, kar povzroči nastanek sindromu razdražljivega črevesja podobnih simptomov. Pri približno tretjini bolnikov s sindromom razdražljivega črevesja in šestdesetih odstotkih tistih, pri katerih je glavni simptom sindroma razdražljivega črevesja driska, je SIBO krivec za vsaj del njihovih simptomov.

Kako vem, če je to moja težava? Obstaja test dihal, saj bakterije oddajajo vodik in metan, a je točnost rezultatov zadnje čase vprašljiva. Namesto tega vam zdravnik lahko predpiše antibiotik rifaksimin, ki se ga uporablja za zdravljenje SIBO. Če se po jemanju stanje izboljša, je SIBO glavni povzročitelj vaših simptomov.

Kako naprej? Pri petdesetih odstotkih pacientov že začetno zdravljenje zadošča za popolno prenehanje pojava simptomov. Pri drugi polovici se simptomi ponovno pojavijo v približno šestih mesecih. V tem primeru se ponovi zdravljenje z antibiotikom.

Driska, ki jo povzroča žolčna kislina

Če je driska glavni simptom vašega sindroma razdražljivega črevesja, se z zdravnikom posvetujte o driski, ki jo povzroča žolčna kislina (ang. bile acid diarrhoea ali BAD). Študije v Veliki Britaniji ocenjujejo, da ima trideset odstotkov pacientov s sindromom razdražljivega črevesja, katerega glavni simptom je driska, pravzaprav BAD. Zaradi višjih vsebnosti žolčne kisline (ki se v procesu prebave ustvarja v jetrih) v črevesju se pot skozi črevo pospeši, kar pa povzroča zelo pogosto odvajanje tekočega blata.

Kako vem, če je to moja težava? Najcenejša metoda diagnoze je poskusno zdravljenje z zdravilom holestiramin. Ta nase veže odvečno žolčno kislino in ustavi pojavljanje simptomov. Pri bolnikih z BAD se stanje po začetku zdravljenja občutno izboljša.

Kako naprej? Za dolgoročno nadzorovanje simptomov boste morali jemati holestiramin.

Celiakija

Gre za reakcijo imunskega sistema na beljakovino gluten, ki jo najdemo v pšenici, rži, ovsu in ječmenu. Pokaže se lahko s simptomi, kot so napenjanje, bolečina v trebuhu in napeto črevesje. Zdravniki menijo, da ima približno deset odstotkov oseb s sindromom razdražljivega črevesja pravzaprav celiakijo.

Kako vem, če je to moja težava? Zdravnik bo opravil krvni test in potrdil celiakijo. Hitri test lahko kupite tudi v lekarni in ga opravite sami, saj je za uspešno testiranje potrebna le kapljica krvi. Pomembno je, da v času testiranja jeste hrano, ki vsebuje gluten, sicer rezultati testa ne bodo točni.

Kako naprej? Če je test pozitiven, boste morali spremeniti način prehranjevanja, saj je stroga dieta trenutno edina oblika zdravljenja. Iz prehrane boste morali odstraniti vse izdelke iz pšenice, rži, ječmena in ovsa, se pa v trgovinah dobijo posebne brezglutenske moke, kruh in testenine.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji